Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak to w końcu jest z namierzaniem kogoś przez ip, kto może to zrobić?

Polecane posty

Gość gość

Czytałam, że żeby kogos namierzyć, trzeba zgłosić się na policję i chyba nawet potrzebna jest zgoda sądu? W każdym razie chyba musi być ważny powód, tj. przestępstwo? Pewnie mogą sami to jakoś zrobić hakerzy, ale czy na przykład taką możliwość mają np. administratorzy stron?

Gość gość
chciałbym namierzyć twoje picisko

Gość gość
a po ci ta wiedza? idz lepiej uprawiać seksior

Gość gość
policja i inne służby platformy o w celu inwigilowania obywateli.

Gość gość
Ale tylko jak jest podejrzenie przestępstwa tak?? O to mi głównie chodzi.

Gość gość
nikt nie wie??

Gość gość
Nikt poza Anną H.

Gość gość
widać że trolle mają wakacje :O

Gość gość
Sytuacja jest prosta: Np. jeśli na forum ktoś coś napisze to w logach tej strony powinna być informacja o tym z jakiego numeru IP został napisany dany tekst i wtedy można namierzyć taką osobę pod jednym oczywiście warunkiem, że nie ukryła się np. za serwerem proxy. Oczywiście są bardzie wyrafinowane i praktycznie nie do namierzenia sposoby na ukrycie swojego IP. Wtedy administrator strony forum będzie miał IP, ale nieprawidłowe.

Gość gość
Tak, ale sam adres ip jeszcze nic nie mówi, chodzi mi o sytuacje, w których ktoś chce sprawdzić, do kogo ten adres należy, tzn. nazwisko i adres właściciela

Gość gość
użytkownik komputera np. Ty czy ja nie jesteśmy właścicielami adresów IP. Właścicielami adresów są ISP (czyli dostawcy internetów), no może nie do końca właścicielami. Jesteś w stanie sprawdzić do jakiego dostawcy internetu należy dany adres IP, ale informację o tym kto w danym momencie używał tego IP możesz uzyskać tylko od dostawcy interentu (mogą być adresy statyczne lub dynamiczne) on ma u siebie informację, który adres jego sieci wewnętrznej jest adresem danego użytkownika.

Gość gość
I właśnie chodzi mi o uzyskanie informacji od dostawcy, czyli po prostu sprawdzenie kto daną rzecz napisał, sprawdzenie nazwiska i adresu. Na mój rozum zrobić to może, tak jak pisałam w pierwszym poście, tylko organ ścigania ze względu na ochronę danych osobowych. A może się mylę? Może praktycznie każdy może wystąpić do dostawcy o udostępnienie danych użytkownika?

Gość gość
Dostawca internetu nie udzieli takich informacji zwykłemu człowiekowi. Tak więc masz rację musi o to wystąpić organ, który ma uprawnienia do otrzymania takich danych.

Gość gość
A jakie to są organa? Czy takie prawo ma np. organizacja pozarządowa?

Gość gość
Gdzie w ogóle możnaby poczytać na ten temat? Od wielu lat poruszam się w necie a nie wiem tego, czasem schizuję się np. że człowiek z którym pisałam na czacie będzie chciał mnie namierzyć :O

Gość HakerFB
Witam! Szukasz hakera? Siedzę w branży hackingu już 9 lat. Chętnie przyjmę każde zlecenie. Swoj czas i pracę wyceniam indywidualnie w zależności od zakresu usług. Płacisz dopiero, gdy wykonam Twoje zlecenie! Kontakt: fb.hacker@o2.pl Odpiszę każdemu!