Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy czeste twardnienia brzucha po 28 tygodniu moga byc grozne dla dziecka??

Polecane posty

Gość gość

Czyli np. spowodowac niedotlenienie i np, porazenie mozgowe? Brzuch twardnieje mi srednio10-15 razy dziennie. Niore Nospe i magnez. Szyjka ok. Lekarz mowi, ze dopoki szyjks ok, to on by sie tymi skurczami nie przejmowal. No ale kobita zawsze sie martwi...,

Gość gość
Kuzwa co za ludzie. Mam nadzieje, ze kiedys poniesiesz za to kare.

Gość gość
Ja miałam tak samo i córeczka urodziła się zdrowa :)ale jakby Cię coś mocno zaczęło niepokoić to jedź na izbę przyjęc i nie zwlekaj. życzę powodzenia i szczęśliwego rozwiązania :)

Gość gość
Pomyśl czy to na pewno twardnienie brzucha czy po prostu dziecko np. Wypycha glowke czy pupę, to podobne odczucia. Jestem w 30tc i często tak mam, w 1 ciąży tez rak mialam.

Gość gość
Może być też tak ze macica powoli zaczyna przygotowywać się do porodu:)

Gość gość
Na pewno twardnienie macicy, bo sie robi cala twarda i zawsze jak np. wstaje. Wiem, ze to macica cwiczy, ale czy takie czeste skurcze nie powoduja niedotlenienia dziecka. Pytam, bo moze np. trzeba zwiekszyc dawke Nospy. Do lekarza ide dopiero za tydzien.

Gość gość
Jeśli się szyjka nie skraca to wszystko jest ok, sama miałam takie skurcze i są one absolutnie normalne, macica po prostu ćwiczy. Nie jest zalecane branie No Spy w takich przypadkach, bo jednak ten lek nie jest obojętny dla dziecka, a skoro poza skurczami nic się nie dzieje to dowiedz się czy faktycznie musisz ten lek brać.

Gość gość
Ja przy twardnieniu brzucha brałam scopolan 5 x dziennie zapisany u lekarza i to od 22 tyg ciąży. Jeszcze nie urodziłam, ale też mam nadzieję, że leki dziecku nie zaszkodzą.

Gość gość
Kochana ja miałam takie same schizy. Brzuch twardniał mi zaraz jak tylko wstawałam, sama czułam, że dziecko może być przez to niedotlenione. Lekarze mówili, że to nie takie proste sraty taty, ja jednak leżałam plackiem bo się bałam. Syn urodził się na szczęście zdrowy, choć chodziliśmy na rehabilitację, bo miał asymetirę i napięcie mięśniowe wzmożone, co w mojej ocenie jest efektem właśnie tych skurczy. Czasem nie dało się leżeć i musiałam przejść kawałek do samochodu np. jak miałam wizytę u lekarza ustaloną i od razu brzuch twardy także uważaj

Gość gość
Asymetria od skurczy ? Ty normalna jestes ?

Gość gość
Poza tym na koniec przez te twardnienia synek miał jednostajne tętno na ktg. Ja miałam cesarkę, bo się nie obrócił i b. się cieszę (mimo, że wolałam rodzić naturalnie), ale myślę, że u kobiety która ma takie skurcze i mocne twardnienia brzucha może dojść właśnie podczas porodu siłami natury do niedotlenienia, więc najlepsza cesarka. Dziecko, które jest ciągle spięte w brzuszku u mamy na pewno ma większe ryzyko niedotlenienia niż u kobiety normalnie przechodzącej ciąże.

Gość gość
Asymetria jest od ułożenia na jednej stornie macicy, od ciasnoty w brzuchu, dziecko nie ma miejsca się ruszać a skurcze jeszcze je ściaskają. A wzmożone napięcie może być od skurczy, tak tłumaczył mi rehabilitant

Gość gość
Twardnienie to po prostu skurcze, wpływ na dziecko mogą mieć jedynie taki, że wywołują wcześniejszy poród

Gość gość
u mnie wystapiły takie twardnienia ok 25 tyg i nie byly niczym przyjemnym ja zglosilam sie pierwsze do gin on powiedzial ze wszystko ok ale mnie to niepokoilo (od poczatku ciaza zagrozona) i pojechalam na IP i tak zostalam tam juz 2 tyg poniewaz po jakims czasie szyjka zaczela sie skracac a ze szpitala wyszlam z pessarem i nakazem lezenia :( wiec moja rada jesli Cie to niepokoi to lepiej 10 razy sprawdzic niz podem zalowac :)

Gość gość
Skurcze Braxtona po 20 tyg są jak najbardziej prawidłowe, jeśli szyjka się nie skraca, wystarczy brać magnez, ja takie miałam i żadnej nospy nie brałam.

Gość gość
Mialam skurcze od 14tc. Im ciaza bardziej zaawansowana tym wiecej skurczy. Bylo ich nawet kilkanascie,kilkadziesiat dziennie. Szyjka sie nie skracala. Byly bezbolesne. To nie bylo wypinanie sie dziecka. Pod koniec dopiero byly bolesna jak na @. Bralam nospe i magnez, ale to i tak nie pomagalo. Kontrolowalam tylko szyjke i nie bralam po 30tc zadnych lekow rozkurczowych. Skurcze nie byly regularne, wiec nie panikowalam juz. Brzuch mocno sie wykrzywial. Okropnie to wygladalo. Corka nie byla niedotleniona, ciaza donoszona. Nie ma ani wnm, ani asymetrii. Mialam cc, ale na zyczenie