Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jajecznica dla 9 miesiecznego dziecka?

Polecane posty

Gość gość

Moge zrobic corce jajecznice na parze czy za wczesnie? Dostaje zoltko w zupie, niedawno wprowadzilam tez bialko. Chuba nic jej nie bedzie?

Gość gość
Tak na logikę dziecko które trawi i może jeść białko i żółtko (według najnowszych zaleceń niemowlęta po 5 miesiącu mogą dostawać do kilku razy w tygodniu całe jajko ) może przeciez dostać je w każdej formie a lekkostrawna gotowana jajecznica jak najbardziej. Moje dziecko dostawało całe jaja mając 6 miesięcy a mając 8 miesięcy gotowałam jajecznicę na mleku kozim (wszystko z przepisów dla niemowląt). Stare nieaktualne zasady mówiły o żółtku od 7 miesiąca co drugi dzień ale to stare dzieje.

Gość gość
Skoro nie uczula ją jajko, to dlaczego miałoby jej coś być? Ja dawałam, tyle że (z lenistwa, ok) nie robioną na parze tylko zwykłą, z patelni, i nie widzę w tym nic dziwnego, to nie smażenie na przypalonym tłuszczu aż się zarumieni, na rozpuszczone masło wbijałam jajko, bełtałam szybko na podniesionej patelni i gotowe. A jajka dziecku dawałam chętnie bo i on lubił, i jajka akurat mam ze wsi. I tym się bardziej kierowałam przy rozszerzaniu diety, nie tabelkami ale tym do jakich sprawdzonych produktów mam dostęp.

Gość gość
Mój lekarz zalecał podawać całe jajko już w piątym miesiącu mojego dziecka (córka była na mm ) czyli dokładnie wtedy kiedy wprowadzana jest nowa dieta. Lekarz powiedział że jaja są zdrowsze na tym etapie jak mięso więc najpierw powinny one być wprowadzane jako przygotowanie do mięsa które należy podać od 6 miesiąca życia. Taka jajecznica na parze nie stanowi problemu, ja swojemu dziecku podawałam jaja w każdej formie (gotowane na twardo, miękko, jajecznica gotowana na wodzie). Twój maluch jest już duży . Nie widzę problemu.

Gość gość
Jak jest podejrzenie uczulenia na białko kurze to zazwyczaj takie dziecko będzie też uczulone na soję, orzechy , mleko krowie itp tak mi powiedziała lekarka. Kiedyś mówiło się że białko kurze uczula więc trzeba podawać jak najpóźniej, dziś ta teoria odeszła do lamusa bo uznaje się że to był błąd i że właśnie wcześniejsze podanie całego jajka może nawet uchronić przed alergią. Całe jaja podaje się wtedy kiedy rozszerza się dietę dziecka .

Gość gość
Moja córka ma 7 miesięcy i jada już trzy razy w tygodniu jajecznicę na wodzie , bardzo jej smakuje . Jajka jada już od miesiąca. Nieważne autorko czy to będzie jajko na twardo , na miękko czy jajecznica bo jajko to jajko w każdej formie.

Gość gość
Córce żółtko zaczęłam wprowadzać wraz z skończonym siódmym miesiącem życia i podawałam co drugi dzień a pierwszą jajecznicę dostała mają 12 miesięcy , ale to było pięć lat temu. Obecnie mój syn ma 6 miesięcy i wraz w ukończonym piątym , dostałam od lekarza zalecenie by wprowadzać całe jajko i to w jakiejkolwiek formie a najlepiej w formie....jajecznicy :) więc mój 5,5 miesięczniak dostał jajecznicę gotowaną na parze i zmiksowaną . Wcinał że ho ho. Takie są najnowsze zalecenia. Jaja są delikatne , mają wartościowe kwasy tłuszczowe PUFA i wiele cennych witamin oraz żelazo, dla najmłodszych idealna rzecz .

Gość gość
U nas jajecznica pojawiła się w 6 miesiącu w małych ilościach a po miesiącu syn jadał ją dośc często. Pytałam lekarkę czy można bo znam nowe zalecenia ale jakoś chciałam potwierdzić i usłyszałam że jak najbardziej ale by po podaniu obserwować czy coś nie uczula. Nic nie uczuliło.

Gość gość
Jedni mówią że dopiero wraz ukończonym 12 miesiącem życia a inni że już na samym początku. W zasadzie nie rozumiem dlaczego cężej strawne jajo na twardo można już od 7 miesiąca życia a jajecznicę na parze dobrze ściętą która jest dużo lżej strawna dopiero od 12 miesiąca? Może chodzi jeszcze o stary System który zaleca powadanie samego żółtka od 7 miesiąca ?

Gość gość
Nowe zalecenia na rok 2015 przy wprowadzaniu nowych pokarmów . "Samo żółtko lub całe jajko Stopniowo możesz zacząć podawać dziecku jajko: to ważne źródło żelaza i innych składników mineralnych. Jajko możesz dodawać np. do zupek warzywnych. Możesz dodać od razu dziecku całe jajko (i podawać je 3-4 razy w tygodniu). Nie będzie jednak błędem, jeśli do zupki dodasz tylko żółtko (to ono jest bardziej wartościowe niż białko). Jajko można podawać do zupek jarzynowych, można na nim zrobić dziecku kisiel mleczny. Można też podać dziecku jajecznicę na parze. Uwaga: jeśli dziecko jest alergikiem, lepiej jednak nie wprowadzać do jego menu dwóch nowych składników jednocześnie: dlatego lepiej podać najpierw żółtko, a dopiero potem - całe jajko."

Gość gość
Moja lekarka dwa lata temu zalecała powadanie żółtka po skończonym siódmym miesiącu i to upominała mnie by się nie spieszyć a dziś mówi że za miesiąc (syn ma 5 mies) mogę mu robić jajecznicę z całego jaja. Cóż, zalecenia się zmieniają , zdanie lekarzy też ale nowe zalecenie wydaje się być bardziej racjonalne i logiczne .

Gość gość
Mój syn dostał pierwszą jajecznicę jak miał 8 miesięcy a jajka na twardo jadł juz dwa miesiące wcześniej, w zasadzie też się zastanawiam dlaczego podałam jajecznicę później skoro i konsystencja jest przyjaźniejsza niemowlęciu (można domiksować) jak i lekkostrawność bo jaja na twardo są cięższe i są zasadowe , zakwaszają organizm więc brak logiki w tych schematach. Dzisiaj jest to ponoć obojętne i można od razu podać jajecznicę.

Gość gość
Dzieki, jutro zrobie. Cos czuje, ze bedzie wcinac, az uszy beda jej sie trzasc