Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tabletka antykoncepcyjna wzięta za wcześnie

Polecane posty

Gość gość

Witam, Biorę tabletki antykoncepcyjne od niedawna bo od kwietnia, zawsze biorę tabletki o 22 czasami zdarza mi się wziąć tabletkę 15minut wcześniej albo później - wiem, że to nie ma znaczenia. Od czasu zażywania tabletek mam regularny okres pojawia się najczęściej w 3/4 dniu przerwy. Biorę kontracept - tabletki dwufazowe. Jednakże wczoraj wzięłam tabletkę o normalnej porze czyli o 22 wieczorem a dziś rano z powodu choroby coś mi się pomieszało i razem z lekami wzięłam tabletkę około godziny 10 rano (może kilka minut po 10). Co w takim wypadku czy wziąć kolejną tabletkę (tą jutrzejszą) o godzinie 22? Czy poczekać i normalnie jutrzejszą tabletkę wziąć o 22 a dziś już żadnej nie brać? Czy może zmienić porę tabletek na 10 rano? Dziękuję bardzo za odpowiedz.

Gość gość
"Jeśli bierze Pani tabletki dwuskładnikowe, to nie ma żadnego ryzyka i może Pani dalej przyjmować tabletki o zwykłej godzinie, tj. o 22:30. Wystarczy kolejną i następne tabletki przyjąć o tej porze. Ochrona antykoncepcyjna nie zostanie zachwiana." To odpowiedz lekarza do dziewczyny, która wzięła tabletkę o 7 godzin za wcześnie. Tu masz linka do strony https://portal.abczdrowie.pl/pytania/tabletka-antykoncepcyjna-wzieta-o-siedem-godzin-za-wczesnie Czyli dziś już nic nie bierz a jutro weź pigułkę o stałej porze.

Gość gość
Dzięki za odpowiedź jednak pewnie 12 godzin a 7 godzin to trochę różnica? Dlatego teraz się zastanawiam :)

Gość gość
Halo Halo ktoś wie????

Gość gość
Kontracept to tabletki dwuskładnikowe, ale jednofazowe, a nie dwu. 12h nie robi różnicy. Jak bardzo Ci przeszkadza fakt wzięcia tabletek zbyt wcześnie to możesz zmienić na poranną lub codziennie brać tabletkę o 3h później - jutro o 13, następnego o 16, potem o 19 i wreszcie o 22. Ale nie ma takiej potrzeby.

Gość gość
Tabletki to szkodliwy syf po latach zobaczysz jak zaczniesz chorować! Mam zalecił ginekolog bez szkodliwych konsekwencji wyśmiewa ny kalendarzyk i dobrze założona prezerwatywa.Nam bo przy każdym badaniu cipki mam męża obok siebie i wspierał porody planowanych dzieci.Mamy prawo do obecności osoby bliskiej nawet w szpitalu podczas zabiegów i badań ust 2008r art 21 prawo pacjenta.

Gość gość
Na innym portalu powiedziano mi żebym wziela tabletkę o 22 dziś i tak zrobiłam wychodzi na to że mam teraz jakby o jedną tabletkę za mało, co robić? Można wcześniej skończyć o pakowanie i zacząć 7 dni przerwy? Czy co? Ochrona nadal jest?

Gość gość
wykup opakowanie tabletek zeby miec dodatkowa

Gość gość
Nie wykupuj opakowania dla jednej tabletki. :o Przede wszystkim niech ulotka stanie się Twoim przyjacielem. Tam jest WSZYSTKO napisane. Możesz skończyć opakowanie dzień wczesniej tylko nie możesz wydłużyć przerwy pomiędzy opakowaniami.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź :) Niby na ulotce jest wszystko napisane, ale jednak skupiaja się na tym co sie stanie jak sie tabletki zapomni a nie weźmie dwa razy. Dlatego stąd moje obawy i pytania. W takim razie nie popełniłam bardzo dużego błędu gdy wzięłam tabletkę o 10 rano i potem kawałek po 22 (jak zwykle biorę) i dziś normalnie już mogę brać o 22... jedynie co to mi sie przesunie przerwa i rozpoczęcie nowego opakowania? A ochrona ta sama? Czy muszę z tego powodu używać dodatkowego zabezpieczenia?

Gość gość
Ochrona bez zmian. Przeczytaj sobie w ulotce co piszą na temat zapomnianej tabletki w ostatnim tygodniu. Przecież logicznie myśląc to jeśli nie weźmiesz ostatniej tabletki to tak jakbyś o niej zapomniała, nie sądzisz?

Gość gość
Racja :) dziękuję bardzo, jestem już spokojna