Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Beatrix1994

Jak (i czy w ogóle) przesadzać storczyki?

Polecane posty

Gość Beatrix1994

Hejka, Mam storczyka który bardzo się rozrósł, liście wylewają się z doniczki i dosięgają parapetu, a doniczka dość mała i zaczyna to wyglądać tak, jakby chciał z niej wyleźć, nie mówiąc o tym że ma niezły przechył. W tej chwili kwitnie, sypnął mi 10 zdrowych kwiatków:) Dodam że dostałam go 4 lata temu i już wtedy był dorosłych rozmiarów. Czy powinnam przesadzić go do większej, czy zostawić jak jest? Jeśli przesadzić, to jak to zrobić tak, żeby go nie uszkodzić? I czy zaczekać aż skończy kwitnąć? Czy jeżeli zostawię go tak jak jest to zmarnieje z braku miejsca, czy po prostu więcej nie urośnie? W ogóle dzielcie się ze mną radami na temat storczyków, bo zaczynam odczuwać do nich pasję, ale nie za bardzo znam się na ich hodowli:)

Gość Beatrix1994
A, i w jaki sposób mogę go rozmnożyć? Bo bardzo bym chciała mieć po nim "potomka":)

Gość Beatrix 1994
Żadnych storczykowców? ;)

Gość gość
Storczyki lubią ciasne doniczki. Jak przeasadzać to tylko do doniczki o 2.5 cm większej i nie większej. W tę samą korę odświeżając tylko nową korą do połowy. Ich korzenie wylewają się na wierzch bo tak ma być. Zależy też od rodzaju storczyka.

Gość Beatrix1994
OK dzięki, myślałam że mu za ciasno ale skoro tak ma być to spoko. Czyli może być w tej samej doniczce do końca "życia"?;)