Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

doradźcie kobietki !

Polecane posty

Gość gość

Otóż zaraz wracam z "wakacji" gdzie zarobiłam dużo pieniędzy 13tys zł, a jestem młoda mam 22lata i nie bardzo wiem, na co mogę wydać czy w co zainwestować pieniądze... odkładać, żeby odkładać to chyba nie ma sensu bo przejdą mi między palcami, po prostu będę wydawać na jakąś imprezę czy jedzenie, a chcę coś z nich mieć.. no ale z drugiej strony mam wrażenie, że jak wydam część zupełnie na siebie to będę mieć wyrzuty sumienia.. chciałam sobie zrobić prostowanie włosów bo mam puszące się i przez prostowanie niestety, ale mi się niszczą, zlikwidować na twarzy przebarwienia, nie są duże, ale jednak, kupić trochę ubrań, jakąś perfumę i pewnie już pyknie mi z 4tys zł.. nie wiem czy nie przegne, co wy o tym sądzicie? co byście zrobiły na moim miejscu?

Gość gość
Perfumę?

Gość gość
Perfumę? Może jakiś kurs języka polskiego?

Gość gość
tak , perfumę

Gość gość
Weź te 3 na drobne wydatki, a 10 odłóż na jakąś lokatę, to przynajmniej nie ruszysz :) Co do perfum, to podobno zawsze powinno się o nich mówić w liczbie mnogiej :)

Gość gość
pisze się perfumę , chcę kupić kogo co - perfumĘ, a nie perfume , więc może lepiej sam/a zainwestuj w słownik albo w jakiś przydatny kurs matole :)

Gość gość
Daj link do takiej wykładni na pwn.pl.

Gość wypowiedź profesora Miodka
"Tak, bo to jest słowo bez liczby pojedynczej, ale rodacy, widzę to i słyszę bez przerwy w rozmaitych punktach usługowych, niejako na siłę chcą stworzyć liczbę pojedynczą i w tym momencie, oczywiście, popełniają błąd, bo perfumy – powtórzmy - liczby pojedynczej nie mają. To jest tak zwane plurale tantum - jak sanie, sanki, drzwi, nożyce, nożyczki, grabie, czyli forma używana tylko w liczbie mnogiej: to są perfumy, lubię zapach tych perfum, nie lubię zapachu tych perfum, tym perfumom się przyglądam, o tych perfumach marzę. TAK: perfumy NIE : perfum Czyli podsumujmy: zawsze perfumy, nigdy perfum? Nigdy ten perfum, nigdy ta perfuma, tylko zawsze te perfumy - wyłącznie w liczbie mnogiej."

Gość gość
w liczbie mnogiej? miodek znowu coś nakręcił bo kiedyś propo tego słowa akurat inaczej się wypowiadał, ale nieistotne , niektórych boli chyba to, że ktoś ma problemy mniejsze niż oni sami :) nie piszę perfum, jak co niektórzy, ale jak napiszę ę , a nie e to już jest dramat i muszę lecieć od razy na kurs języka ;) eh te polaczki niektóre.. w każdym bądź razie wracając do tematu, to z lokatą też się zastanawiałam , ale w sumie na co ja uzbieram, studia robię, pracę na miejscu jako taką mam, ale raczej na mieszkanie się nie uzbiera, chociaż może kiedyś jakieś auto, w końcu prawko jest, a autem jak już jeżdżę to mojej mamy..ale te 3tys wydać na siebie to trochę nie jest przegięcie? jeszcze na takie pierdoły..

Gość gość
Słownik PWN też wspomina o liczbie mnogiej i o tym, że współcześnie mówi się tylko tak :P Tzn., że coś się zmieniło w języku, więc i Miodek mógł zmieniać opinię.

Gość gość
a to w sumie jest ciekawe, czyli jak stwierdzę, że chcę kupić "wg mnie perfumę"- to powinnam mówić, że chcę kupić perfumy ? to ktoś przecież pomysli , ze chcę kilka perfum kupić.. nie kumam już tego :D ten nasz język w niektórych przypadkach jest skomplikowany... ale dla mnie rażącym błędem jest jak ktoś mówi "chłopacy, lubiała" ale bez przesady z tymi perfumami ;) nigdy nie napisałabym, że lubię ten perfum, tylko " lubię tę perfumę" ten zapach.. nie wiem w sumie już teraz zgłupiałam do reszty

Gość gość
Skoro wydajesz, to tego potrzebujesz. Jak uważasz, że 3 to za dużo, to wyznacz 2, a resztę ukryj przed sobą. Albo zrób kalkulację co jest najbardziej potrzebne, spisz sumę i zostaw tę sumę + 500 zł na imprezki :P

Gość gość
aa dobra już kumam , czyli chcę kupić perfumy

Gość gość
to ktoś przecież pomysli , ze chcę kilka perfum kupić xxx Rzeczywiście możliwe :D ale jednak też łatwo to sprecyzować :) Wątpię też, że jak powiesz np. że chcesz kupić perfumy Paco Rabanne, to ludzie pomyślą że masz zamiar obłowić się w kilka flakoników. Albo, że jak powiesz "Poproszę te perfumy", to pani zapyta ile sztuk ;) W końcu to nie bułki.

Gość gość
heh, właśnie problem jest w tym, że jak rok temu pojechałam za granicę i zasuwałam jak wół , przywiozłam też ładne pieniądze, ale poleciały mi tak, że szok.. a to wakacje, a to jakieś spodnie, dentysta po prostu same pierdoły.. bo szkoda mi było za jednym zamachem wydać na zabieg kosmetyczny 1500zł, a teraz bardzo chcę, bo mam kilka malutkich dziurek po trądziku ( nie rzucają się w oczy) ale mi niestety tak, jak się opalam to one wychodzą takie lekko czerwone, na zdjęciach je dostrzegam.. a ten zabieg co daje gwarancje usunięcia ich kosztuje 1500.. i teraz nie wiem , druga sprawa mam jeszcze kilka zębów do naprawy , myślałam o wyciskarce do soków .. heh , to jestem własnie ja.. zawsze znajdę sobie coś co bym chciała mieć..dlatego się głupio pytam ;p

Gość gość
w sumie racja z tymi perfumami, dziękuję za wyjaśnienie, ale ten ktoś na górze trochę chamsko zareagował, bo jak ktoś nie wie i nawet nie jest tego świadom , że coś źle wymawia, to nie znaczy, że już ma lecieć na kurs języka.. taki sarkazm prostacki, no, ale nic .. gdyby ludzie byli bardziej życzliwi dla siebie, myślę, że mniej mielibyśmy teraz buractwa w kraju, bo nie byłoby się od kogo tego uczyć..

Gość gość
Cena wyciskarki w porównaniu do zębów jest niska, także wydaj na wszystko co potrzeba i co chcesz :P Zwłaszcza na zęby.

Gość gość
heh dobra czuję się teraz rozgrzeszona ;) dziękuję bardzo za rade ! :) pozdrawiam ciepło