Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niepojmujaca i nie ogarniajaca

Rozrywa mnie złośc ze polskie Państwo nie daje pieniedzy na operacje dzieci.

Polecane posty

Gość niepojmujaca i nie ogarniajaca

Jest tyle chorych dzieci. Potrzebne pieniądze na operacje to serca to watroby to na nowotwor a polski rząd/ Nfz odmawia! Nie wyobrażam sobie jakby moje dziecko bylo chore i byłabym w sytuacji gdzie powiedza mi Pani juz nie pomożemy w momencie gdy jest szansa na wyleczenie. Nie wiem co bym zrobila. Ja tego poprostu nie rozumiem. Na p*****ly rzad ma a na zdrowie -podstawe wszystkiego juz nie!

Gość gość
Rozumiem sytuacje ze nie ma w kraju mozliwosci zrobienia operacji z jakis powodów. Ale nie rozumiem skoro jest możliwość operacji serca np w Niemczech dlaczego tego polski rzad nie refunduje! Po jaka cholere placic składki jak co do czego to jesteś w d***e. Mieszkam w Niemczech przygladam sie i ręce załamuje ze na chore male dzieci nie ma pieniędzy.

Gość gość
Polskie panstwo wydaje kase na p*****ly przedwyborcze i na kolacje dla takich ciuli jak Sikorski i cala ta banda. Dzieci? Co ich polskie bachory obchodza!

Gość gość
Prawa jest taka że 99% z tych operacji MOŻNA ZROBIĆ W POLSCE, a rodzice w kampaniach zbierają forsę i kłamią że nie. W Polsce robi się wszystkie operacje, prof. Skalski, prof. Kaliciński to mistrzowie. Rodzice CHCĄ operować dzieci za granicą więc bardzo dobrze że za to płacą Kiedy operacji nie da się wykonać w Polsce to NFZ zwraca koszty!!!

Gość prezes NFZ
Sprostowanie. Dajemy na leczenie tyle ile możemy. Ale proszę zrozumieć, mamy też swoje wydatki. Drogie limuzyny, drogie apartamenty na biura, setki tysięcy urzędników zatrudnionych w NFZ którym przecież trzeba też płacić pensje. Jak się to wszystko zsumuje to na leczenie niewiele już zostaje.

Gość gość
dodam jeszcze że w leczeniu wrodzonych wad serca takich jak HLHS polska ma lepsze wyniki niż inne kraje przeżywalności! Więc rodzice jak chcą operować w Niemczech akurat u prof. Malca to niech za to płacą!

Gość gość
O jakich kampaniach piszesz? Fundacji? Sama jestem świadkiem gdzie nie zakwalifikowali do trzeciej operacji malej Zosi. A operacje mozna wykonac w Niemczech ale kasy juz nie daja.

Gość gość
widać albo da się wykonać w Polsce albo nie jest niezbędna. Innej opcji nie ma. Poza tym jak nie da się wykonać w Polsce zawsze NFZ zwraca. Chyba ze to leczenie eksperymentalne. Słuchaj, siedzę w tej branży i mnie się na emocje małą Zosią, Kasią czy Michałkiem nie weźmie. Polska kardiochirurgia niczym nie odbiega od europejskiej. Jest równie doskonała

Gość gość
To dlaczego jest tyle dzieci operowanych w Niemczech u dr Malca? Moze byc tak ze fundacja zbiera na operację a rodzice pozniej dostaja zwrot? A mala Zuzia z Gogolina z coroba skory co w wiadomosciach mowili czemu nfz nie refunduje? Dlaczego na się pomaga jest tyle dzieci z raczkami nozkami do operacji? Dlaczego tego nie refunduja nie operują w pl?

Gość gość
tłumaczyłam Ci już- operują się u Malca bo CHCĄ! Wszystkie etapy np HLHS są operowane w Polsce, a oni CHCĄ operować w niemcech. Sorry, ale za zachcianki bo tym jest operacja w niemczech jak się da w Polsce trzeba płacić samemu. A co do Zuzi- jej leczenie to EKSPERYMENT. NFZ tego nie pokrywa.

Gość gość
co za różnica dziecko,czy dorosły? dla mnie życie każdego jest tak samo ważne i nie ma różnicy czy to 5 cio czy 50cio latek, państwo w wielu przypadkach odmawia leczenia mimo że szanse są ale nie chcą dawać kasy i to jest straszne,że tyle ludzi umiera bo NFZ nie chce sponsorować leczenia

Gość gość
Przecież u nas pieniądze idą na wygody i szastanie politykierów, gołym okiem to widać, dla pseudobogaczy, na wszelkie przywileje zawodiwe, mundurowi, prawnicy nue płacą ZUSu i podatków, kosmiczne emerytury i prezesów spólek państwowych także, na wypłaty dla elektortu PO, czyli administratorów, którzy nie mają co robić, bo zajmują zbędne stanowiska, no i wspomaganie zagranicy gdzie tylko się da, nie nazwę po imeniu, bo powiedzialabym za wiele!

Gość gość
leczenie JEDNEGO pacjenta chorego na raka to koszt ponad miliona złotych!!! W przypadku dziecka- kilka razy więcej. Nie wiem czy tego nie można nazwać szastaniem ;D

>>>Rozrywa mnie złośc ze polskie Państwo nie daje pieniedzy na operacje dzieci. <<< x Zanim Ci tyłek rozerwie :P, x POLICZ: x ile Ty sama wpłaciłaś do NFZ składek. x Potem weź te 6 milionów, zapłaconych za jedną operację i podziel to, przez kwotę, którą OSOBIŚCIE wpłaciłaś. x Te kilkadziesiąt tysięcy, które Ci wyszły, to KILKADZIESIĄT tysięcy ludzi, którzy nie otrzymaliby należnej pomocy, włącznie z Tobą. x Dotarło, czy nadal uważasz, że pieniądze na leczenie, przynosi do NFZ Święty Mikołaj :P ?

Gość gość
czy mogę smialo napisac ze takie fundacje jak "się pomaga" czy "cor infantis" wypisując takie rzeczy ze ostatnia deska ratunku dla kogos tam i pomóż, wesprzyj jest nie prawdziwa gdyż maja możliwości leczenia w Polsce?

Gość gość
ja sama nie wpłaciłam ani złotówki gdyż nie przepracowałam ani jednego dnia w tym popapranym kraju!

Gość gość
cytat jednej z mam: "Po tym jak w Polsce nie wydano zgody na trzeci etap operacji, rodzice skonsultowali stan córki z kardiochirurgiem dziecięcym prof. Edwardem Malcem, który operuje w Niemczech. Wyznsczył termin operacji."

>>>ja sama nie wpłaciłam ani złotówki gdyż nie przepracowałam ani jednego dnia w tym popapranym kraju!<<< x I wszystko jasne :D. x Wyobraź sobie, że ja płaciłem przez ćwierć wieku, czasami po ponad tysiąc zł miesięcznie na NFZ (i to wcale nie z powodu własnych wielkich dochodów). Przez ten czas nie korzystałem praktycznie z ubezpieczenia, a od kilku lat choroby, NFZ wydaje na mnie dokładnie tyle, ile mu co m-c wpłacam. Dlatego wolałbym, aby wreszcie zrealizował należne mi badania, na które czekam od wielu miesięcy i które nie kosztują milionów ale "zaledwie" kilka tysięcy złotych.

Gość gość
"Dlatego wolałbym, aby wreszcie zrealizował należne mi badania, na które czekam od wielu miesięcy i które nie kosztują milionów ale "zaledwie" kilka tysięcy złotych" - no i widzisz? a wielu takich jest co wplaca po tysiące zł a nie korzysta z tego bo np. jest zdrowy i gdzie te pieniądze? jak nie mam być zła? a już nie mowie o tym by regularnie co pol roku robic badanie kontolne krwi moczu. gdybym poszla do lekarza i powiedziała ze chciałabym zrobić badania kontolne czy jestem zdrowa to mnie wyśmiej. Dlaczego chory czlowek musi sempic u lekarza o skierowanie na badania?

Gość gość
kolejna sparawa polityka pro rodzina! gdzie sa darmowe leki dla dzieci?

Gość gość
czy mogę smialo napisac ze takie fundacje jak "się pomaga" czy "cor infantis" wypisując takie rzeczy ze ostatnia deska ratunku dla kogos tam i pomóż, wesprzyj jest nie prawdziwa gdyż maja możliwości leczenia w Polsce? " xxx ZAZWYCZAJ TAK!

Gość gość
a czemu niby dzieci albo ktokolwiek miałyby mieć darmowe leki?

Gość gość
zazwyczaj to może przesadziłaś, ale bardzo wielu rodziców po prostu chce operować dziecko za granicą i dlatego wypisują że nie da się operować w Polsce. Naprawdę jeśli operować się nie da to NFZ zwraca koszty. Jeśli się da, to już ich sprawa i ich zbiórki

Gość autorka topikuuu
Nikodem ma szansę urodzić się w niemieckiej Klinice Uniwersyteckiej, tej, w której o jego serce mógłby walczyć prof. Malec. Niestety nasz NFZ nie zapłaci za taki zabieg. Jego koszt to 69 200 eur

Gość gość
A te fundacje reklamy tv wspomoz wesprzyj wyslij sms. To co? Dlaczego tym dzieciom odmawia sie możliwości powrotu do zdrowia czy lelszej kondycji

Gość gość
a to myslisz że w Polsce po urodzeniu nikt by nie walczył o jego serce? W Polsce też operuje się zaraz po urodzeniu, a matka rodzi w odpowiedniej klinice, dziecko jest w ciągu kilku sekund zabierane na blok, a jeszcze na trakcie porodowym podłączają krążenie zewnątrzustrojowe jeśli tego wymaga. Zdrowia dla Nikodema życzę :)

Gość gość
zacytuję prof. Skalskiego- wezcie sobie jego słowa do serca i nie łykajcie wszystkiego jak głupie pelikany "„Prof. Edward Malec ma opinię świetnego specjalisty, szczególnie jeżeli chodzi o leczenie zespołu niedorozwoju lewego serca. Wokół profesora zgromadziła się grupa ludzi, działających w jednej z fundacji. Są to niezwykle zagorzali fani, którzy robią profesorowi swoisty marketing. Po wyjeździe prof. Malca ilość wykonywanych w Krakowie operacji jest porównywalna, a ich wyniki są jednymi z najlepszych na świecie. U nas dzieci z zespołem niedorozwoju lewego serca rzadko umierają. Jest to bardzo ciężka wada. Jej leczenie, co najmniej trzyetapowe, jest bardzo złożone i mozolne. Pacjent nigdy nie będzie w pełni zdrowy, ale można liczyć na wieloletnie przeżycie w komforcie fizycznym. To raczej niemieccy rodzice powinni przywozić do nas swoje dzieci na operacje, a nie odwrotnie. W tym roku na 23 operacje wykonane w krakowskiej klinice, tylko 2 zakończyły się niepomyślnie. Mało który ośrodek na świecie ma tak dobre wyniki. Zespół niedorozwoju lewego serca na Zachodzie jest wskazaniem do aborcji. W Polsce, ze względu na religię, kulturę czy po prostu mniej wykonywanych badań prenatalnych niż na Zachodzie, dzieci z tą chorobą rodzi się więcej niż w krajach zachodnich. Rocznie w całej Europie rodzi się ich stokilkadziesiąt, z tego aż ok. 80 w Polsce, dlatego mamy doświadczenie, a to przekłada się na wyniki operacji. Nieprawdą jest, że u nas dzieci oczekują na operacje wad serca w dużych kolejkach. Większość dzieci musi ze względów medycznych mieć przerwę pomiędzy etapami leczenia, a nie z powodu kolejki. Dzieci wymagające szybkiej interwencji operowane są natychmiast. To kłamstwo, że dzieci czekają tak długo, że zagraża to ich życiu."

Gość gość
dalej prof. Skalski Nie wszystkie wady serca wymagają operacji w okresie noworodkowym. Zabiegi chirurgiczne u dzieci z niską wagą urodzeniową obarczone są wysokim ryzykiem, dlatego operacje w okresie noworodkowym przeprowadza się tylko w wyjątkowych sytuacjach - tłumaczy profesor. Zaznacza, że jeśli nie ma zagrożenia zdrowia i życia to lekarze zawsze wolą poczekać i przeprowadzić operację, kiedy dziecko skończy kilka miesięcy. - Dziecko jednak jest regularnie kontrolowane, aby w razie potrzeby przyspieszyć termin planowanej operacji - dodaje prof. Janusz Skalski. Podkreśla również dotychczasowe osiągnięcia polskiej kardiochirurgii dziecięcej: - Wyniki leczenia są porównywalne z osiągnięciami specjalistów najlepszych światowych ośrodków. W krakowskiej klinice operowane są wszystkie wady serca." WSZYSTKIE WADY SERCA

Gość gość
To tskie fundacje robia nas w bambuko. A jedna z mam pisze na stonie odmowili trzeciej operacji. Lekarz nie podejmie sie trudu zwiazanego z.... no ok. Dr Malec przyjmuje i jest w planie operacja. Znam osobiście ten przypadek i bede się przygladac czy nfz zwróci cokolwiek

Gość gość
ale czemu ma zwracac? Skoro da się w Polsce wszystkie etapy? Nie wszystko od razu trzeba operować, nieraz warto czekać, przeczytaj słowa prof. Skalskiego.