Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość_Karolina

Staż z UP a ciąża .

Polecane posty

Gość gość_Karolina

Witam :) Mam pytanie dostałam skierowanie na staż z UP , który ma się rozpocząc w sierpniu kończyc zaś w listopadzie następnie mam miec zagwarantowaną umowę po ukończeniu stażu . Jestem w 11 tygodniu ciąży, a siedzenie w domu i nic nie robienie mnie dobija, pomyślałam więc o stażu by miec kontakt z ludźmi i przy okazji nabyc nowe doświadczenia. Staż ten jest płatny, dowiedziałam się dziś, że można na stażu iśc na macierzyńskie i otrzymywac z tego tytułu jakieś stypendium , zastanawiam się czy to prawda ? każdemu przyda się grosz. Jakie są zasady ? Oczywiście chce pracowac jak najdłużej i miec ten kontakt z ludzmi , ale czy gdyby wystąpiła taka sytuacja , musiałabym iśc na L4 czy mogłabym liczyc na to stypendium ? Z góry dziękuję za odpowiedz ;)

Gość gość
Juz na drugi dIen staZu nalezy ci sie l4. Bedzies miala wyplacane 100% wyplaty plus jeszcze dodatkowe 5 tys zl z tytulu ze jestes w ciazy (a w pl oznacza to ze wsYstko mi sie nalezy) ocYwiscie pozniej maciezynski tez dostanies kilka tysoecy i jeszcze szef ci gratulacje zlozy i z kwiatami przyjdzie (majac tak solidnego pracownika bedzie szczealiwy ) stanowisko bedzie na coebie czekalo 5 lat a dziecko odchpwasz a po 5 latach szef z radoscia i otwartymi ramionami cie prYjmie. Oczywiscie ty na tym l4 lez i wypoczywaj bo ciaza to stan chorobowy i nie da sie chodzic do pracy (co innwgo latanie po galeriach na to sily sie ma nawet w zagroOnych ciazach) a ze w pl jwst 99% zagrozonych ciaz nie miej wurzutow ze oszukujesz panstwo bo robi to co druga baba a poNiej lament ze w pl kobietom umowy w pracy nie daja. Milego wypocYnku zzycZe na l4 tylko nie zakadaj poNiwj tematow ze lezalam 7 mies i sie obzeralas bo jwstes w ciaY to chodIc pracowac nie mozna i teraz wazysz sto kilo:)

Gość gość
No na pewno Cię przyjmą po stażu do pracy skoro jesteś w ciąży....

Gość gość
A po stażu nic się nie należy

Gość gość
Chociaż zawsze możesz zapytać bezpośrednio w UP :D

Gość gość_karolina
Odpowiedz nr 1 Pana lub Pani jest wręcz żałosna! Po to chyba są fora by się o coś zapytać czy też poradzić, więc mądra osóbko,, która pewnie i tak nic nie robisz nawet nie masz dzieci przestań ironizować. Jest to tragiczne i świadczy o tym, że z nudów przegladasz wątki na forach i odpowiadasz nie mając o niczym pojęcia, piszą na szybko byle co ( o czym świadczą liczne błędy) . Naucz się szacunku do innych zawistna osobo. Pozdrawiam

Gość gość
jesli pojdziesz na zwolnienie to albo up moze rozwiazac staz albo Twoj szef w kazdym momencie. stypendium dostaniesz do momentu rozwiazania stazu

To że dostałaś skierowanie na staż to jeszcze o niczym nie świadczy. Pracodawca jak Tylko dowie się o ciąży , może z Ciebie zrezygnować. Kolejna sprawa - zakończenie stażu nie gwarantuje przyjęcia do pracy ( umowa o pracę ).

Gość gość
spróbuj co ci szkodzi-ewentualnie powiedz pracodawcy o sytuacji i o tym ze bardzo chcialabys odbyc ten staz bo i tak siedziesz w chacie-przeciez nie on ci płaci a urzad pracy wiec nie powinien robic problemów co do komentarza nr 1 -zal d**e sciska-autorka pisała ze chce isc na staz zeby w chacie nie siedziec, wiec po co te złosliwosci?co zazdroscisz jej?