Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lili96

Nieśmiałość i strach przed rodzicami

Polecane posty

Gość lili96

Odkąd pamiętam zawsze wstydziłam się o cokolwiek poprosić rodziców, również o zgodę na coś, ponieważ zawsze słyszałam ''NIE''. Nie są jakimiś tyranami , na pewno chcieli mnie dobrze wychować, jednak mają wyjątkową zdolność do krytykowania moich wyborów i tzw. ''dogryzania''. Te ciągłe odmowy w dzieciństwie i krytyka sprawiły, że boję się przy nich wyrazić swojego zdania, porozmawiać na prywatne tematy (np.jak układa mi się z chłopakiem), ponieważ boję się, że zostane skrytykowana. Mam 19 lat więc na szczęście nie muszę już prosić rodziców o zgodę, jednak ogarnia mnie strach gdy muszę ich o czymś poinformować, boje się ich reakcji, krytyki.Nawet jeżeli już uda mi się coś z siebie wydusić (najczęściej we łzach) a oni pozrzędzą pół godziny i powiedzą ''ok'' (np kiedy chce z chłopakiem wyskoczyć gdzieś na weekend), to po fakcie rozpoczyna się gradobicie pytań, fala krytyki i foch nie wiadomo o co. Kiedy im się coś nie podoba, to zamiast to powiedzieć - później krytykują moje decyzje. Jak mam z nimi porozmawiać, żeby zrozumieli, że już wyrosłam i nie będę bezwzględnie wykonywać ich poleceń i słuchać wiecznej krytyki, bo po prostu oddziałuje mi ona na psychike?

nie rozmawiać jak zaczynają swoje - wyjdź z tego pomieszczenia chamskie, ale może coś do nich dotrze nie masz obowiązku całe życie wysłuchiwać wrednej krytyki zrzędliwych rodziców sądząc po Twoim wieku to nie są staruszkowie, powinni pamiętać jeszcze, jak funkcjonuje psychika młodego człowieka zachowują się chamsko w stosunku do Ciebie, zrób to samo powiedz raz, że nie masz zamiaru ciągle wysłuchiwać ich bezpodstawnych docinków i jak nie poskutkuje, to wyjdź do siebie i tyle

Gość gość
Chamstwem na chamstwo - wyjdz i np. mow co masz zaplanowane, stara doopa a rodzicow się pyta o wyjscie

Gość lili96
Tylko boje się, że rodzice wyrzuca mnie z domu a wtedy gdzie zamieszkam? Zresztą w najbliższym czasie chciałabym ich poprosić o dach nad głową dla mojego chlopaka, bo jego kuzyn wyjeżdża z Polski, wiec nie stać go będzie na utrzymanie mieszkania, a zasiłek dla uchodźców dostanie dopiero 10 sierpnia, teraz ma tylko tyle że nawet na pokój by mu nie starczyło

Gość gość
Nie wyrzuca. Co ludzie powiedza.

Gość lili96
Ich nie obchodzi co ludzie powiedzą tylko czubek własnego nosa.

Gość lili96
do ku*wy kto sie pode mnie podszył z tym wyrzucaniem z domu?! ludzie nie róbcie sobie jaj lepiej zróbcie coś pożytecznego!

Gość gość
Do cholery znajdź sobie inny nick deklu!