Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bulinka2211

Ciaza blizniacza.. Jeden plod slabszy ;(

Polecane posty

Wiatm.. Jestem w ciazy.. Jest to moja 1 ciaza i do tego ciaza blizniacza... Na usg bylam we wtorek i sie o tym dowiedzialam.. Jednak lekarz wtwierdzil ze jeden plod jest mniejszy a echo serca ledwo slyszalne.. Jest to ciaza dwujajowa czyli kazdy plod w innym worku owodniowym... Nie wiem co robic; (bardzo sie boje bo serce slabszego moze przestsc bic... I co wtedy; (miala ktoras z was taki sam probelm?? Ewentualnie sa osoby ktore wiedza co dalej??? Poronie i czy sw jakies szanse aby uratowac te dwie istotki??

Gość gość
Drugi bliźniak moze przeżyć. Tzw. zanikający bliźniak. Nic nie zrobisz. Musisz czekać.

Gość gość
a jezeli to wczesna ciaza to czy jedno czy dwukosmówkowa

Gość gość
jesli dwujajowa to maja szanse, a jak poziom wod u tego mniejszego? Maluch moze nadgonic, ale wiem, ze w dwujajowej jest szansa nawet jak jedno dzieciatko nie da rady zeby drugie wytrzymalo. Trzymam kciuki zeby oba maluchy okazaly sie silne

Gość gość
kurcze tylko jak jest dwuowodniowa to powinno byc tez okreslenie: jedno lub dwukosmowkowa. To jest najwazniejsze w ciazy blizniaczej bo stwierdza ilu jajowe sa dzieci (ilosc owodni o tym nie swiadczy). Ale mam nadzieje, ze ten drugi nadgoni, nie martw sie bo dzieci tez sie martwia

Gość gość12345666
Hej, moja kolezanka miała taka sytuacje, że jeden z blizniaków sie nie rozwijał. Lekarze wysłali ja do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, gdzie poddano ją zabiegowi prenatalnemu udrozniania jakiejś żyły, która dostarcza do łożyska składniki pokarmowe (tak ja to mniej wiecej rozumiem, nie jestem lekarzem, więc fachowo tego nie przedstawie ci). Po pierwszym zabiegu nie było poprawy, ale po drugim już tak. Dziś ta koleżanka ma dwójkę zdrowych chłopców, którzy się dobrze rozwijają. Nie wiem czy to taki sam przypadek medyczny, ale warto popytać lekarzy

Lekarz tego nie pwoiedzial albo sie tak przejelam ze nie pamietam: { u tego mniejszego stwierdzil nieprawidlowa budowe: {... Dziecko rosnie ale nie tak jak to silniejsze: ( 8mm roznicy

Gość gość
to jest sporo, ale nie pozostalo ci nic innego jak tylko poczekac. Chociaz z mojego doswiadczenia ci pwoiem, ze ja bym chyba poszla do innego lekarza na konsultacje, najlepiej dobrego i prywatnie

Gość gość
za duza roz nica.ten slabszy obumrze....js tez stracilam synka blizniaka.drugi ma sie dobrze

moja mama tak miała ale to było 88/89 rok, na początku ciążka bliźniacza dwujajowa no i zaczęła kupować podwójne ubranka, bardzo się cieszyła itp, niestety urodziła jedno.

Gość gość
Witam Ja miałam taką sytuacje- jeden płód się wchłonął.

Bardzo dziekuje za dodanie otuchy... Czekwm do wtorku i mam nadzieje ze bedzie dobrze... Napisze jak wyszlo usg i mam nadzueje ze bede miala dobre informacje

Gość MiraKi
Wiesz kazdy przypadek jest inny ja tez mialam podobny problem jeden blizniak duzo gorzej sie rozwijal. Ale urodzilam obu :) to prawda ze jeden jest silny duzy drugi chorowity maly i slabszy umyslowo ale maja juz 5 lat sa super fajni i ten silniejszy naprawde duzo pomaga slabszemu. Najlepsi przyjaciele :) staraj sie jak tylko mozesz nie zalamywac wiem ze latwo sie mowi ale czasem lekarze sie myla czasem natura wyrowna nadrobi .... Trzymam bardzo mocno kciuki i czekam na wiesci