Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy można usunąć wpis z bik

Polecane posty

Gość gość

Czy ktoś z Was kiedyś coś takiego usuwał? Czy orientujecie się jak się tego pozbyć?

Gość gość
Długi się spłaca a nie szuka takich rozwiązań . Raczej nie usuniesz i bardzo dobrze. Ja nie wiem jak można pożyczyć pieniądze a potem walić w ch..ja i szukać jak się wykręcić

Dzień dobry, Usuwanie danych z BIK jest możliwe wyłącznie w określonych sytuacjach. Przede wszystkim gdy udzielona zgoda na przetwarzanie danych zostanie odwołana - wyłącznie po wygaśnięciu zobowiązania kredytowego lub gdy upłynie termin obowiązywania zgody na jaki została udzielona. Odwołania takiej zgody można dokonać samodzielnie, nie ma potrzeby wynajmowania do tego jakiejkolwiek firmy. Zgoda jest udzielana w w sytuacji, gdy zobowiązania spłacane były terminowo, doradzałabym więc nie wycofywać jej, gdyż to dzięki niej tworzymy swoją pozytywną historię kredytową. W przypadku zobowiązań spłacanych z opóźnieniem powyżej 60 dni gdzie do ich przetwarzanie nie jest wymagana zgoda, dane usuwane są po zakończeniu 5-cio letniego okresu przetwarzania. Ostatnią z możliwości usuniecia, bądź korekty danych jest sytuacja, w której bank lub SKOK przekazał do BIK niepoprawne dane. Jeżeli chodzi o plany dotyczące „wyczyszczenia” wpisu w Biurze Informacji Kredytowej przestrzegamy przed firmami oferującymi „czyszczenie BIK”, niestety wykorzystują one niewiedzę swoich klientów. Pozdrawiam eRzecznik BIK