Gość gość Napisano Lipiec 21, 2015 Witam wszystkich :) Zaprosiłam na sobotę znajomych (2) na kolację. Nie mam pojęcia dlaczego, ale stwierdziłam, że chciałabym zorganizować tematyczny poczęstunek razem z całą otoczką i padło na Grecję. W sumie nie wiem czym się sugerowałam bo nie znam tematu (nigdy nie byłam w Grecji) ale skoro powiedziałam "A" to trzeba powiedzieć "B" i zabrać się za przygotowania. Znajomi zostali już poinformowani o tematyce wieczoru, są bardzo zadowoleni, więc nie myślę nawet o zmianie. Zaczęłam przeszukiwać internet w celu zebrania pomysłów i przepisów, ale chciałabym się oprócz tego porozumieć z kimś, kto temat greckiego jedzenia i imprez zna. Moje jeszcze niekompletne menu: 1. Przystawki zimne/cieple - Mezedes? - krążki kalamarów, krewetki, ser feta z oregano i oliwa/chlebek pita, grillowany bakłażan i cukinia, sos tzatziki, oliwki, pomidorki koktajlowe 2. Zupa - tu mam problem. Czy mozecie mi cos polecic? Czytalam o zupie cytrynowej i fasolowej ale nie jestem do nich przekonana. Czy nadalby sie krem pomidorowy? Czytalam menu jedej z greckich restauracji i byl tam serwowany krem z pomidorow w stylu greckim - co to oznacza? 3.Dania glowne - moussaka i keftedes, salatka grecka, pita Chcialabym podac do tego ziemniaki albo frytki. Co lepiej pasuje i jesli ziemniaki to jak przyrzadzone? 4. Patera serow - postaram sie znalezc greckie sery i oby mi sie udalo. Jesli nie to albo zrezygnuje z tej pozycji albo kupie inne sery dostepne w sklepie 5. Deser - czytalam o jogurcie greckim z miodem i orzechami ale nie podoba mi sie ten pomysl. Co zamiast tego? Chcialabym uniknac ciezkich ciast z bakaliami. Jesli nic nie znajde to podam lody z owocami albo upieke lekkie ciasto kruche z malinami. Nie mam innego pomyslu. Do picia - ouzo, greckie wina, lemoniada, woda z cytryna mieta i limonka Stol - biel i niebieski, morskie akcenty W tle nienachalna, grecka muzyka i/lub pokaz zdjec,slajdow puszczony na projektorze. Macie jeszcze jakies pomysly co mogloby mi urozmaicic ten wieczor? Zalezy mi zeby goscie byli zadowoleni :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach