Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy Was tez tak bolalo po cc?

Polecane posty

Gość gość

Ogolnie zabieg ok ale oprocz rwania rany bardzo rwie mnie chyba macica? Dostaje ppbol.kroplowki morfine i paracetamol ale pomaga na krotko:/// jestem niecala dobe po zabiegu

Gość gość
Niestety to boli jak cholera,ja na drugi dzień po zabiegu nie mogłam w nocy na boku leżeć tak mnie rana piekła,ciagła i bolała że słabo mi się robiło,a najgorzej ze wstawaniem było,ale jak juz do domu wychodziłam to było ok,także najgorsze sa pierwsze 3 dni,potem spoko,ja do tego miałam powikłania po znieczuleniu,nie mogłam głowy schylic na dół,tak mnie strasznie bolał cały kark i głowa że myslałam że zwariuje,trzymało mnie tydzień.

Gość gość
Dzieki. Ale czy to norm ze boli tez tak w srofku brzucha cos:p? Czuje takie rwanie w srodku macicy jelit nei wiem:p krwawie w normie. Te bole sa jednostajne tepe albo ostre, lapie z roznych stron do wysokosci gdzie rozciagala mi sie macica:p

Gość gość
To są dokładnie takie bóle,wiem że sa okropne,mnie ciagle słabiło ,boli własnie w środku chyba macica zeszyta ,Jezu jak sobie przypomne to to masakrycznie było,ale to kilka dni i nie będziesz nic czuła prawie,bo ja jestem rok po cesarce,i jak ma być deszcz to serio ja to czuję po bliznie,jest strasznie wrazliwa ,nie boli ,ale dziwnie swędzi.

Gość gość
Bolało owszem, ale trzeba bylo wstac i zająć się dzieckiem, dostawalam przeciwbolowo paracetamol w kroplowce ewentualnie ibuprofen w tabletce, korzystałam z tego jedynie w pierwszej dobie i w drugiej na noc

Gość gość
Mnie bolała obkurczająca się macica dość długo ale wiedziałam, że będzie bolało i skupiłam się nie na tym, tylko na dziecku.

Gość gość
Ja jestem 4 miesiące po cc i rana nadal boli

Gość gość
rana w macicy sie goi,macica sie obkurcza to tak boli:(

Gość gość
morfinę dostajesz? Dziwne, to znaczy, ja ani osoby mające cc jej nie dostawały. Mnie nic nie bolało kiedy byłam w spoczynku a dostawałam mexalen w kroplówce przez dwa dni trzy razy na dobę a na trzeci dzień w tabletkach . Bolało ale znośnie jak nagle wstałam czy usiadłam ale to tylko w dwóch pierwszych dniach. Po pierwszej cc było ciężej w pierwszym dniu a po drugiej cc z środkami przeciwbólowymi nic nie czułam już na trzeci dzień. Całkowite dolegliwości czyli jakieś tam pobolewanie minęło już bez tabletek po dwóch tygodniach a bez tabletek funkcjonowałam już po tygodniu od operacji. Wyszłam na czwarty dzień ambulatoryjnie z dzieckiem. Moje znajome mają podobne doświadczenia więc nie każdego jak widać boli.

Gość gość
morfina to teraz nowa moda, ja tez dostawałam i o dziwo lepiej się po niej czułam niż 5 lat temu po czymś zupełnie innym, nie kręciło mi się tak w głowie po wstaniu, i nie miałam ciężkiej tej głowy autorko mnie bolało, ale lekko, poza tym macica ci się obkurcza, możesz brać paracetamole w każdej prawie ilości przejdzie

Gość gość
kroplówki , morfina, Paracetamol? Który to szpital? Pierwsze słyszę. Zazwyczaj dostaje się albo tabletki na drugi dzień albo kroplówki z wysoką dawką paracetamolu przed pierwsze trzy dni. Ja dostawałam paracetamol i bólu jakiegoś nie czułam. Mnie bolały mięśnie jak szłam za szybko i tyle ale zwijania się macicy nie czułam wogóle bo byłam właśnie na środkach przeciwbólowych . Dziewczyny na sali cierpiały przy karmieniu piersią bo macica im się wtedy obkurczała i to dawało w kość, jedna z nich aż się krzywiła i przestawała mówić w tym momencie . Ja przy pierwszym dziecku i porodzie naturalnym też odczułam zwijanie macicy ale nie jakoś boleśnie, bardziej jak znośne bóle miesiączkowe także miałam luzik.

Gość gość
Ja nie miałam takich atrakcji. W pierwszej dobie tylko paracetamol i było ok. Zabieg przeszłam bardzo dobrze i później też nie było żadnych powikłań.

Gość gość
No ale morfina to jak narkotyk, tego nie podaje się ot tak , zwłaszcza w połogu kiedy karmi się piersią. Mój tata miał podawaną morfinę po operacji i miał właśnie zawroty głowy i czuł senność. Skoro autorkę pomimo morfiny boli to znaczy że ona nie działa jak trzeba. Powinna dostać po operacji 500 mg mexalenu (ja tyle miałam ) w dużej kroplówce (wolny przepływ) za dnia i krótkiej na noc i to trzy razy na dobę . Zalezy od szpitala ale nie podaje się mniejszej ilości niż 500 mg na raz. U mnie morfina dla kobiet karmiących jest zakazana bo to uspokaja i ogłupia.

Gość gość
Mnie bolało, ale jakoś niespecjalnie. Skorzystałam 2x z apapu i czegoś silniejszego na samym początku jak mnie ciągle macali. Potem już nie i byłam bohaterką na oddziale :D hehehe.... Ja mam dosyć wysoki próg bólu (poza bólami głowy), więc myslę, że to stąd, bo 8 innych dziewczyn wiło się z bólu, nie mogło podnieść i ciągle błagało o coś pbólowego.

Gość gość
To jest tak że jak pacjent dostaje ileś set miligramów środka kroplówką i ból się nadal utrzymuje to dostaje większą dozwoloną ilość (tak jest u nas w szpitalu) ale morfiny się nie podaje, ona jest zarezerwowana dla ciężkich operacji . Kobieta po cc przechodzi zmiany hormonalne, często cierpi na robicie, często zaniki pamięci krótkotrwałej (sprawa hormonalna) więc żadnych narkotyko pochodnych środków się nie podaje w połogu.

Gość gość
morfinę dostawałam po zabiegu podczas lezenia jeszcze, była określona dawka i jej ilość, nie dostawałam jej przez tydzień, opamiętajcie się wszystkie w tym szpitalu dostawałyśmy, a szpital jest b.dobry i ma świetne opinie na pewno wasza wiedza jest większa niż lekarzy, na 100%

Gość gość
Paracetamol? Na kogo to działa? Ja dosawałam ketonal i morfine

Gość gość
a ja nie dostawalam zadnych lekow przeciw bolowych, oprocz dwoch kroplowek zaraz po cieciu. bolala mnie troche rana ale nie bylo to jakies traumatyczne doswiadczenie. teraz za dwa tygodnie bede znow iec ciecie ale juz w innym szpitalu wiec nie wiem jak to bedzie tym razem

Gość gość
dziwne, mnie tylko bolało przez pobyt w szpitalu czyli 3 doby po cięciu. W domu nawet rany nie czułam-czyt , samej rany, bo w brzuchu wiadomo musialo sie zagoic. Nie wiem od czegoto zalezy,

Gość gość
To ja mam chyba jakiś wysoki próg bólu. Miałam cc dokładnie 2 tyg. temu i juz kompletnie nic nie czuje. Tabletki przeciwbólowe brałam tylko 1 dzien, ketonal. I dostałam zaraz po operacji ketonal w kroplowce. To była moja druga cesarka. Przy pierwszej dali mi morfinę i czułam sie fatalnie, nie szło sie ze mną dogadać przez kilka godzin. I wstałam po 24 h, dłużej dochodziłam do siebie. Dlatego teraz rodziłam w prywatnej klinice, gdzie maja inne standardy.

Gość gość
Miałam cc rok temu,dostawałam przez pierwsze 12 h morfinę i ketonal. Po 20 h wstałam, ból kosmiczny, jeszcze 4 mce po cc ciągnęła mnie rana. Dziś nie ma śladu po cięciu :-) trZymaj sie

Gość gość
I tak w pierwszych dobach nie masz pokarmu wiec podawanie leków niczego turaj noe zmieni.

Gość gość
ketonal brałam, i to na brzuch przez 3 dni w kroplówie a potem zaczał mni tak strasznie bolec kregosłup że brałam jeszcze tydzien w tabletkach

Gość gość
Tu gdzie mieszkam , w szpitalu też po cesarce dostawałam Paracetamol w kroplówce i działał rewelacyjnie i większośc szpitali podaje kroplówką właśnie Paracetamol i to nie są dawki jak w tabletkach z apteki ale dużo wyższe :D. Morfinę się podaje po różnych zabiegach, operacjach ale nie u nas bo zakłada się że skoro odkłada się w metaboliźmie płodu czy noworodka to znaczy że nie ma sensu jej wogóle aplikować . Można spokojnie podawać nawet ibuprofen w dużych dawkach bo jego działanie na dziecko niest znikome , nie przechodzi też praktycznie do mleka jak morfina. Mnie nie bolało po cc, jedynie pierwsze wstanie z łózka.

Gość gość
Nie wiem jeszcze mnie plecy rozbolaly:/ rano byulo ok rozchodzilam sie a potem nie wiem chyba przegielam ze schylaniem sie bo musialam sie ogarnac juz mi nikt nie pomagal i nie wiem:(

Gość gość
co to za bzdura, że w pierwszych dobach po cięciu nie ma pokarmu, dziecko przystawiono mi do piersi zaraz po przewiezieniu na salę i od razu pojawiła się siara, a potem pokarm

Gość gość
Bolalo jak cholera, najgorzej w srodku :/ o jezu co to byl za bol... dostawalam cos w kroplowkach, ketonal, paracetamol i jeszcze jakies przeciwbolowe no i ten cholerny clexane w brzuch masakra ale pokarm byl faktycznie od razu

Gość gość
Ja dostawałam mexalen i działaj oj dość dobrze skoro normalnie funkcjonowałam i mało co bolało. Może co organizm to inaczej. Pokarm miałam już od 30 t.c (sam brudził mi bluzki) a cesarka tego nie zmieniła i na drugi dzień po operacji karmiłam synka a na trzeci dzień książkowo miałam nawał (piersi ogromne i twarde) ale tego nie odczuwałam specjalnie . Miałam dwie cesarki, pierwsza trochę boleśniejsza ale to tylko na początku jak pozwolili mi w końcu wstać i iść pod prysznic a potem to juz z górki i normalnie zajmowałam się córką i też ją karmiłam odrazu tyle że ona pokornie ssała a wypływać zaczęło dopiero na drugi dzień od porodu bo dostrzegłam wtedy że coś łyka :). Cesarka i poród naturalny bolą ale po cc dają kroplówkę, po sn nie, więc męczą się niektóre dziewczyny.

Gość gość
Że w pierwszych dobach po cc nie ma pokarmu? Ej to bajka jakich wiele, udowodnione jest że cesarka czyli wyręczenie organizmu z fizycznego wydalenia płodu nie powoduje zahamowanie laktacji bo za laktację odpowiada przystawianie dziecka.

Gość gość
Pierwszy poród sn, pokarmu brak , położne twierdzą że przez wysiłek i adrenalinę i stres, pojawił się dopiero po 5 dniach jak już byłam w domu . Drugi poród cesarka, niestety dziecko ułożone pośladkowo i tym razem pokarm był na czas więc syna mogłam odrazu na dzień po operacji przystawić i karmiłam tak 9 miesięcy. Nie wiem skąd takie poglądy że pokarmu po cc nie ma przez kilka dób?