Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy Wasze niemowlaki ogladaja telewizje?

Polecane posty

Gość gość

Znam niejednego ktory oglada bajki do 40 min ciagle zastanawiam sie czy to dobrze wplywa na dziecko? Moja corka ma 5 mies i lubi ogl piosenki dla dzieci z you t. Nie wiem czy jej pozwalac czy lepiej nie wlaczac jej wogole.

Gość gość
Nie normalna jestes chyba, w takim tempie to jak bedzi emiala dwa-trzy lata posadzisz ja na 5 godzin przed ekranem

Gość gość
Mój synek ma 5 miesięcy i nie daje mu oglądać telewizji, bo to za silny bodziec dla niego. Monitor telewizora daje siłę światło, szybko migające obrazy i zwalnia z myślenia. Na bajki będzie miał jeszcze czas

Gość gość
Dlatego pytam bo nie chce jej krzywdy tym zrobic. Zaczelam wlaczac piosenki i zauwazylam ze zaczyna skupiac uwage na obrazach ale teraz poczytalam sobie w necie o oddzialywaniu tv na dziecko. Mala juz nic nie obejrzy.

Gość gość
ja daje ogladac piosenki córce,syn nie ogladał,ja nie widze nic złego ze dziecko po ogląda sobie na chwile lub posłucha piosenek.Teraz sa bezpieczne monitory nie szkodza tak na wzrok jak kiedyś,nam tez tata puszczał bajki codziennie i nic nam nie jest zyjemy.

Gość gość
Przecież to nie chodzi o wzrok gościu wyżej. Chodzi o to, że dzieciom, które ogladają dużo tv rozwijają się nierównomiernie półkule mózgowe. Jedna jest za bardzo przestymulowana obrazem i dźwiękiem a drugą jest za nią daleko w tyle Dlatego tak ważne jest np. czytanie książek, żeby dziecko mogło odpowiednio myśleć i rozwijać te obie półkule w miare równomiernie. Dzieci, które oglądają dużo tv później zaczynają mówić, mają problemy z koncentracją itp.

Gość gość
Telewizja w skrócie, to jedno wielkie zło szczególnie dla dzieci do 2 lat. w skrócie...zaburza rozwój emocjonalny, intelektualny i motoryczny, spowalnia rozwój mowy, ogolnie otępia...

Gość gość
moj ma 8 m-cy, tv gra w ciagu dnia ale go nie interesuje, czasem sie spojrzy, ale zeby ogladac to nie

Gość gość
są normy czasu oglądania dla wieku dzieci podane, znajdź w necie. ale niemowlę absolutnie nie powinno oglądac!

Gość gość
Nie, nie i jeszcze raz nie! A przez to ja również odzwyczailam sie od tv i dobrze mi z tym. Przydałoby sie jeszcze rzucic kafeterie :P

Gość gość
jak ciągle leci tv, to dziecko się uczy że bez tego się nie da, że to bardzo ważne, taki klimat się zły w domu tworzy...

Gość gość
Nie, i długo nie będzie oglądać. Wykazano, że takie oglądanie tv przez maluchy ma negatywny wpływ na rozwój nawet w dużo późniejszych latach (problemy z koncentracją uwagi, opóźniona nauka mowy, problemy ze snem, problemy z socjalizacją...).

Gość gość
włącz jej muzyke po prostu:)

Gość gość
Dziecko może oglądać tv dopiero po skończeniu 2 roku życia. Maksymalnie 45 minut na dobę ale nie codziennie.

Gość gość
Niemowle przed tv? Rozumiem 2latka ale niemowle? po co?

Gość gość
no jak to mocno tv, to doskonały zamulacz nawet dla najmniejszych dzieci, sadzasz i masz spokój, to powinno być karalne :O

Gość gość
A ja mojej córce włączam piosenki na YT. Skupia się na nich, pokazuje i naśladuje zwierzątka (od 9 msc życia), teraz ma roczek i tańczy po swojemu i śpiewa... Książeczki też uwielbia i klocki... Dużo pracuję z córką, poświęcam jej dużo czasu, ale widzę, że te piosenki mają na nią dobry wpływ. Ćwiczy jej się pamięć i ogólnie jest spostrzegawcza. TV ma zarówno pozytywne jak i negartwne skutki, należy z niej rozważnie korzystać. I to rodzice są odpowiedzialni za selekcję programów. Nie można traktować tv jako niańki. Kto pisał, że dziecko nie może mieć dużo bodźców? Co za głupoty....Im więcej bodźców tym lepiej (oczywiście w granicy rozsądku)/

Gość gość
jak zawsze wiekoszosc pierdzieli moje dzieci ogladaly rozne programy od skonczenia roku na poczatku to byly tylko proste piosenki dla dzieci, zawsze je to interesowalo pozniej zaczely ogladac inne rzeczy ale zawsze wybierane przeze mnie starszy syn w wieku dwoch lat mowil, znal kolory,ksztalty liczyl do 20 , znam caly alfabet. Uwazam, ze w polowie byla to zasluga wlasnie tv Drugi syn wlasnie konczy dwa latka, nie jest tak bystry jak brat, jednak mowi po polsku i zna troche slow po ang, potrafi m.in policzyc do 10 po ang. Aktualnie pierwszy syn jest zafascynowany Smerfami, drugi Baby Beetles i reksio . Nie sadze, zeby dziala im sie krzywsda z powodu ogladania tv i nie zgadzam sie zupelnie, ze bajki wylaczaja z myslenia.

Gość gość
Ktoras tu napisala ze im wiecej bodźców tym lepiej - nieprawda po stokroć, dzieci powinny miec spokoj, nadmiar bodźców to niespokojne dziecko i niespokojny sen

Gość gość
moje nie oglądały, lepiej zabrac na spacer do parku czy zoo, albo na basen - dziecko tez ma róznorodne bodźce, nowe obrazy, kolory itp ale naturalne a nie zza szklanego ekranu

Gość gość
Ja sadzalam jak beczal nie wiadomo czego.darl morde bez powodu. Ale to na chwile dwie chwile.gora 20minut.to jest zły pomysł.

Gość gość
Parę razy modre dal.istne kocie radio. Wlaczylam disco polo miał pol roku 20minut gugania i żadne płacze.pplecam w złych sytuacjach

Gość Jedynaczka4
Niemowlak nie oglądał telewizji, ponieważ w dzień całymi dniami dziecko spało.Natomiast gdy mała miała pół roku lubiła oglądać reklamy:D Włączam dziecku różne piosenki z rysunkami ale na krótko.Lubi tańczyć, ale ma prawie roczek:D

Gość Marcyśka00
Moja córka ma 6 miesięcy nie ogląda telewizji dlatego że nie mamy telewizora w domu xD Wiem dla większości jest to mega dziwna sytuacja ale no juz tak przyzwyczailiśmy się do oglądania telewizji online na telewizja-online net że jakoś nie mamy w planach zakupu telewizora w najbliższym czasie!