Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zatruty ząb, błagam o pomoc

Polecane posty

Gość gość

Cztery dni temu byłam u dentystki, która powiedziała, że ząb (dolna piątka po prawej) nadaje się tylko do leczenia kanałowego. Dała znieczulenie i troszkę powierciła, ale i tak bardzo bolało. Założyła fleczer z trucizną i kazała zgłosić się za 2 tygodnie. Ból po powrocie do domu był przeogromny. Niestety jestem w 4 miesiącu ciąży i mogę brać tylko Apap, który w tym przypadku nic nie pomógł. Na szczęście na drugi dzień ból całkowicie minął, ale na kolejny cały fleczer wypadł przy jedzeniu. Zaczęło mnie boleć tak jak przy zatruwaniu, nie mogłam spać, pić, jeść, dostałam gorączki. Udałam się do dentysty do innej przychodni, bo akurat miałam wizytę u ginekologa. Tam dentystka założyła mi nowy fleczer, ale bez trucizny, tylko jak to powiedziała " z lekarstwem" i kazała wrócić do swojego dentysty. Nie mam zamiaru do niej wracać ponieważ słyszałam, że teraz wykonuje się kanałowe pod znieczuleniem, wiec znalazłam lepszego prywatnego dentystę, ale wizytę mam jutro. Wczoraj było wszystko super, fleczer nie wypadł, a dzisiaj nie wiem czemu umieram z bólu, dalej mam podwyższoną temperaturę, spuchniętą szyję (ale dziąsło i ząb w porządku). Nie pomaga Apap, a gdy chciałam wypłukać ząb rumiankiem, to myślałam, że umrę! Jedyne co mi pomaga to trzymanie chłodnej wody w buzi. Ale co chwile muszę ją połykać i brać kolejny łyk zimnej. Wypiłam już dwie butelki, chciałam ją wypluwać do kranu, ale musiałabym tam stać do jutra. Jestem wykończona, nie wiem czemu tak mnie boli skoro ząb był zatruty i sam truty nerw mnie nie boli. Czy ktoś jeszcze tak miał? Co jeszcze może mi pomóc? Czy może wyrwać zęba? Co bardziej boli- wyrwanie czy leczenie kanałowe? Bardzo proszę o pomoc !

Gość PLPLq
Chyba wiem jaki ból czujesz. Mi kiedyś pomysł Dentosept ale tylko na parę godzin potem dalej bolało. Wydaje mi się, że to nerw Cię tak boli, że nie jest dobrze zatruty. LEczenie kanałowe nie boli. Jak masz znieczulenie. Mnie parę razy zakuło jak czyścił kanał ale naprawdę jest to do wytrzymania tylko musisz iść do dobrego dentysty który da Ci dobre znieczulenie. Nie możesz wziąć Ibupromu ? Apap w ogóle nie pomaga

Gość gość
przy kanałowym leczeniu po co znieczulać? Ząb jest pozbawiony nerwu i nic nie czuć

Decyzja nalezy do Ciebie czy wyrwac czy leczyc chyba ze dentysta powie zeby leczyc ten zab. Caly 4 5 6 miesiac ciazy mozna wyrywac zeby tak slyszalam. Kanalowe nie boli tylko trzeba isc naprawde do dobrego dentysty. Ja mialam ostatnio okropny problem z zebem nawet skonczylo sie braniem antybiotyku mam otwary zab w poniedzialek go wyrywam mam dosc nie lecze. Dwa razy truty. Pozniej w klinice opracowane kanaly ktore niby nie byly opracowane przez tamtego dentyste bol byl nadal kazalam otworzyc ten zab bo byl okropny stan zapalny ale bez ropy dostalam antybiotyk bol sie uspokoil ale sa godziny w ciagu dnia ze boli. Wyrywam. Nie wiem dlaczego spuchlas dziwne nie pisalas nic o ropie. Wspolczuje ci wiem co to za meczarnia z zebami.

Co mi dentysyka zatykala ten zab to bolalo okropnie. Kanaly mam poszezone nerwy wyrwane troche zatruty byl bo wylam z bolu i trutke wyjal mi inny dentysta. A zab boli do dzis martwy. Ja wyrywam dosc meczarni. A i jeszcze sie dowiedzialam ze po wyrwaniu moge miec powiklania bo stan zapalny doszedl do kosci czyli jak wyrwe moze nadal bolec nie zab tylko kosc ale uspokoi sie. Jeszcze ten zab mam osadzony w zatoce szczekowej musi go wyrywac chirug zeby odrazu zszyc. Nigdy nie wykonczyl mnie tak zab. Idz do dobrego dentysty. Powodznia

Gość gość
Powinnas skosultowac się z jeszcze innym dentysta, czasami opinia jednej osoby nie jest do konca trafna.. Ze swojej strony mogę polecic ci gabinet http://www.dental-med.pl/, możesz liczyc na w stu procentach profesjonalna diagnoze

Gość gość
też myślę, że wsparcie i konsultacja niezależnego dentysty powinna pomóc, u nas jest rzetelny gabinet - http://www.sawdent.pl/

Gość gość
kto w taki upał robi zęby weź se laksygenu jak poganiasz będzie chłodniej z pewnością ulży!!! no i coś na głowę futrzaną papachę .

Gość gość
kanałowe leczenie to przekręt( choć zyskowny), lepiej wyrwać, bo po kanałowych jest bardzo często infekcja ( i wtedy jest duży problem ), znam temat bo jestem w branży

Gość gość
taki upał i ciąża i ból zęba ,masakra ,niestety to tak musi boleć,znam takich co niedotrwali i sobie to g****o wydłubali

Gość gość
Przy ostrzejszym bólu zębów można sięgnąć po ibuprofen. Na ból zęba można również żuć działające przeciwbólowo goździki (popularna przyprawa, pączki kwiatowe z drzewa goździkowego). Jeśli jest wyraźny ubytek bolącym zębie można włożyć do niego wacik nasączony olejkiem goździkowym - uśmierza ból zęba i łagodzi stan zapalny. Gdy ząb boli przy nagryzaniu - możliwe, że wewnątrz utworzył się ropień. Trzeba jeść druga stroną a do czasy wizyty u dentysty można zażywać ibuprofen. Jeżeli bólowi zębów towarzyszy obrzęk i pulsowanie można przypuszczać, że stan zapalny dotknął korzeni zęba i miazgi - wizyta u dentysty powinna być natychmiastowa. Do tego czasu można uśmierzać ból ibuprofenem, pyralginą (jest na receptę), najlepiej w czopkach - wtedy lek najszybciej trafia do krwiobiegu. Ulgę przynosi też płukanie jamy ustnej zimnym naparem mięty oraz przykładanie okładów z lodu na spuchnięty policzek. Jeśli ból obejmuje całą szczękę, promieniuje do ucha i obejmuje głowę - trzeba iść do dentysty natychmiast! Z bólem przyjmują bez kolejki.