Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

chamska kasjerka z biedronki

Polecane posty

Gość gość

witam , otóż dzisiaj mam dzień dobroci i postanowiłam iść na małe zakupy .Z******ty humor, pełen chill. Wiecie jak to jest. B-) Ustawiam się w kolejce do kasy, czekam na swoją kolej , jak każdy grzeczny obywatel. I w końcu ! Woowowow Nareszcie moja kolej. Mówię kasjerce dzień dobry ( zresztą gruba, brzydka, obleśna baba) coś tam odpowiedziała. i w końcu pytam: - czy siateczkę też skasowałaś? a ona: słucham? no więc ja powtarzam: -II- ona: od kiedy my jesteśmy na Ty ? < takim wicie obrażonym tonem> Oczywiście ja się zaśmiałam , nic nie powiedziałam i poszłam dalej. No ale kurcze , ludzie !? W stanach zjednoczonych , czy chociażby na wyspach jest to normalne że wszysy mówią sobie na 'Ty' i nie ma w tym nic dziwnego, wręcz przeciwnie . :udzie tam się szanują chodzą uśmiechnięci , mówią sobie komplementy i wgl. A w Polsce? Od razu wielkie oburzenie. Halo? Kiedy wreszcie przestaniemy być zakompleksionymi , zacofanymi i jeszcze nie wiadomo co cebulaczkami? Ja się pytam. Załamałam się.

Gość gość
Kobieto tu nie chodzi o to, ze ona nie jest wystarczajaco wyluzowana tylko o kulture osobista,ktorej Ty nie posiadasz...

Gość gość
ale my jesteśmy w Polsce gdzie obowiązują inne zasady i trzeba je uszanować

Gość gość
idź na spacer

Gość gość
Ona tam pracuje,jest obca Ci osoba wiec troche szacunku..a nie takie glupie akcje ..chyba za bardzo Cie ponioslo..

Gość gość
Nie jesteśmy w Stanach. Chamsko zachowałyście się obie. Ty bo zwrócilaś się do niej po imieniu, a w Polsce zwyczaj nakazuje do nieznajomych mówić Pan / Pani, a ona z drugiej strony też przesadziła, wyżej sra niż dupę ma.. kompleksy z niej wychodzą. A co do zwracania się na Pan /Pani, to nie tylko w Polsce... we Francji np też nikt do siebie nie mówi po imieniu, ludzie się zwracają do siebie na Monsieur albo Madame... w Wlk Brytanii tez do obcych się mówi Sir albo Madame, oczywiście mówię o ludziach kulturalnych a nie o patologii na ulicy. W Niemczech też ludzie mówią do siebie SIE co oznacza Pan/Pani

Gość gość
Jakby ci powiedziała ona,np czy chcesz siateczkę,to byś się zesrała,że co?że taka z biedrony do ciebie na ty?! Weź sie ogarnij światowa damo :(

Gość gość
Chamska to Ty byłaś. Kasjerka miała prawo się obrazić. Ja też nie lubie skracania dystansu. Przyjeta jest w Polsce forma grzecznościowa przy zwracaniu się do bliżej nie znanych osób.

>>>Mówię kasjerce dzień dobry ( zresztą gruba, brzydka, obleśna baba)<<< x A Ty zapewne piękna tylko kaprawa :P :P :P. x >>>i w końcu pytam: - czy siateczkę też skasowałaś?<<< x bo jestem wsiórą, bez szacunku do innych ludzi :(. x >>>a ona: słucham?<<< x pewnie ją moje głupie chamstwo zaskoczyło :P x >>>no więc ja powtarzam: -II-<<< x bo bezrefleksyjną wsiórą jestem od urodzenia :D :D :D x >>>ona: od kiedy my jesteśmy na Ty ? < takim wicie obrażonym tonem><<< x a ja jestem tak durna, że nadal nie wiem o co jej chodzi :( :( :( x >>>Oczywiście ja się zaśmiałam<<< x bo wsiórstwo na wszelkie sposoby okazywać potrafię :D :D :D x >>>nic nie powiedziałam i poszłam dalej.<<< x bo własnego błędu w swej wsiórowatej mózgownicy, zauważyć w stanie nie jestem :D :D :D. x >>>No ale kurcze , ludzie !? W stanach zjednoczonych , czy chociażby na wyspach jest to normalne że wszysy mówią sobie na 'Ty' i nie ma w tym nic dziwnego, wręcz przeciwnie .<<< x a ja taka głupia p_nda jestem, że nie zauważyłam, że to nie stany :( :( :( x >>>A w Polsce? Od razu wielkie oburzenie.<<< x gdy wsióra podstawowych zasad kultury, WŁASNEGO kraju nie zna :( :( :( x >>>Halo?<<< x i nawet języka p_nda zapomniała :( :( :(. x >>>Kiedy wreszcie przestaniemy być zakompleksionymi , zacofanymi i jeszcze nie wiadomo co cebulaczkami? Ja się pytam. Załamałam się.<<< x No nie wiem... Może poddaj się jakiejś terapii ? Jak mieszkasz na Śląsku, to Ci mogę dobrego terapeutę polecić :P :P :P.

Gość gość
Hahaha no niestety Droga Autorko..wychodzi na to ,ze to Ty jestes wsiura bez kultury i szacunku do ludzi:) a moze nawet gruaa i oblesna jak Twoja kolezanka z biedronki hahah

Gość gość
Napisalam kolezanka bo skoro pozwalasz sobie na takie zwroty to pewnie masz ja wlasnie za kogos takiego..inni pewnie zalapia ale Ty jestes tepa jak malo kto dlatego tłumaczę:)

Gość gość
Ty idiotko w j. Ang. forma Pan i Pani praktycznie nie ma zastosowania w codziennej mowie, tylko w niektórych formach pisemnych lub rejestrze wojskowym. W Polscd forma Pan/pani to podstawa kultury w rozmowie z obcą osobą. Twój sposób wypowiedzi mówi mi jednoznacznie, że mam doczynienia z gimbusem o wybrakowanej kulturze.

Gość gość
Gimbus na sto procent ale jakby nie bylo to ostatnia kretynka

Gość gość
Nie jestem 'gimbusem" mam już 20 lat na karku. Serio? Jeśli ktoś jest inny, i wyluzowany to już od razu ma iść do psychiatry ? Bo nie jest taki jak każdy, smutny ponury i wiecznie zły? Boże, w jakim kraju ja mieszkam .. :( A później się dziwicie że jest jak jest, i tak będzie przez następne 1000 lat. jeśli nie zmienicie nastawienia. Powodzenia, serio. I okej, od dzisiaj mówię do wszystkich per Pan/Pani ! A może jeszcze w rączkę pocałować?

Gość gość
20latkowie w większości wciąż mają mentalność gimbusa.

Gość gość
jak mówi przysłowie łatwiej zobaczyć źdźbło w cudzym oku niż belkę w swoim czyli najtrudniej przyznać się do własnego błędu

Gość gość
Niestety sporo jest takiego gimbusiarstwa. Podbijają do ciebie jakieś smarki i mówią z do dużo starszej osoby od siebie na ty. Ja pierd... czemu ta Polska patologia nie potrafi swojego bachorstwa wychować.

Gość gość
Nie wiem gdzie ty widziałaś USA, bo chyba nawet nie w filmie: owszem, nie ma różnicy między "you" do osoby znanej i nieznanej, ale do osób nieznanych, zwłaszcza w sytuacjach zawodowych zwracamy się inaczej niż do koleżanki. Nie jest rzadkością usłyszeć np. "can you help me mr security man" lub coś podobnego. Po każdym pytaniu tego typu pojawia się "please", czego u Ciebie zabrakło - widać wybiórczo uczysz się zachodnich obyczajów. Gdybyś w USA zachowała się tak samo, też zostałabyś uznana za niegrzeczną.

Gość gość
Poza tym w języku angielskim są zwroty takie jak np. "excuse me" kiedy chcemy do kogoś obcego się zwrócić itp. U Ciebie tego nie było.

>>>Nie jestem 'gimbusem" mam już 20 lat na karku.<<< x To już tylko terapia antychamowa pozostała :P :P :P. x >>>Serio? Jeśli ktoś jest inny, i wyluzowany to już od razu ma iść do psychiatry ? Bo nie jest taki jak każdy, smutny ponury i wiecznie zły? Boże, w jakim kraju ja mieszkam .. <<< x W kraju, w którym okazuje się innym ludziom szacunek, zwracając się do nich per Pan/Pani. Per Ty możesz zwracać się do dziecka lub opóźnionej umysłowo osoby, o podobnym do dziecka poziomie intelektualnym, czyli np. Ciebie :P :P :P. x Co ma wspólnego smutek, ponurość i burczymuchowatość :P z okazywaniem komuś szacunku ? Ja gaworzę sobie z kasjerkami o różnych pierdołach (bo poważnymi rozmowami nazwać tego nie można :D ) i jakoś potrafię zwrócić się do nich z szacunkiem :).

Gość gość
I to jest właśnie ta polska murzyńskość. Teraz już wiesz dlaczego z nas się śmieje cała Europa. Całowanie w rączkę wzbudza też takie reakcje. Zaścianek Europy zwany PL.

Gość gość
tak infantylnej wypowiedzi 12 latki udającej dorosłą już dawno tutaj nie czytałam :) no, hello!

>>>I to jest właśnie ta polska murzyńskość. Teraz już wiesz dlaczego z nas się śmieje cała Europa. Całowanie w rączkę wzbudza też takie reakcje. Zaścianek Europy zwany PL.<<< x Nie wiem dziecko, wśród jakich murzynów Ty się obracasz, ale ja miałem przyjemność współpracować m.in. z tymi, którzy polskich dyrektorów fabryki Opla w Gliwicach wybierali i jakoś nie przypominam sobie wśród nich tak wulgarnej bezpośredniości. x Znajoma, która była ambasadorem Polski w (bodajże) Ekwadorze, uważała wręcz (a raczej mieszkańcy tamtego regionu) polskie zwyczaje, za zbyt prostackie i wulgarne. x Nie przypominam sobie również, by jakakolwiek dama z Europy zachodniej, której dłoń, dane mi było obdarzyć SYMBOLICZNYM pocałunkiem, widziała w tym zachowaniu coś złego :). x Nie wszystkie wzorce prymitywnych _merykanów, należy przyswajać :P.

Gość gość
Nie rozumiem, dlaczego uważasz, że osoby zwracające się do siebie kulturalnie per pan/pani są ponure i wiecznie obrażone? To po prostu forma zachowania szacunku do obcych i tyle. Sklep to nie internet, gdzie wszyscy mówią do siebie na "ty" ;)

Gość gość
Pracuje tez jako kasjerka i dla mnie nie jest to mile kiedy obcy czlowiek zwraca sie do mnie na Ty kiedy ja do tej osoby mowie pan/pani. To tak jakbym ja byla smieciem, takim niewolnikiem. Ostatnio mialam podobna sytuacje, pani chyba w moim wieku zwomrocila sie do mnie n a Ty(podaj mi reklamowke) moja mina chyba byla nieciekawa bo zaraz przeprosila mnie

Gość gość autorka tematu
to była prowokacja ! ha ha ha ha ale miałam ubaw z was tępaki

>>>to była prowokacja ! ha ha ha ha ale miałam ubaw z was tępaki<<< x Nie dostrzegłaś p_ndo, że to my śmialiśmy się z Ciebie :D ? x To tylko dowód na to, jaką głupią p_ndą jesteś :P :P :P.

Gość gość
Też sobie pomyślałam że to ściema. Czegoś tak debilnego nikt by nie zrobił.