Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Brzuch po cesarskim cięciu

Polecane posty

Gość gość

Hej mamusie. Co prawda przerabiałam już jedną cesarkę i do tej pory chwaliłam sobie, ból był do zniesienia bo mam wysoki prób bólowy, ale najbardziej byłam "zachwycona" wyglądem brzucha. Nie wiem, czy mnie dobrze oczyścili itp, czy odessali troche tłuszczyku ;-) ale brzuch od razu jak mogłam tylko go zobaczyć (z 8h po operacji, jak wstałam) był pierwotnej przedciążowej wielkości, jedynie z wałeczkiem w miejscu zszycia, co naturalne. Teraz czeka mnie druga cesarka i.... zaczynam panikować. Osłuchałam się w międzyczasie, jak to lekarze spieprzyli cc, że kobiety brzuchy mają jak balony, nie chca się macice obkurczać itp itd... Fakt, przy I cc na drugi dzień na korytarzu spotkałam koleżankę z sali, też była na cc i wypaliłam "jeszcze Cię trzymają?", a okazała się że w tym samym czasie nas kroili... a miała brzuch normalnie jakby dalej w ciązy była... Jak u Was było?

Gość gość
miałaś szczęście. W czasie CC przecinają mięśnie, które albo będą w miarę trzymać brzuch po zrośnięciu albo nie (co się często zdarza) i na wieki wieków będzie wisiał balonik pomimo ćwiczeń. To jedna z wad estetycznych cesarki.

Gość gość
ja też szybciutko po cesarce miałam płaski brzuszek

Gość gość
Boże, mięśnie brzucha nie są cięte tylko rozsuwane na boki. Ja też o dziwo lepiej wygladalam po cięciu. Brzucha nie mialam ale ja przybralam tylko 8 kilo w ciąży. Teraz jestem w drugiej i liczę na to, że będzie tak samo. A Ty autorko bazuj tylko na swoim doświadczeniu a wątpliwości wyjaśnij z lekarzem.

Gość gość103
Ja po I cesarce mialam od razu brzuch jak sprzed,nie musialam robic nic... Natomiast po drugiej bylam.zalamana... Myslalam.ze bedzie jak po I a tu brzuch jakbym wcale nie urodzils jeszcze. Zaraz po wyjsciu ze szpitala kupilam pas poporodowy i przeszlam ma glodowke. Po miesiacu brzucha nie bylo

Gość gość
Macie szczęście ja po cc miałam brzuch jak przed porodem. Minął rok i ćwiczyłam i miałam głodówki. Zrzuciłam 20kg ale brzuch niestety mam brzydki. Teraz jestem w drugiej ciąży i nie mogę już sie odchudzać, ale jem zdrowo. Mam nadzieję że nie zapuszcze sie tak jak poprzednio.

Gość gość
Dużo zależy od tego ile się przybiera na wadze. Co innego 10 kg a co innego 25 kg ;)

Gość gość
Po drugiej cesarce było dużo gorzej, krzywa blizna z jednej strony wałeczek z drugiej płasko.

Gość gość
Sorry, ale nie wiem skąd pomysł, że odessali tłuszczyku. Przecież to nie operacja plastyczna:/ Co do brzucha po CC: mam kilka koleżanek po CC i jedne chwalą, inne nie. Chyba tak jak po normalnym porodzie: u jednego wszystko będzie ok, a u innego będzie gorzej.

Gość gość
Żartowałam z tym odsysaniem tłuszczyku. Dodałam ":P", więc uważam, że ironia/żart są oczywiste. W I ciązy z małą utyłam prawie 30 kg, ale mała była smokiem, prawie 5kg. Teraz raptem ok 12 kg.... Dzięki za odpowiedzi :) Niedługo mam kolejną wizytę, więc dopytam ejszcze o wszystko.

Gość gość
Ja po naturalnym miałam malutki hehe Przy cesarce tłuszczu nie odsysaja glup.. ku

Gość gość
Obawiam się, że gwarancji nikt Ci na nic nie da. Ani przy CC ani przy porodzie SN. Koleżanki po 1 ciąży szybko dochodziły do ciebie, po drugiej długo walczyły z brzuchami. Chyba to kwestia tego, że brzuch już był raz rozciągnięty, a ponowne rozciąganie na pewno skórze nie służy. I może zostać obwisła, bo już nie jest taka jędrna.