Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie ubranka do szpitala dla niemowlaka w lipcu?

Polecane posty

Gość gość

witam mamusie, pierwsze dziecko rodziłam zimą, nie miałam dylematu w co ubrać, ani co spakować do szpitala. teraz rodzę końcem lipca i jeżeli będą upały to czy takie niemowlę ubiera się w pajacyki? bo w samym body może być za zimno? no i cienka czapeczka pewnie też. proszę o porady.

Gość gość
Ja bym brała body. Jeśli będą upały to w pajacyku za gorąco. Czapeczki do szpitala nie trzeba, najwyżej na wyjście. Zależy od temperatury. Miej przygotowany i pajacyk, w dniu jak zacznie się poród zdecydujesz w zależności od pogody. Mąż czy ktoś z rodziny zawsze może dowieźć.

Gość gość
W zasqdzie takie same jak i w zimie... Jak rodzilam w kwietniu a zimno przeciez bylo w tym roku to na sali bylo 30 stopni...maluszek potrzebuje ciepla po opuszczenia brzuszka. Nie ryzykowalabym samego body i braku czapki w pierwszych dniach potem to co innego:-)

Gość gość
Autorko, mam identyczną sytuację :) Pierwsze dziecko zimowe i teraz rodzę w lipcu. Spakowałam pajacyki z dlugim rękawem i wbudowanymi niedrapkami, czapkę i zamiast rozka pieluchę muślinową do owinięcia i lekki kocyk. Niby jest cieplo, ale zaraz po porodzię niemowlakowi jest chyba zimno. W domu, jak nadal będzie taka pogoda, to będę zakładała body na krótki rękaw lub tylko pieluszkę.

Gość gość
no właśnie jeszcze o rożek miałam zapytać. też mam spakowane bodziaki z krótkim i długim rękawkiem i 3 pajacyki, pieluszki oraz cienką czapeczkę. po porodzie w domu jeśli będzie ciepło też mam zamiar ubierać w bodziaka i pieluszkę i nic więcej. też mi się wydaje, że po wyjściu z brzuszka dziecku będzie zimno.

Gość gość
Ja rodziłam w upał okropny a dziecko ubrali mi w kaftanik, koszulkę, czapeczkę, pieluszkę i owinęli w pieluszki/kocyk. Wtedy jeszcze nie było mody na pajace i body dla noworodka /13 lat temu/. Do domu wychodziłam w upał i małą ubrali w koszulkę, kaftanik, śpiochy, czapeczkę i komplecik cienki - sweterek i czapeczka. Byłam zaskoczona, że tak grubo, bo upał gorąco było a położna pani doktor powiedziała, że "w brzuchu było dużo cieplej". Faktycznie dziecko nie było zgrzane. Później już w domu małą ubierałam tylko w body i skarpetki. Nigdy nie widziałam noworodka z krótkim rękawkiem ani z gołymi nóżkami. Myślę, że pajacyk będzie potrzebny nawet w upał, podobnie czapeczka.

Gość gość
dziękuję za cenne informacje, chyba rzeczywiście trzeba będzie spakować wszystko :)

Gość gość
To ja jeszcze przejrzę spakowane ubranka i chyba dołożę na długi rękaw.

Gość gość
Nam w szkole rodzenia radzili ubierać dziecko o jedną warstwę więcej, niż siebie,np w duży upał body z krótkim rękawem i okryć pieluszką tetrową.

Gość gość
moja siostra rodziła teraz i w szpitalu ubierała w samo body,było strasznie gorąco na salach,jest lato nie ubiera sie dziecka za ciepło,mozna przegrzać.

Gość gość
Ja mam termin na koncowke lipca. Torba juz spakowana ;) i własciwie naszykowałam takie same ubrania jak dla pierwszego dziecka kwietniowego. Body z długim rekawkiem, body z krótkim, pajace, śpioszki, skarpetki i czapeczka. Tuż po porodzie myślę ze dzieciatko zostanie ubrane dosc grubo i przykrytedo tego by nie wychłodzic tym bardziej ze na wiekszosci sal porodowych jest klima. Pozniej po przeniesieniu juz na sale normalna nie wiem. Dopytam połoznych dlatego tyle roznych ubranek zabrałam by mozna było kombinowac :) a i do dzis pamietam jak po pierwszym porodzie polozna na mnie nakrzyczała ze za cienki kocyk mam mimo ze dziecko miało body z długim spiochy i kaftanik no i ten kocyk. I zabrała go na dogrzewanie. Wiec po porodzie mysi miec bardzo ciepło.

Gość gość
nie wiedzialam ze w polsce nadal takie socjalistyczne myslenie tyle lat od komuny przecie minelo 333 www.youtube.com/watch?v=_3Ml9TpYjcU

Gość gość
Ja mam termin na koniec sierpnia i biore body z krotkim rekawem i pajac.

Ja ubrałabym w body a jeżeli byłoby wietrznie ale ciepło to przykryłabym pieluszką muślinową lub cieniutkim kocykiem np. takim https://cmlikeabird.pl/pl/p/KOCYK-MIDI-MAROKO-ASH/945 i oczywiście cieniutką czapeczkę. Ja urodziłam początkiem maja było dość ciepło więc córka miała cienki bawełniany pajacyk,czapkę i kocyk jak powyżej ale zamówiłam sobie w tej firmie mniejszy na zamówienie :) Muślinowe pieluszki są drogie . Fajną sprawą są też takie kocyki z samej bawełny. Po prostu zwykła bawełna obszyta dookoła. Moim zdaniem nie warto przegrzewać dziecka bo może się to skończyć chorobą przy wyjściu na zewnątrz z takim przepoconym ciałkiem.

Gość gość
Rodziłam w lipcu 2014 :) zabrałam body z krótkim rękawem miałam ok. 8 sztuk ,2 body z długim(nie przydały się)no i to wystarczyło na 3 dni

Gość gość
Zużywałaś 2 body na dzień???

Gość gość
no noworodkowi czasami się uleje,albo kupka wyjdzie bokiem i pobrudzi body. w trzy dni zużyłam ok. 6szt

Gość gość
no noworodkowi czasami się uleje,albo kupka wyjdzie bokiem :P i pobrudzi body. w trzy dni zużyłam ok. 6szt No i czasami dłuzej niż 3 dni trzeba zostać w szpitalu wolałam mieć 8 na zapas