Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość duzy a w pieluszce

jak oduczyc pieluchy 3 latka

Polecane posty

Gość duzy a w pieluszce

Synek zaraz konczy 3 lata i nadal nosi pieluchę. Wiem, ze u chłopców to nic nadzwyczajnego ale od dawna próbuję walczyć i nauczyć nocnika lub wc... Na nocnik siada juz teraz bez problemu (wczesniej byla panika, mimo, ze nocnik kupiłam jak nie miał nawet roku), na wwc z nakładką też. Ale siedzi. Nic nie robi, traktuje to jako zabawę. Jak mu się zachce to szybko zbiega i robi na podłogę. Gdy biega w samych majtkach to leje pod siebie i tyle, nie przeszkadza mu to, nie chce sygnalizowac, ze musi zrobić siku czy kupę a co więcej nawet jak zrobi w pieluszkę to nie chce powiedzieć, ze ma brudną i trzeba zmienić tylko sie ukrywa z tą kupą :/ mamy książeczki, rozmawiamy, pokazujemy ale juz nie wiem co więcej zrobić... Zaczynaliśmy naukę wiele razy jak byl maly ale dlugo bal sie siadać na nocnik czy wc i balam sie go zniechęcić wiec nie zmuszalam... Macie jakies jeszcze sposoby?

Gość gość
Ja się podepne pod temat. Mój ma 2.5 roku, tak od 3 misiecy bez pieluchy. Na początku wolał, co chwilę chodził sikac. Teraz mu się znudziło i olewa. Sama muszę go wysadzić. Pytam czy chce soku, on mówi ze nie, a za chwilę słyszę - o nie, siku do majtek.... Już nie mam sily, za chwilę idzie do przedszkola, i co? Dziecko musi być odpieluchowane, a jak on nie woła, tylko leje w majtki, to nie można uznać, że jest odpieluchowany.

Gość gość
Mój właśnie zlal sie znów w majtki, to juz 4 od rana... Tlumacze, pokazuje w książeczkach i nic, pytam "chcesz siku", mówi, ze nie i 2 sekundy później leje w majty... Zalamana juz jestem :/

Gość gość
Wychowujecie bezstresowo to tak macie. Ciekawe czemu 20 lat temu dwukatki juz chodzily bez pieluszki co najwyzej na noc byla jeszcze zakladana. Dobra rada spytajcie wasze mamy jak was oduczyly robic pod siebie zamiast sie tu uzalac. Mnie dziadek podobno dal klapsa jak sie po raz n-ty zlalam w majty i potem juz nigdy nie lalam :-P

Gość duzy a w pieluszce
Ja nie wychowuje bezstresowo, a 30 lat temu sikałam w tetrę bo nie bylo pampersów wiec dzieci szybciej się oduczały... A mój syn zwyczajnie nie jest zainteresowany oduczeniem, nie przeszkadza mu, ze siedzi zasikany, nagrody za siku w nocnik tez nie pomagają, ale bić go za to nie będę bo tym bardziej się zniechęci...

Gość gość
Chyba to jest czas na pierwszego klapsa. Czesto kara lepiej dziala niz nagroda

Gość gość
Uwazam odwrotnie - że za szybko to odpieluchowanie było zaczęte - skoro mały się bał i teraz są skutki. Jaka jest rada nie wiem, na pewno odpuscilabym temat na miesiąc, dwa, potem może by mu wjechała na ambicję - że ktoś tam, kto jest dla niego wazny już nie robi... albo coś innego trzeba wymyśleć w zależności od charakteru. Ja odpieluchowałam swoje dzieci "późno" jak na polskie warunki, bo mialy 2l i 2 mies i 2l i 5 mies. ale za to poszło błyskawicznie, bo nie było traum wczesniejszych, ani nie kojarzyły tego z zabawą czy strachem no i były już na to gotowe.

Gość gość
"Synek zaraz konczy 3 lata i nadal nosi pieluchę. Wiem, ze u chłopców to nic nadzwyczajnego" Naprawdę?? Dlaczego u chłopców to "nic nadzwyczajnego?" Córkę odpieluchowałam jak miała 2 lata i 2 miesiące i tak uważam, ze to późno - po prostu czekałam na cieplejsze miesiące, żeby się nie przeziębiła jak będzie chodziła mokra, ale 3 lata? I chodzi z taką wielką kupą przyklejoną do tyłka? Naprawdę to normalne u chłopców?

Gość duzy a w pieluszce
No właśnie być moze za szybko zaczelam go oswajać i traktował nocnik jak zabawkę a jak juz poważniej sie wzięłam za temat (miał z 18m-cy) to się bal, ale odpuszczałam, nie zmuszalam... Kilka miesięcy przerwy i znów zaczynałam a, ze teraz wakacje to juz musi sie w tym roku nauczyć... Właśnie zasikal 6 majtki, mam jeszcze tylko 6 wiec do wieczora na pewno nie wystarczy :/ i przed chwila to samo, usiedliśmy na wc, powiedzial, ze nie chce siku, zszedl i zlal się pod siebie :/

Gość gość
10:31 - tak, chłopcy później chwytają nocnik niz dziewczynki, wiec dla chłopca 2,5-3 to odpowiedni czas a dla dziewczynki juz późny.

Gość gość
to wina pampersow, bo nie ma motywacji zeby korzystac z nocnika.ja dobiegam setki, przestalam uzywac pieluch zanim skonczylam rok, bo o wiele przyjemniej bylo miec suche i czyste majtki niz osrane i oszczane.rozumiem ze noworodek musi miec pampersa, ale jak juz mozna czegos nauczyc, warto brutalnie zmienic na tetrowe

Gość gość
dlaczego? koleżanka ma syna i na bilansie 2-latka dostała ochrzan od pediatry dlaczego syn jeszcze w pieluszce. Więc może tak sobie ktoś wymyślił, a teraz każda powiela mit bo tak jej wygodnie. Bo niby z czym miałoby to być związane?

Gość gość
Mam syna 1,5 rocznego i niby to jest czas na zaczecie odpieluchiwania ale widze ze on jest taki nie kumaty w wielu kwestiach ze nie widze tego. Boje sie ze zaszybko zaczne to tez bedzie nie dobrze. Ale za pozno to tez bedzie zle.

Gość gość
Każdy lekarz ma swoje zdanie, u nas oczywiście radzili co robic ale nikt nie wyskakiwal, ze to cos nienormalnego, ze chlopczyk jeszcze ma pieluche, z reszta w naszym przedszkolu sporo dzieci ma jeszcze pieluchy

Gość gość
lekarz jej nie powiedział, że to coś nienormalnego. Proszę nie przekręcaj moich słów. Pediatra powiedział jedynie, że 2 latek powinien już być odpieluchowany i że powinna się tym zająć skoro jeszcze tego nie zrobiła. Jakie jest podłoże fizjologicze tego, ze chłopcy niby póżniej są opieluchowani?

Gość gość
Nie jestem psychologiem, wiec nie wypowiem się bo nie mam ku temu kompetencji, powtarzam tylko to co można przeczytać wszędzie w Internecie i co powtarza wielu lekarzy :)

Gość gość
podasz linka? bo nie umiem nic znaleźć na ten temat. dzieki