Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

amelia1680

tętniak rozwarswiający

Polecane posty

Witam, ponad miesiąc temu zmarł mój tata jest mi strasznie ciężko, ale najgorsze ze drecze się pytaniem, czy mógł żyć. W niedziele o 10 zadzwonił do mojej mamy ze strasznie go zabolalo w klatce w ciągu 20 minut było już pogotowie. Stwierdzono udar, ale lakarka caly zcas pytaala czy tata nie bral zadnych lekow tego dnia, bo cisnienie mu skakało ( nie brał) o 19 dowiedzielimsy się, że zrobion tomograf i jest pekniety tetniak. Trafil do szpitala we Wrocławiu i 22 na stół operacyjny. O 24.01 zmarl, czy gdyby wczesniej zrobili to badanie mógłby żyć. Prosze o pomoc bo zwariuje.

Gość agh
Witaj. Przede wszystkim bardzo mi przykro z powodu śmierci Twojego Taty. Z tętniakami aorty jest niestety tak, że są po pierwsze trudne w diagnostyce (dają bardzo niespecyficzne objawy)- rozumiem, że Tata nie miał nigdy wcześniej stwierdzonego tętniaka (np. podczas usg brzucha), o rozpoznaniu dowiedzieliście się, kiedy by już w złym stanie? Po drugie nawet mimo szybkiej diagnozy większość pacjentów z tętniakami rozwarstwiającymi umiera. Oczywiście zależy to od stanu rozwarstwienia (na jakiej długości, czy rrozwarstwienie obejmuje miejsce odejścia innych ważnych tętnic) i ogólnego stanu pacjenta, ale ogólnie rokowanie nie jest pomyślne. Także jeszcze raz mówię: bardzo współczuję śmierci Taty, ale szanse na jego uratowanie były małe. Nie zadręczaj się tym. Przepraszam z góry, jeśli uraziłam Cię jakimś sformułowaniem lub zbyt oschłą opdowiedzią.

Nie uraziłaś i dziękuje za odp, poprostu był młody i trudno się pogodzić a do tego wiem, że przez tyle godzin był leczony na udar a tak naprawde doszło do pęknięcia aorty a o 22 kiedy prawidłowo zdiagnzowany i trafił na stól był już ponoć jak warzywko. Wiem, że teraz nic to już nie da, ale może jakby odrazu zrobili ten tomograf tata był by dziś ze mną,