Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

otyłość w ciąży a dieta i ćwiczenia

Polecane posty

Gość gość

Witam jestem w 6 tygodniu ciąży i przy wzroście 160 waże 80 kg i chciałam się Was zapytać czy orientujecie się może jak wygląda sprawa ćwiczeń i diety w trakcie ciąży? przed ciążą byłam bardziej na głodówce a nie na diecie a teraz chciała bym zacząć taką diete która nie zaszkodzi dziecku a wręcz będzie dobra dla jego rozwoju. Może są tu jakieś mamy które miały podobną sytuacje i zechciały by się podzielic np przykładową dietą którą miały??

Gość gość
o kurcze..a czemu doprowadziłaś się do aż takiej otyłości???a tarczycę kontrolujesz?bo to też od niej dużo w ciąży zależy.

Gość gość
W ciąży nie można stosować diety odchudzającej. Powinnaś zjadać w pierwszym trymestrze dziennie 1800-2000 kcal w zależności od Twojej aktywności. W drugim trymestrze o 300kcal więcej i tak do końca ciąży. W ciąży nie można biegać, jeździć na rowerze i rolkach, wykonywać ćwiczeń siłowych i ćwiczeń na mięśnie brzucha. Po konsultacji z lekarzem można ćwiczyć jogę, gimnastykę dla kobiet w ciąży. Przy takiej wadze powinnaś w ciąży przytyć ok 7-9kg.

Gość gość
Napewno nie powinnaś robić niczego na własną rękę. Zapisz się do dietetyka. Dostaniesz przykładowe jadłospisy. To nie muszą być duże koszta, bo już za 50-100zł można znaleźć dietetyka.

Gość gość
W ciąży dużo warzyw, przede wszystkim zielonych, najlepiej gotowanych na parze bądź surowych. Trochę owoców, ale proporcje powinny być 1,5 porcji owoców na 3,5 porcji warzyw. Półtłusty nabiał. Jogurty naturalne, do których mozna dodać owoce, ale nie gotowe owocowe. Pieczywo zarówno białe jak i razowe. Węglowodany złożone. Ogólnie zdrowo, ale żeby nie ograniczać kalorii. I oczywiście rezygnacja z surowego mięsa i owoców morza (ryby tylko niektóre, tuńczyk na przykład nie) i przetworów mlecznych z niepasteryzowanego mleka (w Polsce tylko z importu są z niepasteryzowanego mleka).

Gość gość
Ja cała ciaze chodziłam na basen 2-3x w tygodniu czułam sie super kregosłup nie bolał mnie wcale przytyłam 7kg a jestem obecnie w 41tc. A zaczynałam z troche wieksza waga niz Ty. Diety jako takiej nie stosowałam troche sie ograniczałam i jadłam bardzo regularnie co 3h. Nie wiem czy ma znaczenie ale byłam pod stala opieka endokrynologa i miałam stale dobierana dawke lekow e zaleznosci od wynikow bo lecze sie na tarczyce.

Gość gość
Obudziłaś się z tym odchudzaniem w ciąży? Co robiłaś wcześniej, że ważysz o 20kg za dużo?

Gość gość
Zaszłam w druga ciążę jak mialam 92kg, jestem troche wyższa, latałam za starszym dzieckiem, chodziłam na basen - nie pływalam bardzo ciężko, ale zawsze coś, z pierwszym chodziłam na zajęcia ruchowe tez w basenie... co możesz zrobić - chodzić na intensywne spacery, pływać, tańczyć sobie w domu lekko przy muzyce - ale to wszystko bardziej dla podtrzymania kondycji. Dietę stosowałam rozdzielną i nie obżerałam się. Jesli dasz radę wyeliminuj chleb i makarony, jedz ziemniaki i kasze - ale bez sosow i miesa tylko z warzywami na odrobinie tłuszczu. Nie za dużo nabiału i owoców, za to duzo warzyw. No i oczywiście mięso, ryby (tutaj tez musisz pilnowac, żeby nie były z farmy, jeśli sa to nie jedz często), jaja. Utylam 7kg, po czym po wyjściu ze szpitala wazylam 86kg, także w sumie schudłam. Dziecko wyrośnięte i zdrowe. Powodzenia!

Gość gość
I nie słuchaj, żeby jeśc produkty odchudzone - one są wlasnie szkodliwe, jak już masz zjeść czasem twaróg, śmietanę, czy mleko to najlepiej tłuste - dziecko tez będzie Ci za to wdzięczne. A najlepiej ogranicz się do kefirów, jogurtów naturalnych, twardych serów i masła.

Gość gość
Nie tłuste, ale nie odtłuszczone. Półtłuste są najlepsze. I nabiału jednak codziennie, położna kazała codziennie gruby plaster półtłustego twarogu.

Gość gość
Jogurty naturalne, do których mozna dodać owoce, ale nie gotowe owocowe. Pieczywo zarówno białe jak i razowe. Węglowodany złożone. x Nie jogurty, a kefiry, bo w kupnych jogurtach nat jest ohydne mleko w proszku. Piszesz węglowodany złożone, a polecasz białe pieczywo. Masz sprzeczność. Ciąża zakwasza, a pszenica to świetny zakwaszacz organizmu, właściwie każde zboże zakwasza oprócz jagły, ale pszenica najbardziej, więc pieczywo żytnie z małą ilością pszenicy. x Autorko. W ciąży to basen, nie obciąża brzucha i kręgosłupa. A żywienie, to dużo warzyw, podobna ilość białka, trochę owoców i jeszcze mniej zbóż. 2 kromki razowca na śniadanie, albo porcja ciemnego ryżu na obiad. Postaraj się nie spożywać cukru. Co ważne, my tutaj gadu, gadu srutu tutu doradzamy, ale ty jesteś w ciąży. Ciąża ci zweryfikuje potem smaki i może być tak, że wszystkie nasze rady wrzucisz do kosza, bo albo będziesz taka głodna, albo na te produkty, które powinnaś spożywać patrzeć nie będziesz mogła.

Gość gośćautorka 999
niestety z wagą wyszło jak wyszło.. Czytam różne artykuły i najpierw spróbuje sama skomponować dietę a jak nie wyjdzie to do dietetyka.. Czytam rózne rzeczy na necie i doczytałam sie ze odchudzanie i cwiczenia w ciąży wcale nie są tak szkodliwe oczywiscie pod warunkiem zdrowej zbilansowanej diety. np tutaj http://zdrowie.dziennik.pl/diety/artykuly/391153,przelom-jednak-dieta-odchudzajaca-w-ciazy-nie-szkodzi.html

Gość gośćautorka999
wiem w pierwszej ciąży po ulubionych produktach mnie tak męczyło jak nie wiem co.. ale wtedy było 20 kg mniej teraz musze sie zmusić i tyle.. A biegać można w ciąży??

Gość gość
Poczytaj o diecie cukrzycowej. Majac nadwage w ciazy najlepiej stosowac sie od poczatku do jej zalecen + basen spacery i bedzie super. Mam kolezanke ktora juz na poczatku ciazy miała cukrzyce tylko ważyła duzo wiecej bo ok 100 kg i zamiast tyc to chudła na koncowce miała 17kg mniej. Lekarz zadowolony dziecko zdrowe. Oczywiscie nie namawiam do odchudzania tylko do zdrowego racjonalnego żywienia a organizm sam na to odpowiednio zareaguje :) i tak nawiasem mowiac nie uwazam by Twoja waga była jakas "kosmiczna" :) powodzenia.

Gość gość
w ciąży MOŻNA jeździć na rowerze, Autorko idź do dietetyka, skomponuje Ci odpowiednią dietę tak, że przytyjesz niewiele albo nawet w ogóle

Gość gość
biegać mozesz momentu do pewnego - jeśli wczesniej biegałaś, ale nie jest to za bardzo polecane - lepszy energiczny marsz, bo obcążasz stawy bardzo przy takiej wadze

Gość gość
nie panikuj.jedz mało i często. Nie Kuś się na żadne zachcianki.ja przy zajsciu w ciążę wazylam 89,5 przy twoim wzroscie do końca ciąży przytylam tylko 6kg z czego dziecko wazylo ponad 3kg! Szczerze się pilnowalam wazylam codziennie nie stosowalam Żadnej glodówki jadłam np pomidora,ogórka czy jabłko jak mnie ssalo ale potrafiłam zjeść też czekoladę dziennie.

Gość gość
Do goscia z 13:36 A ile spadło Ci po porodzie? Bo ja zaczynałam z podobna waga. Koncze 41tc i mam 7kg na plusie i ciekawa jestem czy wszystko zejdzie od razu po porodzie?