Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy są przeciwwskazania do noszenia soczewek?

Polecane posty

Gość gość

Chciałabym nosić soczewki kontaktowe i zastanawiam się jakie mogą być przeciwwskazania do ich noszenia.

Przy niektórych (poważnych) wadach, muszą być to soczewki "sztywne", a te nie można nosić ciągle i czasami oczy są na nie uczulone.

Gość gość
ja noszę od 15 lat - kiedy jeszcze kosztowały całą wypłatę , a nie 9 zł:) Z tego co się orientuję to zespół suchego oka jest przeszkodą . Nie wahaj się , to naprawdę komfort nioszenie soczewek , nic nie paruje , masz tak jak normalnie widzący ludzie , pozdr

Gość gość
jeśli okulista uzna że nie powinnaś nosić soczewek to wtedy powinnaś pomyśleć o okularach. Teraz jest bardzo duży wybór oprawek okularowych, podkreślających urodę, dodających wdzięku. Sprawdź sobie ofertę salonu optycznego http://www.siejka.pl/ z Opola. U nich widziałam różnorodne oprawki i właśnie zastanawiam się nad zmianą na nowsze, ładniejsze.

Suche oko może być przeszkodą. Trzeba udać się do okulisty na badanie. Wiem, że są soczewki hydro-żelowe na suche oko. Można też zastosować odpowiednie krople. Duży wybór różnych soczewek jest tu http://www.kontaktowe.pl/ . Można sobie coś ciekawego wybrać. Sama tam często zaglądam. Może znajdziesz tam najodpowiedniejsze dla siebie.

Gość konrad1234
są rożne przeciwwskazania np zespół suchego oka , każdy organizm ma inne oddziałowywanie na ciało obce w oku , przeczytaj mozna na http://adamed.expert/ lekarzem nie jestem wiec tylko tyle z mojej strony :)

Gość gość
oczywiście, ze są, ale jeśli chodzi o soczewki kontaktowe, to w dużej mierze jest to kwestia bardzo indywidualna. Dobry gabinet okulistyczny i salon optyczny typu http://optyk-debica.pl/ wykonaja niezbędne badanie wzroku i na pewno udziela informacji - wiem po sobie, sama noszę soczewki już długi czas

Gość gość
Najlepiej umówić się na wizytę w salonie okulistycznym (np. http://nyczoptyk.pl/) i tam podczas badania stwierdzą czy możesz nosić soczewki.

Przeciwwskazania do noszenia soczewek kontaktowych mogą dotyczyć: -wady wzroku – np. niskie wady refrakcji np. +0,5 / -0,5, -0,25 / -0,25; kiedy wymagane jest zastosowanie pryzmatów lub ostrość wzroku w soczewkach może być mniejsza niż w okularach (np. duży astygmatyzm niemożliwy do skorygowania standardowymi soczewkami), -wymogów zawodowych – są zawody w których prawo ogranicza stosowanie soczewek np. strażacy. -aspektu kosmetycznego – okulary są lepsze przy zezie o dużym kącie, ukrywają oszpecenia twarzy lub oczu, -stanu zdrowia – aktywne zakażenie lub patologia w obrębie oczu, nawracające erozje rogówki, ciężkie schorzenia zatok lub nieżytowe, katar sienny, zapalenie powiek, anatomiczne np. zniekształcenia powiek, choroby skóry np. egzema (nadmierne gromadzenie osadów, podrażnienie powiek, zapalenie brzegów powiek, punkcikowate zapalenie rogówki), cukrzyca (upośledzone gojenie nabłonka rogówki), zaburzenia tarczycy (niedobór łez i zaburzenia mrugania), niedobór witaminy A (zaburzenia warstwy mucynowej, gromadzenie osadów), zaburzenia hormonalne np. ciąża, menopauza (suchość oczu, zmiana kształtu rogówki, zmiana wrażliwości rogówki), alergie (reakcja na środki konserwujące, reakcja atopowa na powstawanie osadów), zażywanie leków: antypsychotycznych (suchość oczu), antyhistaminowych (atopowe zapalenie spojówek, brodawkowate zapalenie spojówki towarzyszące noszeniu soczewek kontaktowych, zmniejszona tolerancja soczewek), B-blokerów i leków moczopędnych (suchość oczu), doustnej antykoncepcji (suchość oczu), -suchości oczu – związaną z niską objętością i jakością łez, niedostatecznym mruganiem, suchym środowiskiem, długotrwałą pracą przy komputerze, po kosmetycznej operacji powiek, -palenia papierosów – większy stopień narażenia na rozwój zakaźnego zapalenia rogówki, -aspektu psychologicznego – kiedy pacjent nie może zaakceptować myśli o soczewce na oku, nie toleruje żadnego poziomu dyskomfortu, nie radzi sobie z zakładaniem i ściąganiem soczewek, jest absolutnym perfekcjonistą, -wrażliwości – zbyt wrażliwa rogówka, powieki lub brzegi powiek, środowiska – kurz, dymy, suchość powietrza, duża wysokość nad poziomem morza. Innymi czynnikami, które niekoniecznie mogą stanowić przeciwwskazanie ale powinny być brane pod uwagę są: -wiek – osoby starsze mogą mieć ograniczoną zdolność do manipulacji soczewkami, zmniejszony rozmiar źrenicy, zmniejszone napięcie powiek, tendencje do opadania powieki i ograniczoną wielkość szpary powiekowej, obniżony przepływ łez, dysfunkcje gruczołu Meiboma. W przypadku dzieci standardowo przyjmuje się dolną granicę 8 lat i uzależnia możliwość noszenia soczewek od dojrzałości dziecka i jego zdolności do ich prawidłowej pielęgnacji, -karnacja skóry – osoby o jasnej karnacji i niebieskich oczach mogą mieć bardziej wrażliwą rogówkę co może utrudniać adaptację do soczewek, -motywacja - pacjent sam musi być przekonany, że chce nosić soczewki. Namowa innych członków rodziny czy znajomych bywa niewystarczającym czynnikiem motywującym, -przestrzeganie zaleceń – istnieje grupa pacjentów niechętnych do przestrzegania jakichkolwiek zaleceń, stosowania się do zasad, lekceważących kwestie higieny. Takie osoby nie są dobrymi kandydatami do noszenia soczewek kontaktowych. Decyzja o tym, czy dana osoba może nosić soczewki kontaktowe należy do specjalisty, który podejmuje ją na podstawie: przeprowadzonego wywiadu, badania widzenia, refrakcji, oceny widzenia obuocznego i badaniu przedniego odcinka oka.

Generalnie każde oko ma inną budowę, więc jeżeli nawet jeden model Cie męczył, sprawiał, ze będziesz miał podczerwienione oko itd. to nie oznacza, że żadne nie będą pasować. Owszem, przeciwwskazania są, aczkolwiek są na tyle indywidualną kwestią, że należy się udać z tym do okulisty. Ja np. korzystałem z soczewek z Rossmana i po pół roku na oku zaczęły pojawiać mi się żółte przebarwienia i dopiero po przerzuceniu się na inne, problem zniknął. Na stronie producenta moich soczewek jest sporo informacji na ten temat. Możesz sobie zerknąć i przeczytać: https://www.acuvue.pl/ - zresztą mają sporo ofert więc chyba z czystym sumieniem mogę ich polecić ;) Aczkolwiek przede wszystkim skonsultuj się z okulistą. Mam nadzieję, że pomogłem ;)