Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

eleganckie przyjecie na 16 osob W DOMU jak to zrobic???

Polecane posty

Gość gość

moj maz bez uprzedzenia mnie i bez zapytania mnie o zdanie zaprosil do nas na sobote swojego szefa oraz wspolpracownikow z zonami najpierw myslalam ze to bedzie jakis grill, spotkanie w ogrodzie czy cos takiego, ale zadzwonila do mnie zona jednego z zaproszonych kolegow z pytaniem jaki stroj obowiazuje na to "eleganckie przyjecie" calkowicie zdebialam i odpowiedzialam ze elegancko, ale na luzie - chcialam zazartowac, ale ona to odebrala chyba powaznie i stwierdzila, ze musi wybrac sie na zakupy po jakas ladna sukienke... po rozmowie z mezem okazalo sie ze faktycznie po nieporozumieniu szef wywnioskowal z jego zaproszenia ze bedzie to "eleganckie przyjecie" i tak juz zostalo (szef jest od niego sporo starszy i nie chcial mu sie tlumaczyc) teraz pozostaje pytanie - jak to wszystko zaplanowac, jakie posilki, jakie napoje, desery? na ktora godzine ich zaprosic? maz mnie zawsze wkopie w cos takiego... na szczescie sobote ma wolna wiec chociaz czesciowo mi pomoze prosze o jakies pomysly dan na "eleganckie przyjecie"

Gość gość
o masakra ale cie mąż urządził :) poszukaj może w necie jakieś ciekawe przepisy

Gość gość
Może jakaś zupa krem albo może francuska cebulowa tyle, że trochę może za gorąco. Na drugie mięso pieczone.

Gość gość
No to może niech sam cow ugotuje?

Gość gość
Wiesz, w tej sytuacji chyba bym zamowila zewnętrzny catering... A jeśli sama chcesz robic to może pieczony losos z pieczonymi ziemniakami, do tego mix salat, jakas zupa - krem, na przystawki np roladki z tortilli (lubię z almette, rukolą i łososiem wędzonym), zawijance z ciasta francuskiego z pieczarkami zawsze u mnie błyskawicznie znikają, moze jakies mini kanapeczki na wylalaczkach, koreczki, caprese...

Gość gość
Odpowiednia wydaje mi się 18.00, do picia różnie, w taki upal moze zrób lemoniadę?

Gość gość
Zamów catering, jeśli cię na to stać. I pamiętaj, żeby ładnie udekorować stół. Może to głupie, ale ostatnio wyjątkowo ładnie udało mi się udekorować, kupiłam nowy z******ty obrus ( mocny grafit, gruby satynowy) i nie umiałam wyjść z podziwu, jak te moje zwykle udka z kurczaka fajnie wyglądały na tym stole hahaha

Gość gość
kazdy pozna, że to katering, a poza tym nie masz pewnosci, że wszystko będzie świeże... jak gorąco to podałabym polski chłodnik na przystawkę, albo gazpacho - obydwie rzeczy są świetne i na zimno i do zrobienia wcześniej, gówne danie: sałatka: mieszanka sałat z rukolą, truskawka pokrojona w kostkę, feta w kostkę, bazylia i podlane to wszystko octem winnym lekko... można dodać do niej pistacje, ale nie każdy lubi w sałatce, więc może w osobnym naczyniu trochę prazonych, jeszcze jakaś jedna sałatkę - np. z awokado - bo modne;) do tego można zrobić np. roladki z indyka - cienkie płaty indyka posmarować czerwonym pesto, włozyc do srodka oliwki, zawinąc wszystko w szynkę parmeńska i zapiec, albo w pierś kurczaka zawinąć sliwkę suszoną i ciut camemberta, obtoczyc jak schabowego, podsmażyć i potem tylko podpiec. Do tego jakoś efektownie podane ziemniaki i opcjonalnie ryz dziki dla tych co na diecie. Albo tez wykorzystaj fakt, że są już grzyby - są już? i zrób coś z kurkami.... na deser mój hit: sernik nowojorski, nalezy przygotowac dzień wczesniej: http://www.mojewypieki.com/post/sernik-nowojorski A mąż by cierpiał za to długo po;)

Gość gość
skorzystaj z cateringu? np tu masz dobrze ugotowane: http://www.party.com.pl/oferta/ - ale możesz poszukać tez jakieś kucharki, która gotuje po godzinach...

Gość gość
A ja bym zrobila smaczne polskie dania, poza tym talerz dobrych wedlin przybranych np winogronami, deske serow tez z jakimis owocami zeby wygladaly kolorowo, oprocz orzeszkow czy paluszkow, miske owocow np tuskawki, winogrona zeby nie trzeba bylo kroic ewentualnie mandarynki w czastkach obrane, a do mies-jakies udka pieczone, karkowka pieczona w plastrach itp, ktomki chleba, ja moze bym zrobila grila byloby fajnie i prYjemnie, lubie tez czosnkowe pieczywko niezbyt przypieczone zeby mozna bylo zjesc ma zimno