Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wolicie niemcy czy uk?

Polecane posty

Gość gość

W niemczech jestem kilka lat, w uk nigdy nie bylam ale po przeprowadzce do niemiec zaczęłam zwracać uwagę na wiele aspektów, na które w polsce nie patrzyłam, bo wydawały mi się normą. Od prawa podatkowego, przez opiekę zdrowotną po kwestie związane z pracą. I szczerze mówiąc, wydaje mi się, że w niemczech jest nieco lepiej.. Wiele rzeczy funkcjonuje podobnie do polskich tylko w ulepszonej wersji.. Nie chcę zachwalać jak tu jest cudnie, ale zastanawiałam sie kiedys na wyjazdem do uk, z tego tytułu bardzo, bardzo dużo czytałam i widze tylko powtarzające się argumenty o tym, że w uk się więcej zarabia i że na więcej stać - poza tym brak innych plusów. A moim zdaniem jeśli chcę się gdzies osiedlić na stałę, to ważne jest też całe funkcjonowanie państwa, wygoda i przywileje dla obywateli. W życiu nie liczy się tylko to, żeby zarabiać parę groszy więcej i móc nakupować więcej ubrań w h&m. Może ktoś się wypowie w tych sprawach, kto mieszka dłużej w uk i się czegoś dorobił? Albo ktoś kto mieszkał w obu tych krajach?

Po tym co u ludzi zaslyszalem to w niemczech jest wyzszy standard zycia niz w uk ale nie polecam zadnych z tych krajow.