Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patryk23lata

ZDROWE ODŻYWIANIE. Plan na cały dzień. POMOCY !!!

Polecane posty

Gość patryk23lata

Siedzę dziś cały dzień, czytam, wczytuję się we wszystko co ma wpływ na zdrowe, optymalne odżywianie się. Wiem, że trzeba jeśc zasadotwórczo ( 80% ), produkty kwasotwórcze tylko 20%. A my ludzie robimy odwrotnie. Są też różne teorie na temat zawartości białka, węgli i tłuszczy w posiłkach ale jedna z nich proponuje jeśc 1,5-2 grama na kg masy ciała białka. Węgli ok. 2-3 gram no i tłuszczu 0,5-1 grama na kg masy ciała. Nie pic poczas posiłków a przed albo po w pewnych odstępach czasowych. Jest też zasada o tym aby prawidłowo łączyc pokarmy choc nie do końca załapałem o co chodzi bo przecież większośc produktów zawiera i białko i węgle i tłuszcze a podobno węgli nie należy łączyc z białkiem. Zgłupiałem już z tego wszystkiego i dosłownie głowa mi pęka. Może ktoś z was odżywia się prawidłowo ? Jeśli tak to niech poda swój jadłospis na 1 dzień. Oczywiście niech też poda swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Ja swoje zapotrzebowanie wyliczyłem na około 2 900 kcal. Z tego wzoru : 24 razy masa ciała ( 80 kg ) = 1920 kcal, które są potrzebne na podstawowe funkcje życiowe tak jakbym cały dzien tylko leżał i nic nie robił. Do tego dochodzi zapotrzebowanie na ruch w ciągu dnia. Robię godzinny trening a więc jakieś 500 kcal + reszta ruchu w ciągu dnia. Może ktoś zechce coś pomóc. Albo chociaż niech ktoś napisze jakie produkty jeśc , cokolwiek.

Gość gość
do góry bo ważne

Gość gość
http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/263 Od czego masz google, poszukaj sobie info i przeliczaj, albo wejdź na fora dietetyczne i pytaj. Ja nie jestem aż taki freakiem żeby co do grama wyliczać ile mam zjeść jeszcze białka, a ile marchewki żeby się zmieścić w tabelce, jem jak jestem głodna bez przejadania, zdrowe produkty i w miarę zróżnicowane, żeby był dobry bilans, nie dajmy się zwariować, kiedyś nikt nie liczył ile gramów je tego a ile tego a jakoś ludzie zdrowi byli

Gość gość
W googlach to ja siedzę cały dzień. Mi nie chodzi o to aby ściągnąc gotowy plan kogoś. Ja chcę jednocześnie wiedziec że ten plan jest dobry. Inny plan ustali sobie ktoś kto pakuje na siłown, inny ktoś kto biega a inny ktoś kto chce zdrowo jeśc i życ 120 lat