Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

WYprowadzka do swojegeo mieszkania

Polecane posty

Gość gość

Witam dziewczyny i kobietki , Mam do was ogromną prośbę , planujemy z chlopakiem wynająć sobie mieszkanko , lecz obawiamy się czy damy sobie radę z kosztami, Mieszkanko miesięcznie wynosiłoby nas ok 1500 zł. Na dojazdy do pracy byśmy zbyt wiele nie tracili bo mieszkanie znajduje się nie daleko od naszyhc miejsc pracy. Zarabiamy razem ok 4 tys. Czy da się godnie wyzyc i coś odlozyć?? bardzo prosilabym bardziej doświadoczne dziewczyny o porady , wpisujcie swoje doświadczenia :) pozdrawiam serdecznie

Gość gość
NIe podpowie mi żadna z was?? Prosze opowiedzcie jak jest u was z zyciem na wlasna reke, co i ile wydajecie ile wam zostaje.:)

Gość gość
Skromnie dacie radę :) nam po wszystkich opłatach zostaje ok 3tys na rodzinkę 2+1, a Wam zostanie 2,5 na dwójkę wiec spokojnie :)

Gość gość
I Po całym miesiącu z tych 3,5 udaje wam się jeszcze coś odłożyć ?? jakieś oszczędności??pozdrawiam

Gość gość
Przepraszam z 3 tys

Gość gość
My zarabiamy razem podobnie i mało co nam udaje się uskubać, ci co odkladają z 3 tysiecy coś to pewnie jedzą chcleb z wodą tylko

Gość gość
policzmy, tak na spokojnie wynajem -1500 (z czynszem, czy bez?? - to ważne), światło - jakieś 100 zł/ miesiąc (z górką, ja wydaję średnio 130 na dwa miesiące w mieszkaniu 65m) jedzenie plus chemia - ok. 1200- 1300 zł ciuchy, lekarz, bilety autobusowe, kino - 500 zł razem : ok. 3500 zł zostaje wam ok. 500 zł

Gość gość
jeszcze tel kom. internet, ale myślę, że w tych 3500 się zmieścicie

Gość gość od tematu
Tak kwota 1500 jest to podana suma utrzymania mieszkania którą podał wlasciciel mieszkania czyli 600 za wynajem 650 czynsz i ok 200 zł woda i prąd. W naszym przypadku bilety autobusowe odpadają praktyczneie bo do pracy mam rzut beretem a chlopak rowerem sobie jezdzi. Kino odpada bo nie lubimy chodzić.Myślę ze 1 tys bysmy uciułali. Nie zmienia to faktu ze bardziej oplacalne jest mieszkanie w swoim domku jednorodzinnym.

Gość gość
Raczej niekoniecznie taniej, zależy jaki metraż ma dom i jaka jest działka (podatek od nieruchomości jest dużo wyższy niż w przypadku mieszkania, bo z reguły dom ma większą powierzchnię). Poza tym drożej wychodzi ogrzewanie (ty masz to w czynszu przeważnie) i prąd (więcej urządzeń plus oświetlenie na zewnątrz), czasami alarm i inne koszty, których nie ponosisz w mieszkaniu.

Gość gość
Ja mysle,ze wam spokojnie starczy.Zalezy tez czy jestescie rozrzutni.Czy duzo wydajecie na jedzenie,ciuchy itp.Ja tez mam ok.4000 tys.na miesiac ale jest nas czworo i nic nie moge odlozyc.

Gość gość
Mieszkam w domu 150 metrowym z rodzicami , podatku płacą ok 500 zł rocznie + ok 2 tysiace na ogrzewanie na zimę, prąd ok 200 zł msc, woda 150 z kanalizacja Więc tutaj mamy 2,5 +2,5+1,5-czyli roczne utrzymanie domu wynosi ok 7 tysiecy a wynajmując mieszkanie i płacąc 1500 miesięcznie wydaję ok 15 tysięcy rocznie. Nie licząć jakichś napraw w obydwu przypadkach, więc wszystko przemawia na korzyść domu.

Gość gość
Oczywiśćie że mieszkanie w domku jednorodzinnym w skali roku jest bardziej opłacalne niż mieszkanie. Wystarczy sam fakt że odchodzi comiesięczny czynsz i koszty wynajmy , w domku tego nie płacicie, Jedyny większy wydatek to zakup opału jesienią noi podatek ale to raz w roku.