Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomarańczowy gość

studia czy wyjazd za granicę?

Polecane posty

Gość pomarańczowy gość

co byście wybrali/wybrały mając 23 lata, pracując w Polsce za kiepskie pieniądze? zostać i studiować czy wyjechać?

Gość gość
też byłam w takiej sytuacji, zostałam w polsce i nie poszłam na studia, teraz mam 32 lat i żałuje

Gość gość
i żałuje że nie wyjechałam

Gość gość
No więc opcja zostania w PL i niestudiowania nie wchodzi oczywiście w grę ;) niestety jeżeli wybiorę się za granicę to trochę dalej niż do Niemiec, więc nie ma opcji wyjazdu+studiowania zaocznie w Polsce. Albo-albo. I nie wiem co wybrać :( Studia oczywiście zaoczne i praca w tygodniu.

Gość Princessinthesky
Za granicą też mają uniwersytety.

Gość gość
wyjedź za granicę!

Gość pomarańczowy gość
Princessinthesky - tak, ale poza angielskim nie znam dobrze żadnego obcego języka, a jednocześnie do Anglii się nie wybieram, do Irlandii raczej też nie ;) uczę się języka kraju docelowego, ale do poziomu choćby średnio-zaawansowanego jeszcze daleka droga...

Gość Princessinthesky
W każdym kraju są studia po angielsku. Google it

Gość pomarańczowy gość
dzięki, pogoogluję... może ktoś jeszcze się podzieli swoim zdaniem na temat tego, co zrobił(a)by na moim miejscu?:)

Gość gość
Najprawdopodobnie bedziesz sprzatac za granica i to tez wegetacja, Nie wiem do jakiego panstwa jedziesz a na zachodzie nic niema za darmo. Ja by tobie radzila skoncz studiaw Pl ucz sie jezyka i wyjedz ale z konkretnym zawodem.

Gość gość
W kazdym kraju sa studia på angielsku ale musi byc twoj angielski na wysokim poziomie.

Gość pomarańczowy gość
zawód już mam, nawet dwa :) tylko studiów brak

Gość pomarańczowy gość
podbijam

Gość Princessinthesky
Jak chcesz żeby ktoś doradzał bez znajomości szczegółów? Czym się zajmujesz w Polsce? Co miał byś robić za granicą? Czy znalazłeś pracę czy będziesz szukał na miejscu? Gdzie chcesz wyjechać? Czy masz tam rodzinę lub znajomych?

Gość pomarańczowy gość
w PL produkcja, za granicą pewnie to samo lub magazyn, będę szukał przez pośrednictwo w PL, później na miejscu, Szwecja, mam tam rodzinę.

Gość pomarańczowy gość
up

Gość gość
wyjedź

Ja bym wolał przemęczyć te 5 lat na studiach mieć papierek i później wyjechać za granicę chyba to będzie naprawdę bardzo prawilna opcja musisz tylo się zmusić a pózniej bez studiów cięzko znależć dobrą pracę i dobrze płatną co jest chyba najwazniejsze

Gość gość
a 3 lata (licencjat)?

Gość gość
No a może by tak to połączyć? Na przykład przez studia za granicą. Zerknij na stronę https://www.sp.edu.pl/ bo tam dowiesz się wszystkiego na temat uczelni i życia studentów w UK.

Gość gość
A nad jakimi studiami myslisz? Jak jakiej no name,to sobie podaruj i wyjedz. Nie warto 5 lat placic,siedziec i guzik z tego miec. Jasne,w Niemczech bedziesz np zaiwanial w magazynie etc.,ale i tak za wieksze pieniadze. Zrob sobie uprawnienia elektryczne i wyjedz.