Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy w drugiej ciąży ma się ogromny brzuch

Polecane posty

Gość gość

Bo jestem załamana. To dopiero 8 tc, a ja mam brzuch jak pod koniec 4 miesiąca za pierwszym razem. Wtedy przytyłam 11 kg, a waga ruszyła w połowie 2 trymestru. Teraz mam już 1 kg na plusie. Chyba będę wyć. Nie mogę sobie wyobrazoć co będzie później i jakie konsekwencje pozostaną na moim ciele po ciąży. Po pierwszej nie było żadnych zmian, tylko pajączki na nogach.

Gość gość
Chyba nie zawsze. Ja jestem w 11 tc i jestem praktycznie plaska.

Gość gość
Koleżanka jest teraz w drugiej ciąży, a ja w pierwszej. Ona ma ciążę starszą o ok. 5-6 tygodni. Jak ona była na początku ciąży (ja jeszcze o swojej ciaży wtedy nie wiedziałam) to miała taki brzuch jakby była już w 4-5 miesiącu. Ja do końca 4 miesiąca chodziłam w jeansach sprzed ciąży, dopiero potem zaczęło mi się robić ciasno. Po pierwszej ciąży zarówno macica jak i brzuch są już rozciągnięte i łatwiej się powiększają.

Gość gość
też jak byłam w drugiej ciąży na początku miałam duży brzuszek , ale był to skutek nie przytycia a tego że dokuczały mi pod koniec dnia okropne wzdęcia, przytyłam chyba też do końca trzeciego miesiąca 1 kg , ale to norma, pod koniec ciąży miałam w obwodzie 100 cm, a w pierwszej ciąży 108, w sumie przytyłam 11 kg,

Gość gość
Mój ginekolog powiedzial mi, ze zazwyczaj pierwsza ciaza idzie najpierw w gore, a kolejne w przód i po prostu brzuch jest szybciej widoczny. Po prostu cialo jest juz nadszarpniete przez poprzednie ciaze...Tez się martwiłam, ze mnie tak szybko wywalilo... Ale to nie znaczy, ze finalnie brzuch będzie ogromny. U mnie pierwszy brzuch byl duży i dziecko duże, a za drugim razem mimo, ze szybko byl widoczny to ostatecznie wiele juz nie urosl i dziecko mniejsze.

Gość gość
U mnie w pierwszej ciąży brzuch był długo niewidoczny ale pod koniec olbrzymi i przytyłam 18kg, teraz jestem w 36 tygodniu i brzuch o wiele mniejszy widoczny dużo wcześniej ale jak na razie 7kg na plusie więc nie ma reguły

Gość gość
U mnie w pierwszej ciazy brzuch bylo widać juz w 3 mieciacu. W drugiej do poczatku 7 miesiąca nikt by nie pomyslal, ze jestem w ciazy, brzuch był lekko zaokraglony ale pod luzniejsza ( nie jakąś workowata ) bluzka nie bylo nic widać.

Gość gość
W pierwszej przytyłam 18 kg (startowałam z 59) i miałam wielki brzuch, choć widać było dopiero po 25 tyg - po prostu w połowie nagle zaczęłam przybierać i to od razu dużo. W drugą ciążę zachodziłam ważąc mniej niż przed pierwszą bo 54 kg. Teraz jestem w 39 i na plusie zaledwie 11 kilo, przy czym mały brzuszek było widać praktycznie od początku gdzieś tak od 10 tc. Nie ma żadnej reguły. Pozdrawiam i niczym się nie przejmuj. Ciesz się ciąża i nie martw na zapas.

Gość gość z 11 20
10.22 - to u nas podobnie ;) generalnie choć nie ma reguły to jednak częściej druga ciąża widoczna jest szybciej, co wcale nie oznacza że brzuch finalnie będzie większy.

Gość gość
w 8 ciąży to dopiero ma się mały brzuch,