Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co potrafily wasze roczniaki ? podzielcie sie mamy

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie.tylko bez przechwalek proszę

Gość gość
moja córcia potrafiła powiedzieć kilka słów np. tata, baba , oko, naśladować dzwięki zwierząt np. miau, pokazywała palcem, zaczeła chodzić sama jak miała rok i 2 dni :) jak miała rok i cztery mieś zaczęła wołać na kupę i robić ją do nocnika

Gość gość
a mój jak miał 16lat to zaczął jeździć traktorem :)

Gość gość
wkurzyc mnie potrafila!

Gość gość
corka ma 13 miesiecy slowa : mama, tata, baba, dada, papa (zamiast dziadzia), lala, aja, nana(picie), mniam mniam( gdy jest glodna), ostatnio zaczela mowic dupa, potrafi tez powtorzyc latwe imiona typu ula, ala, ewa, aga itp, wiele jest slow ale raczej mniej swiadomie powtarza wiec nie bede wymieniac. Rozpoznaje zwierzeta i wydaje dziek,np hau,kwa kwa, ko ko, bee, meee i muu pierwsze kroki zaczela stawiac tydzien przed roczkiem, teraz jestesmy na etapie wspinania sie. Slyszac muzyke zaczyna tanczyc, pokazuje ze chce na opa i wyciaga raczke by jej podac i z nia tanczyc, kreci sie w kolko do muzyki bije brawo, potrafi przybic pione, dmucha by zrobic banki, wacha kwiatek, pokazuje palcem zabawki,rzecz o ktora sie spyta ktos, lub gdy zauwazy jakies zwierzatko,np wrobla. Robi oj oj palcem, gdy nie chce dalej jesc,pic mowi nie i kreci glowa, rysuje po swojemu i przy tym opowiada, robi akuku, nasladuje miny. Wie o co chodzi gdy sie mowi by przytulila lub dala buziaka. Potrafi przyniesc na polecenie bluzke,buty.. Wie gdzie zaklada sie skarpetki, spodnie( gorzej z trafieniem) potrafi zjesc sama z lyzeczki chociaz jeszcze brudzi. Robi baloniki w napoju przez slomke. Kurcze wiecej nie wiem jakos ciezko wszystko wymienic dokladnie bez dluzszego zastanowienia

Gość gość
Co to ku/rvv/a znaczy, że dziecko "chce na opa"??? Jakimś slangiem gadacie?

Gość gość
15 24,- masz zdolna corcie, widać ze poświęcasz jej czas a nie"hodujesz" :) moja mała ma 12,5m i z tych najważniejszych rzeczy to potrafi mówić kilka słów: mama, tata, baba, papa, gaga(imię psa) , kaka(kura, kaczka, kawa), pokazuje palcem ci chce i gdy ja coś zainteresuje, naśladuje różne zwierzątka, ale nie wszystkie. Potrafi te wszystkie gesty typu brawo, papa (robi papa i mówi przy tym papa), jaka jestem duza , buziak itp. Nie chodzi sama tylko przy meblach. Raczkuje szybko. Umie schodzić tyłem z łóżka.

Gość gość
To jak powie ze dziecko wskazuje części ciała to będzie przechwalanie ? To daruj sobie ten temat

Gość gość
Ja wiem co to opa-na ręce A potem dziwią się ze dzieci zacofane na smoczek napi :-) a jak się powie dziecku smoczek to nie wie o co chodzi hehe

Gość mama Sylwia
Moja córka ma rok i 10 dni. Mówi tata, papa, mama, baba (rzadko), dziadzia (ale niewyraźnie), naśladuje: pieska, kaczkę, kurę, krowę, świnkę, węża, rybę. Jak oglądamy książeczkę i zapytam gdzie jest piesek czy biedronka to pokaże, pokazuje gdzie ptaki latają, ogólnie zna bardzo dużo zwierzątek. Pokazuje gdzie mama/tata ma oko, nos, ucho, włosy i u siebie też pokaże, i siebie też pokaże gdzie jest. Robi papa, a kuku, klaszcze, tańczy, czasami śpiewa, Jak widzi kwiatki to "wącha", na prośbę daje buzi, przesyła buziaka, naśladuje po mnie miny i gesty, podnosi do góry ręce, gdy się mówi "do góry, wysoko", układa układankę co takie kółka na bolec się nakłada, ale trzeba jej podawać w kolejności bo sama wielkości kółek nie rozróżnia, wkłada klocek do sortera, ale tylko klocek w kształcie kółka :), ułoży wieżę z 3 klocków, Potrafi się sama długo bawić (około godziny się czymś zajmie), pije z kubka 360 i przez słomkę, jeść lubi wszystko, ale sama je tylko rączką. chodzi.