Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mili Mili

Dzisiaj dowiedziałam się, że jestem w ciąży.

Polecane posty

Gość Mili Mili

Mam 35,5 roku, to był drugi miesiąc starań. Z sb na nd powinnam dostać okres, dzisiaj rano zrobiłam test i wyszła druga kreska - nie jest bardzo różowa, ale widac ją gołym okiem. W ciąży jestem w 3 tygodniu, a licząc od pierwszego dnia ostatniej miesiączki w piątym. Kiedy wybrac się do lekarza? To będzie moje pierwsze dziecko i jestem zupełnie zielona

Gość gość
mozesz iść już teraz,ale jeśli nic się nie dzieje to poczekaj z 3 tygodnie. Wtedy lekarz zobaczy coś na usg i usłyszysz serduszko

Gość gość
Poszłam w 7 tc i było wszystko widać

Gość gość
Czuję się bardzo dobrze. Nic mi nie ma :( Gdyby nie to, że nie mam okresu nigdy bym nie wpadła na to, że to już ciąża :D

Gość gość
super gratulacje:) idz keidy chcesz ja bylam w 5 i w 7 -najpierw bylam w 5 bo nie mialam okresu a test mi wyszedl neg

Gość gość
Gratulację ;)) Możesz iść od razu ale lekarz mało Ci powie. Może jedynie zobaczyć czy dobrze osadzone itp więc jak to pierwsze maleństwo to idź. Ja poleciałam od razu jak wyszedł test.

Gość gość
Weź wyluzuj -to jest normalne. U mnie o ciąży świadczył tylko brak okresu i uczucie jakby miał nadejść a nie pojawiał się. Jest to normalne.

Gość Mili Mili
OK, a jak liczyć te tygodnie? Od pierwszego dnia ostatniej miesiączki? Przyznam, że to trochę abstrakcja, że w ciązy jestem 2 tygodnie i 1 dzień, a wg okresu w piątym tygodniu :D

Gość gość
od pierwszego dnia ost. okresu/

Gość gość
swietnie, moj maly ma juz rok i tez mialam 35 lat jak go urodzilam, bylo ciezko ale bez niego terz juz nie ma zycia, wszyscy za nim piszczą, a jak mnie caluje po oczach to nie do opisania uczucie

Gość Mili Mili
Jak urodzę to pewnie na wiosnę, będę już miała wówczas 36 - w lutym sama konczę urodziny... Nastawiłam sie, że w moim wieku będę się o dziecko przynajmniej rok starała, a tu tak od razu - jestem przyjemnie zdzwiona :D

Gość gość
Ja doradzam poczekać do 7tc, wtedy już na usg można zobaczyć dzieciątko i usłyszeć bijące serduszko ;-) doradzam, ale sama nie wiem czy wytrzymałabym tyle... więc jak się niecierpliwisz idź szybciej. Gratuluję Ci serdecznie. Jestem w Twoim wieku, mam już starsze dzieci, ale stały sentyment do tematu ciąży ;-) Kup sobie koniecznie dobre suplementy dla ciężarnych, musisz teraz zadbać o siebie i o zdrowie dziecka. A co do objawów - u mnie w pierwszej ciąży jedynym objawem był rosnący brzuch a już w drugiej zebrałam wszystkie możliwe skutki uboczne, więc ciesz się, że się dobrze czujesz i oby tak do końca.

Gość Mili Mili
dziękuję :) Kwas foliowy biorę od jakiś 3 mcy, kupię sobie jeszcze jakieś sentymenty. Zadzwonię i umówię się na wizytę, jeśli teraz jest 5-ty tydzień, to ze dwa jeszcze jakoś wytrzymam :)

Gość gość
Jeśli to Twoja pierwsza ciąża i nie przygotowywałaś się do niej jakoś specjalnie to możesz iść już teraz. Wprawdzie lekarz za wiele nie zobaczy, ale zleci Ci różne badania (krwi i moczu), które warto zrobić przed ciążą. Do tego zacznij brać co najmniej kwas foliowy (albo preparat dla kobiet w ciąży). Wiek ciąży liczy się od daty ostatniej miesiączki. Około 7 tygodnia powinno być widać tętno płodu.

Gość gość
Jeśli chodzi o przygotowywania, to w zasadzie nie było żadnych przygotowań... Prowadzę dość higieniczny tryb życia, nie palę, zdrowo się odżywiam, ćwiczę przynajmniej 5 x w tygodniu -teraz tez nie zamierzam przestać, ale spokojniej oczywiście... Wydaje mi się, że byłam dobrze przygotowana. Kwas foliowy biorę od jakiś 3 mcy

Gość gość
Pisałam wyżej o suplementach - koniecznie powinnaś brać, bo dziecko zabierze co najlepsze i musi mieć z czego czerpać i Tobie musi zostać. Gość piszący o przygotowaniu miał na myśli na pewno badania laboratoryjne. Musisz mieć określoną grupę krwi i inne badania.

Gość gość
A co do samopoczucia.... To nie nastawiaj się że będzie super tak jak teraz :-) mdłości zaczynają się koło 7/9 tyg... Ja gdy zrobiłam test też gadałam że super się czuję, że treningi i te sprawy.... Dwa tygodnie później, już tylko umieralam :-) mdłości plus ma nic nie miałam.siły :-) i tak do 15 tyg.... Tak naprawdę to potrenowalam jeden trymest... Drugi... Pierwszy to zgon, trzeci brak siły... Rodze za 2/4 tyg... Dziś zrobiłam prasowanie pranie obiad sprzątanie lekkie ( mam już dwoje dzieci) i teraz leżę jak bym przebiegła z 10 km.... A przed ciaza na siłkę szłam na basen rower :-) ciaza wykańcza :-)... Hehehe ja mam 34 lata i 3 e drodze ;-) Powodzenia ci życzę, oby dobre samopoczucie nie minęło, choć nie nastawiaj się ;-) do lekarza za dwa tyg najlepiej. Do takiego co ma sprzęt usg w gabinecie to zobaczysz dzidziusia

Gość cudownie ocalona
MEGA SZOK LUDZIE !!!! chciałam wam opowiedzieć coś co zmieniło moje życie; mimo że byłam dość wierząca i taka sobie średnio praktykująca odkryłam niedawno Jezusa zupełnie na nowo, to był przewrót który zmienił moje życie!!!!! jeśli wasza wiara jest żywa, autentyczna i nie chwilowa (WAŻNE) modlitwy zostaną wysłuchane i cuda wejdą do waszego życia z taką pewnością siebie jakby siedziały tam sobie wygodnie od zawsze. Bóg da Ci to czego nie da Ci nikt, nikt nigdy nie będzie kochał Cię tak bardzo jak on, nikt nie doda Ci tyle odwagi i siły, tyle radości i ciepła oraz zrozumienia. To nie jest ktoś odległy, on jest bardziej ludzki od ludzi a jego dobroć większa niż dobroć wszystkich ludzi którzy kiedykolwiek żyli na tej planecie razem wziętych. To się wydaje Ci teraz może pusta gadka, ale jest coś takiego jak wylanie Ducha Świętego (sprawdź też pod nazwą: chrzest w Duchu Świętym) i jest to mega przeżycie mistyczne i realne jednocześnie, używałam w życiu różnych rzeczy i uwierz mi- nic Ci nie da takiego powera, jest to odlot nie do opisania ludzkim językiem, wiem co mówię. Jeśli jesteś teraz daleko od Jezusa i masz wymówkę w stylu „ …no ale ja już zrobiłam tyle złych rzeczy i teraz to już w sumie tak głupio, nie ma sensu wracać…” to muszę cię rozczarować gdyż to gó**no a nie wymówka ja miałam podpisany własną krwią pakt z diabłem (we wczesnej młodości) a Bóg wybaczył mi to, przyjął z powrotem jak gdyby nigdy nic, tyle Ci powiem; spowiedź to potęga, weźcie to a serio, możecie dosłownie wykasować te wszystkie rzeczy w majestacie duchowego prawa które jest po drugiej stronie (po śmierci) brane ze 100% szacunkiem i uznaniem Wróć do Jezusa, on czeka

Gość Anonimowa29
Od razu powinnaś udać się do lekarza a nie zwlekać:)Dodatkowo zadbaj o dobry suplement dla przyszłych mam.Ja stosuję Ferti Lady,które polecił mi mój ginekolog.U mnie już 26tc i nie moge się doczekać :)

Gość gość
Nie od razu tylko około 7 tyg od ostatniej miesiączki. Wcześniej lekarz stwierdzi tylko że tak jest to ciąża ale nie zobaczy zarodka. W 7 tygodniu już będzie wiadomo czy dziecko jest i ile. Gratuluje!