Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy Wasze niemowleta mniej sikaja w te upaly?

Polecane posty

Gość gość

Moj polroczny synek przez te upaly w nocy w ogole nie sika, a w dzien tyle co kot naplakal. Jest na piersi. Dodatkowo staram sie wmusic w niego wode, ale wcale nie chce jej pic

Gość gość
Moj 3- miesieczniak tez na piersi i nie bardzo chce byc dopajany, a sika wlasciwie więcej, niz normalnie

Gość gość
pewnie więcej się poci. Ale jak nie chce wody , to jak najczęściej przystawiaj do piersi, zeby się napił. Mój akurat był na butli i w upały raczej odwrotnie-non stop był podłączony do wody i zalewał pieluchę w ciągu 1-2 godzin.

Gość gość
Tu autorka. Przystawiam co godzine. Mimo to syn ani razu nie "zalal" dzis calej pieluchy. Zrobil siku kilka razy. Moze 5... Jak poloze go o 22 to sika dopiwro ok 7 rano. Cala noc pieluche ma sucha. Poci sie - to fakt. Caly czas jest mokry. Caaaly czas. Wiatrak chodzi non stop?ale to nic nie daje. Ja tez mimo,ze duuzo pije to sikalam moze ze 3 razy dzis.

Gość gość
Moje ma 13 mies i mamy to samo. Wydaje mi sie ze pija za malo żeby zasikac pielche, upal robi swoje. Moje pierwsze dziecko mialo 3 miesiące jak byly takie upaly, sikal tyle co nic, ja zresztą tez, próbowałam dopajac woda i nic to nie dawalo. Wiesz co pomoglo? Kiedy ja zaczelam pic wiecej niż normalnie (a wypijalam pelna dawke dla kobiety karmiacej) średnio co pól godziny -45min wlewalam w siebie pelny kubek wody, czy mi sie chcialo czy nie. Najczesciej wodę delikatnie soliłam i dodawalam trochę soku z cytryny czy pomarańczy żeby zabic smak soli. Ja zaczelam częściej sikać to dziecko tez. Przystawiaj do piersi co chwila i pij. Efekt powinnaś zobaczyć jeszcze tego samego dnia. A roczniakowi daje elektrolity do wody w taki upal, w mniejszonej dawce ale jednak dodaje.

Gość gość
Z roczniakiem to juz troche lepiej,bo wypija cos innego poza mlekiem. A moj synek broni sie przed woda lub sokiem rekami i nogami. Doslownie. Mavha nimi. Nie chce butelki (a jest do niej przyzwyczajony,potrafi z niej pic). Je juz obiadki,kaszki i tam wlewam wiecej wody. Do owocow tez. Sprobuje wiecej pic. Dobry pomysl. Pije i tak 2l dziennie,ale moze na takie upaly to za malo :(

Gość gość
Nie pije się od razy całego kubka, bo to nic nie daje! Trzeba pić łykami.

Gość gość
Rzadko oddawany mocz to jedna z pierwszych oznak odwodnienia. Twoje dziecko kilka razy dziennie sika więc nie jest źle ale dobrze, że zwracasz na to uwagę. Nie bardzo można coś w tej sytuacji poradzić skoro dziecko odmawia picia. Skoro dziecko nie chce pić z butli to może podawaj mu łyżeczką? Albo mus owocowy dodatkowo wodą rozcieńczaj? Rzadkie zupki podawaj. W ten sposób próbuj.

Gość gość
Jak się poci to nie będzie sikać, normalne, tak działa organizm, mały czy duży ;) Skoro przystawiasz często a sam w międzyczasie o nic nie marudzi to się napija wystarczająco, na pewno nie dopajaj niczym słodkim!

Gość gość
Mój prawie roczniak pije kilka kubków po 250 ml wody , wczoraj co chwile , taki kubek na raz co godzinę lub dwie a nawet częściej , co 2 h pielucha do kolan . Do tego zupy i owoce ale samej wody bardzo dużo pije .

Gość gość
A może dawaj sok jabłkowy , nie żaden sklepowy tylko domowy rozcieńczony , albo jakiś inny owocowy . Mleko jest słodkie , może dlatego wody nie chce .

Gość gość
Dodam , że on też nie chciał pić z butelki kaszki itd . Od 6 miesiąca pił z kubeczka niekapka

Gość gość
Mój odwrotnie, Sika bardzo dużo, właściwie zmieniamy pieluchy dwa razy częściej niż normalnie ale syn pije też wodę bo tak nam nakazał lekarz. Mój syn ma już 7 miesięcy , ma rozszerzoną dietę więc naturalne że musi być dopajany wodą. Pierś podaję pięć razy dziennie.

Gość gość
Mnie lekarka powiedziała że sucha pielucha w upały to odwodnienie organizmu u dziecka!!! Trzeba podawać napoje typu sok pół na pół z wodą mineralną . Można też podawać letnie herbatki owocowe z zaparzanych torebek. Dziecko powinno pić po trochu ale często.

Gość gość
Jak dziecko ma już rozszerzoną dietę to należy podawać herbaty owocowe lub soczyste owoce (nie musy) lekko zmiksowane samodzielnie, wtedy kawałeczki dłużej utrzymują wodę w organiźmie. Mój syn miał 8 miesięcy to dusił już w rączce pomarańczę i spijał z niej sok :). Ktoś tu mądrą wskazówkę podał by przy wyłącznym karmieniu piersią pić dużo więcej wody .

Gość gość
Mój ma 4 miesiące i bardzo dużo moczy pieluchy. Ja podaję pierś 6 razy dziennie ale sama wypijam dwa litry wody, dodatkowo jak jestesmy na dworze i mała płacze to dostaje herbatę owocową . Mnie lekarz powiedział by unikać w takie upały czystej wody bo ona nie nawodni ale "przeleci" przez organizm i że powinny to być właśnie herbaty owocowe które organizm na dłużej zatrzyma bądź soki z wodą gdzie sok stanowi 1/3 ilości .

Gość gość
Dzieki za rady dziewczyny. Dzis jest chlodniej i troche sie poprawilo. Rano pielucha byla zasikana i po godzinie znowu zmoczyl pieluche. Wczoraj pierwszy raz zsikal sie o 10 rano i to na zolto,a nie tak jak zwykle bezbarwnie,wiec dzis juz duza poprawa. W nocy sucho, ale przystawialam chyba z 5 razy,zeby sie napil. Próbowałam dawac i wode i sok,ale ani jedno,ani drugie mu nie pasuje. Marszczy sie,wypluwa smoczek. Bratowa radzila doslodzic wode glukoza, ale to moim zdaniem glupi pomysl...Sprobuje moze jeszcze z herbatka. A jakie polecacie? Dalam mu dzis mus ze sliwek i dolalam sporo soku jablkowego do niego. Bylo rzadkie jak zupa. Zjadl/wypil pol miseczki, wiec troche mi lzej na sercu :) Czy 5miesiecznemu dziecku moge sprobowac podac sok z kubka niekapka? U nas od urodzenia byl problem z krztuszeniem sie. Krztusil sie mlekiem, nawet syropami na łyżeczce. Potem charczal przez to ok 2 dni za kazdym razem. A mial smoczek z najmniejszym przeplywem. Teraz tez wmuszam mu picie po kilka kropelek,bo boje sie zachlysniecia

Gość gość
Jak herbatka to owocowa parzona z torebki (ja kupuję Hipp i Alnatura) w Pl też zapewne jest Alnatura. Dobrze zrobiłaś z tym musem z sokiem jabłkowym ale nie przesadzaj z sokami bez rozcieńczenia bo odwadniają. Mocz im jasniejszy tym lepiej , im ciemniejszy (bardziej żółty) tym większe odwodnienie. Możesz mu dawać napoje z bubeczków z rurką (są od 6 miesiąca) . Mój synek ma 12 miesięcy , od urodzenia się krztusi i nadal mu się to często zdarza, Nie martw się tym. Wiesz, może dodam że mniejsze ryzyko zakrztuszenia jak dziecko ciągnie napój z rurki mając głowę pochyloną do przodu, to samo w zasadzie możesz robić dając mu pić ze smoczka. Sprawdź jakie owoce według schematu możesz podawać swojemu dziecku bo ja podawałam dość wcześnie soczyste owoce świeże ale tu gdzie mieszkam są inne zalecenia. Mój syn dla przykładu , zajadał arbuza mając 8 miesięcy i sikał po nim baardzo obficie :D. Glukozy nie dodawaj do wody , to błąd bo to cukiero który działa próchniczotwórczo na zęby i niepotrzebnie zasładza to co nie ma być słodkie. Woda ma być wodą a nie "wodoglukozą".

Gość gość
Arbuza w Pl podaje się już od 9 miesiąca ale ja podawałam od 8 miesiąca i córce bardzo smakował, nic jej nie uczuliło.