Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaLelki

Ile mowia wasze 21 miesieczne dzieci

Polecane posty

Gość MamaLelki

Jestem mama 21 miesiecznej dziewczynki. Martwi mnie rozwoj jej mowy. Mowi tylko "mama,tata,baba,dziadzia,adada(imie brata),aa(siku),aaaa(spac),papa,mniam,piii(pic),ciuciu,oda(loda),duzio,brum,daj,co to,kto to,tak,nie,gaga(pilka). Nasladuje krowe,psa ... Ogolnie rozumie wszystko,kazde polecenie wykona. Porozumiewa sie z nami,wszystko przekaze. Probuje nawet mowic tak "tata aa" jesli maz wyjdzie do wc. Frustruje sie bo wszystkie matki na placu zabaw komentuja ze tylko tyle mowi?? A moje w jej wieku.... i zaczyna sie wywod... Mam sie czym martwic?

Gość gość
Dwa słowa na dwa lata to stanowczo za mało. Z tym, że mówiąc " dwa lata" logopedzi mają na myśli dziecko w wieku 21-27 miesięcy. Wtedy zasób słów powinien wynosić ok 270. Zasób słów których UZYWA. jeśli próbuje komunikować się w inny sposób - gest, mimika i rozumie i spełnienia polecenia, ja poczekalabym jeszcze ze trzy miesiące, może pół roku.

Gość gość
Mówi więcej niż mój 22 miesięczny. Dziś idę z nim do logopedy. Ciekawe co się dowiem..

Gość gość
A i jeszcze standardowo polecam dużo zabaw z rączkami, ograniczenie tv i dziwiekowych zabawek, spokój i ....wymuszanie na dziecku mowy " chcesz to? To jest miś. Powiedz 'miś'". Chciałam też spytać czy był problem z napięciem mięśniowym, piciem z kubeczka, rzuciem?

Gość MamaLelki
najlepiej jej wychodzi kulwa i pifo

Gość MamaLelki
Za podszyw dziekuje... Problem byl z chodzeniem... zaczela chodzic majac 15.5 msca. Miala kilka godz rehabilitacji bo byla niedostymulowana. Tv nie oglada wcale. Z kubka pije ladnie,gryzc tez umie. Slyszec slyszy jestesmy po dosc wnikliwej konsultacji u laryngologa,neurolog tez ja widzial. Nic nie stwierdzono

Gość MamaLelki
Mamo od 22msc synka... Napisz co Ci pow logopeda ok? A co mowi Twoj maluch?

Gość MamaLelki
Ktos sie wypowie jeszcze?

Gość gość
Moja Zuzka mówi dużo ale zaczela w wieku 18 miesięcy pojedyncze słowa powtarzać po nas. Teraz potrafi powiedzieć np:" Mamo, daj pomidorka całego proszę" umie składać coraz więcej wyrazów ale na podwórku sa 2 latki które mówią tylko mama baba dziadzia wiec podejrzewam ze to zalezy od dziecka. Ja np.: Jak Zuzia byla mala dużo czytałam i opowiadałam .