Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olgabed

zatrudnienie po stazu, a urlop macierzynski

Polecane posty

Mam problem. Jestem teraz na stazu z urzedu pracy. We wrzesniu szef ma mnie zatrudnic na pol roku na min najnizsza krajowa. Dzis zrobilam.testy i jestem w ciazy. Martwie sie czy jak podpisze umowe, to bedzie mi przyslugiwal urlop macierzynski.i bede dostawac jakies pieniadze czy nie?

Gość gość
Umowa, którą podpiszesz zostanie przedłużona do dnia porodu. po porodzie możesz się postarać o zasiłek macierzyński. Nie moja sprawa ale uczciwie by było powiedzieć o ciąży pracodawcy przed podpisaniem umowy - może wspólnie znajdziecie lepsze rozwiązanie niż przymusowe przedłużenie umowy, po którym z pewnością nie będziesz mogła wrócić do tej firmy.

Gość gość
znając życie wtedy w ogóle nie dostanie żadnej umowy, a organizator stażu nie ma obowiązku zatrudnienia nawet jeśli jest podpisana promesa. Umowa zostanie przedłużona do dnia porodu z automatu kiedy poinformujesz pracodawcę o ciąży, będzie przysługiwać Ci zasiłek macierzyński przez okres pół roku 100% lub roku 80% bo w dniu porodu będziesz ubezpieczona.

Gość gość
przykra prawda... ale dziewczyna jest na stażu i ma okazję poznać swojego przyszłego pracodawcę, jeżeli wzbudza zaufanie i firma jest generalnie np. prorodzinna to jeżeli przyzna się, to może będzie miała do czego wracać, kiedy zasiłek macierzyński się skończy .. ale masz rację - gwarancji nie ma