Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Walka o majątek! Pomożcie!Błagam!

Polecane posty

Gość gość

Witam! Moja żona umarła 2 lata temu, mam dom,z dużym ogrodem,i pomieszczenie gospodarcze gdzie syn tam mieszka z rodziną, mam też działkę koło jeziora własną, ale że żona umarła, ona była wspolwlascicielem, tak naprwde to ja wszystko zbudowałem i jest moje,ale na papierze jest tez żona,mam 6 dzieci, jedno niepełnoletnie,co mam zrobić? abym miał na nowym testamencie że dom i działka jest moje a ich reszte? ta mała część. chcialbym sprzedać działkę ale nie mogę bo żona zmarła jest też wspolwlasciecielm i niby dzieci jeszcze dziedziczą po matce

Gość blondyna333
co jesteś taki zdziwiony to normalne, że dzieci dziedziczą po matce dopóki nie uregulujesz spraw spadkowych to nieruchomości nie sprzedasz

Gość gość
jak żona zmarła to nie jest już współwłaścicielem,ale była i owszem dzieci mają prawo do całości majątku i nic nie zrobisz, możesz próbować ich wydziedziczyć ale żeby tak się stało musisz mieć ku temu poważne powody np., gdyby dopuszczali się przemocy wobec ciebie itp., a swoją drogą to czemu nie chcesz dzielić się majątkiem z własnymi dziećmi?

Gość gość
a nie możecie dogadać się,że np. to darujesz im,a to zostaje twoje? ale przecież jak ty umrzesz to i tak to co zostanie tobie, odziedziczą dzieci, no chyba że przepiszesz np. na sąsiada ale wtedy też mają prawo domagać się zachowku po tobie, wiesz, walczyć z własnymi dziećmi w sądzie o majątek,to trochę głupie..

Gość gość
wszystkie dzieci,doprowadzali do tego aby nie ożenił się drugi raz bo majątek odziedziczy żona druga,ożeniłem się i przez to nie odzywają się do mnie,po za tym, jeden syn mnie okradł z całej wypłaty,a żonie mojej terazniejszej wyrzucił ją w nocy na ulice gdy ja byłem w pracy w delegacji.Musiała spać tydzień w hotelu.To zrobił drugi syn.

Gość gość
ożeniłem się drugi raz po dwóch latach, i mam dziecko z nią jedno.

Gość gość
po za tym żona zmarła przepisała mi wszystko w testamencie ale synowa uradła testament gdy moja żona umierała w szpitalu

Ty ze swoja częścia majątku możesz zrobić co c***asuje. Natomiast co zostało po żonie należy uregulować sądownie lub poświadczyć dziedziczenie notarialnie. Przemyśl sprawę dokładnie, bo chęć pozbawienia dzieci majątku po rodzicach i zamiar oddania go praktycznie obcej osobie jest trochę,, nieetyczna", ze tak to delikatnie nazwę

Gość gość
ja nie chcę zabrać dzieciom majątku po matce,chce tylko tą działkę nad jeziorem, i dom z ogródkiem, a im dam te mieszkanie co syn mieszka tam z rodziną, i kawalek ogródka tam jest, oraz staw , czy to mogę im dać? chcę dom i działkę sprzedać aby kupić gdzieś dom,daleko od nich,bo mi niszczą życie bardzo.a szczególnie ta synowa:( na jednym podwórku jeszcze żyją moim kosztem ja płacę podatek za nim no bo ja jestem właścicielem, do płacenia to ja jestem ale do rządzenia to syn, co ma wszystko za darmo, nawet czynszu nie płaci przez tyle tyle lat

Gość gość
w takim razie ja proponuje poradzić ci się dobrego adwokata, wydasz kilka zł na konsultacje ,ale będziesz wiedział co możesz zrobić, zapewne znajdzie się jakieś wyjście z tej sytuacji, ty przecież też nie możesz zostać z niczym

Gość gość
w budynku gospodarczym jest zrobiona chata nowoczesna,oni mają tam luksusy syn sobie tam zrobił maja wszystko,a ja z zona i malym dzieckiem mieszkamy w niewyremontowanym malym domku,gdzie az sie prosi o remont

To syn sobie zrobił czyli za własne pieniadze tak? Nie rozumiem pretensji. Tym bardziej użalania się, że masz niezbyt komfortowe warunki. Ja myślę, że troszkę masz zaburzony rozsadek z racji swojej nowej rodziny i pod ich presją. Myślę, że najrozsądniej będzie sprawę spadkową załatwić w sądzie , później również sądownie znieść współwłasność. Sąd powoła biegłego do szacunku wartości tych nieruchomości i odpowiednio je podzieli lub zasądzi spłaty Nie sądzę, aby w tej sytuacji dało się sprawę załatwić ugodowo u notariusza, bo mam wrażenie, że nie zamierzasz dać im realną wartość ich udziału w spadku jaki nalezy im się po matce.

Gość gość
Wydziedziczyc to moze ze swojej części a nie z części zmarłej żony. Jeslina papierze jest ze zona byla właścicielem to będzie dzielone na ciebie i dzieci ale tylko połowa bo druga połowa i tak twoja. Ja proponuje dogadac się z dziećmi sprzedac podzielić kasą i niech kazde idzie swoją drogą. Ty i tak będziesz mial najwiecej bo połowa majatku jest twoja a druga polowa dzielona na dzieci i ciebie. Jesli się nie dogadacie to będzie ciężko bo sporo kasy wydacie na sąd

Gość gość
Trochę dziwne ze będziesz walczył z dziećmi o majątek. Czy ja się myle czy nowa żona na ciebie naciska? Zapytaj nową żonę czy ona tez swoje dziecko będzie chciala pozbawic majątku? Mnie się wydaje ze ona chce okrasc twoje dzieci zeby jej dziecko jak najwiecej zgarnelo. Moze lepiej rozstan się z obecną żoną bo ona niszczy twoje relacje z najbliższymi czyli dziećmi

Gość gość
ość dziś po za tym żona zmarła przepisała mi wszystko w testamencie ale synowa uradła testament gdy moja żona umierała w szpitalu x musi byc kopia np u notariusza x dzieci mozesz wydziedziczyc i nic nie dostana lub dostana te którym chcesz dac x dzieci moga sobie rzadac co chca po matce i ile chca nawet w sadzie a ty przxedstawisz prawde i fige dostana

Gość gość
to nie on walczy z dziecmi tylko dzieci z nim i na dodatek niektórzy okradaja

Gość gość
Wszystko co kupiliscie lub zrobiliscie po slubie należy do ciebie i zmarłej żony. Nawet jesli w akcie notarialnym jestes tylko ty a zakup byl w trakcie trwania małżeństwa to jest wspólne i tego nie podwazysz. No chyba ze mieliscie intercyze lub rozdzielczość majątkowa.

gość z 14.00 po co zabierasz głos jak nie masz zielonego pojęcia o temacie w którym postanowiłeś zabłysnąć?

Gość gość
Najlepiej udaj się w tej sprawie do dobrej kancelarii notarialnej. Tam doradzą Ci co powinieneś zrobić w takiej sytuacji. Ja przy podziale majątku korzystałem z pomocy http://jeziorscy.com.pl/ . To bardzo dobra i terminowa kancelaria.

Gość gość
Tak, w takiej sytuacji skorzystanie z pomocy notariusza wydaje się bardzo rozsądnym pomysłem. Ja zawsze korzystam z http://www.notariuszkarczewska.pl/ i jestem bardzo zadowolony.

Gość gość
No troche masz nieciekawa sytuacje. Takie kwestie to najlepiej od razu do prawnika czy notariusza. W kwestii aktow notarialnych to na pewno rada posluzy Ci http://www.tarkowski.pl/ . Korzystam z jego pomocy w wielu sprawach więc szczerze polecam.

Gość gość
Pewnych rzeczy nie przeskoczysz.Wydziedziczyć możesz tylko ze swojej części.Czyli 1/4 majątku należy do dzieci z pierwszego małżeństwa.

Gość gość
Ale zawsze można szukac pomocy. W sprawach związanych z majatkiem polecam kontakt z kancelaria adwokacka Marka Skupnia. Sama jakis czas temu otrzymalam tam naprawde fachowo pomoc. Gwarantuje ze w twojej sprawie tez znajdzie się pozytywne rozwiazanie