Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziewczyny pomocy podwójne nazwisko

Polecane posty

Gość gość

Dziewczynki wychodzę za mąż, wiem wiem,

Gość gość
Zastanawiam się nad zmianą nazwiska, teraz nazywam się Makowska, jak by brzmiało Makowska-Lewandowska? Co wy zrobiliście z nazwiskiem wychodząc za mąż, bez jaj nie sądziłam ze będę miała takie rozkminy:(

Gość gość
Ja przyjęłam nazwisko męża i nie miałam takich dylematów. Nad podwójnym zastanawiałabym się tylko, gdyby nazwisko męża było jakieś paskudne albo byłabym szeroko rozpoznawana tudzież sławna pod panieńskim. W innych przypadkach podwójne nazwiska uważam za ostentację pt. "Patrzcie, jestem mężatką". No, ale ja to ja. :)

Gość gość
ja będe miała podwójne nazwisko i wszystkie moje kuzynki mają też pozostawione swoje nazwisko z tego względu, ze jest niespotykane :) i nie zamieniłabym je na jakieś polaczkowe. Do tego mężczyzn w naszej rodzinie mało a jak są to się coś nie rozmnażają i my musimy przedłużyć ród. Ale ciężko to widać. Mój ojciec miał ogólnie 4 braci i siostrę i nie ma komu rodu przedłużyć.

Gość gość
Dzięki dziewczynki, no moja mama mi mówi ze podwójne to tylko dla lekarza i prawnika, ja jestem przedszkolaka i I tak nikt nie zapamięta, mówi też ze podwójne to takie burzuazyjne, z tym ze mi się jego nazwisko nie podoba, znam chyba z 8 osób o tym nazwisku, nawet nie obawiam się go pisać bo 50 procent Polaków nazywa się Lewandowski....znam 2 laski które maja tak na imię jak ja i na nazwisko jak mój przyszły mąż. ...bez kitu nie sadżyłam ze tak się będę wahać tak nagle....nie chce robić szlachty na sile, nie mam dorobku pod swoim nazwiskiem, niby nie ma zastrzeżeń ale....

Gość gość
Dzięki dziewczynki, no moja mama mi mówi ze podwójne to tylko dla lekarza i prawnika, ja jestem przedszkolaka i I tak nikt nie zapamięta, mówi też ze podwójne to takie burzuazyjne, z tym ze mi się jego nazwisko nie podoba, znam chyba z 8 osób o tym nazwisku, nawet nie obawiam się go pisać bo 50 procent Polaków nazywa się Lewandowski....znam 2 laski które maja tak na imię jak ja i na nazwisko jak mój przyszły mąż. ...bez kitu nie sadżyłam ze tak się będę wahać tak nagle....nie chce robić szlachty na sile, nie mam dorobku pod swoim nazwiskiem, niby nie ma zastrzeżeń ale....