Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anusiak003

czy samemu można wnieść do sądu o majątek rodziców

Polecane posty

Witam serdecznie. Moi rodzice się rozwiedli jak byłam małą dziewczynką, ogólnie ciesze się z przebiegu sytuacji bo faktycznie nie byli dobrana parą. Sęk w tym ze nie podzielili się majątkiem mają wspólny dom który zamieszkuje tata i troche ziemi. Z siostrą zgodnie z resztą rodzice też zawsze mówili że ja zamieszkam w domu na górze która i tak jest cała do remontu, a siora zgarnie ziemie bo ją nie kręci mieszkanie na wsi. 3 lata temu wyszłam za mąż obiecanki rodziców że ogarna się wreszcie i pójdą przepisać na mnie dom już właśnie tyle trwają. Teraz zaszłam w ciąze w styczniu mam termin porodu i poprosiłam żeby się pospieszyli bo chcemy zdążyć do tego czasu wyremontować całą góre, włucze się z mężem po wynajmach bo im sie nie chce iść głupiego papierka załatwić. Moje pytanie czy moge się starać o swoją część majatku? czy wogóle mi się coś należy? teraz juz nie mam do nich zaufania i juz odechciewa mi się trucie z ojcem pod jednym dachem do konca zycia! ale co mam zrobic chodzi mi juz tylko o dziecko :( czekam na odp.

Gość gość
co za głupia krowa:D było nóg nie rozkładać lafiryndo a do pracy iść. NIC ci się nie należy!

idioto jak cie nie interesuje ten temat to won takich komentarzy nie potrzebuje wysluchiwac a krowa to cie robila... moje nogi nie powinny cie interesowac pomiocie!

Gość gość
Nie masz prawa do majątku rodziców, dopiero po ich śmierci podlegasz dziedziczeniu. Tylko rodzice mogą przepisać na ciebie swój majątek, sama nie możesz wystąpić do sądu, ani zmusić ich do takich działań.

dzieki wielkie :) tu chodzi tylko o to że tata jest rożny ja chce mieć tylko papierek ze to jest moje, bo potrafi zrobic awanture i stwierdzic ze mi sie nic nie nalezy ;/

Gość gość
Prawnie nic Ci się nie należy, to majątek rodziców. Dopiero po ich śmierci, o ile wcześniej czegoś nie ustalą /nie przepiszą na Ciebie i siostrę testamentem czy darowizną/ możesz się sądownie domagać majątku. Na ten moment powinnaś z nimi porozmawiać i jeżeli nawet nie chcą zapisać na Ciebie to po prostu poprosić, czy nie możesz tam zamieszkać.

Gość gość
no bo się nie należy...

Gość gość rp
Teraz nie masz żadnych praw do ich majątku, tylko i wyłącznie od ich dobrej woli zależy, czy w ogóle coś na Ciebie przepisz. Mogą nawet darować to obcej osobie, a Tobie nic do tego.

Gość gość
jak sami nie zechcą teraz przepisać na ciebie i siostrę, to majątek dziedziczy się po śmierci spadkodawcy.

no to widze ze nic nie przyspiesze. niestety jak to sie mowwi z rodzina tylko na zdjeciu. ;/

Gość gość
Możesz porozmawiać z rodzicami i poprosić o możliwość zamieszkania w domu, remont i zapis w testamencie o prawie do własności góry domu.