Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

patusiaaa

Ciąża a umowao pracę jaka najlepsza ?

Polecane posty

Witam. Planuję zajść w ciążę jednak nie mam żadnej umowy o pracę... Aktualnie pracuję na czarno jako recepcjonistka w hotelu. Jednak zajść w ciąże przy braku umowy to nie jest dobry pomysł. Zastanawiam się nad zmianą pracy, w której otrzymam umowę. I tu pytanie jak to wygląda, jaką umowę muszę podpisać żeby mieć chorobowe macierzyńskie zasiłek itp. Ile czasu muszę pracować by zajść w ciążę i nie mieć problemów z umowa i pracodawcą proszę o szczegółowe informacje jak to wygląda. Z góry dziękuję ! :)

Gość gość
Umowa o prace na czas nieokreślony lub min.2 lata ,zresztą jak zajdziesz w ciąże to po 3 miesiącu(ciąży) już nie mogą cię zwolnić...

Gość gośćM
Ale jak ktoś ma umowę na czas określony np na pół roku, a zajdzie w ciążę po miesiącu, to po wygaśnięciu umowy już nie dostanie przedłużenia i zasiłku, nie?

Gość Gosc987
Zasilek macierzynski bedzie przyslugiwal przy umowie o prace (zarowno na czas okreslony jak i nieokreslony). Na chorobowe mozna isc juz nawet po 2 msc pracy (dokladnie jest to troszke ponad miesiac-ile dni to nalezy zerknac do kodeksu pracy bo nie pamietam), ale nie radze poniewaz w takim przypadku kontrola z ZUSu niemalze gwarantowana! ... A wiaze sie to z biurokratyzacja i wstrzymaniem srodkow pienieznych nawet na kilka mscy... Oczywiscie mowa tu o zakladzie pracy zatrudniajacym ponizej 20 pracownikow. To tak ogolnikowo i w wielkim skrocie.

Gość gość
Automatycznie przedłużona do porodu. Macierzyński normalnie dostaje.

Gość gość
Ja bym poleciła zarejestrować się na PomagamyMamom.pl - sama skorzystałam z tej opcji w zeszłym miesiącu i teraz mogę cieszyć się urlopem macierzyńskim i pieniędzmi jakie mi przyznano :) Jak byście dziewczyny miały wątpliwości to sprawdźcie same! Buziaki :*