Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W Rosji miała miejsce eksplozja Instytutu Fizyki Jądrowej

Polecane posty

Gość gość

Rosyjskie władze mówią, że nie ma zagrożenia skażeniem, ale w 1986 r. ZSRR również wmawiał, że nie ma zagrożenia. Co o tym sądzicie?

Gość gość
a jakie to ma znaczenie co sądzimy ?

Wiele slyszalam o wybuchu w Czarnobylu :( O mutacjach z tego powodu i podobno wlasnie przez to powstaly nowotwory. Co o tym sadze? Nie ufam Rosjanom. W dodatku dlugo sie kryli przed tym wybuchem a tym czasem zaraz przedostawala sie na Bialorus i powoli dochodzila do Polski,poinformowano o tym w ostatnim momencie. Skazenie juz jest.

Gość gość
i podobno wlasnie przez to powstaly nowotwory x spieprzaj do ksiązek albo na wikipedie, powstaly nowotwory hahaha co za tępota tu siedzi :O

Gość gość
jesli to nawet prawda to co ma instytut fizyki jądrowej do reaktora atomowego?

Gość gość
reaktory atomowe są nie tylko w elektrowniach, ciołku. mogą być też doświadczalne jak w CERNie

Gość gość
Ktoś tutaj napisał, ze przez to nie powstały nowotwory, ale na Ukrainie zachorowanie na raka jest kilkanaście razy częstsze niż w Polsce, a na Białorusi jeszcze częstsze. Przypominam, że właśnie północna część Ukrainy i spora część Białorusi została najbardziej skażona(w dodatku za późno przeprowadzono ewakuację).

Gość gość
coś tam wiesz, ale nie bardzo :D Gdyby radioaktywna chmura nie doszła do Szwecji, to do dziś nie wiedzielibyśmy, że był wybuch w Czarnobylu. Kilka dni po wybuchu nawet Wyścig Pokoju do Kijowa pojechał, po raz pierwszy do Ruskich. I guzik ich obchodziło, że takie skażenie A ty Białoruś wymyślilaś :D:D:D Ponadto wtedy Białorusi jako takiej nie było, to wszystko był ZSRR :)

Dlugofalowe skutki emisji czarnobylskich sa trudne do ustalenia, ale obecnie obserwowane sa wielkie wzrosty ilosci zaburzen tarczycy i w tym przypadku z duza pewnoscia jest to pamiatka po Czarnobylu.

Gość gość
CappuccettoRosso - nie osmieszaj sie dziewczynko, bo za duzo czytasz głupot. Nowotworów jest wiecej bo: - wykrywalnosc jest znacznie wieksza niz dawniej, kiedys prawie nikt sie nie badał, ludzie umierali i nikt nie potrafil powiedziec dlaczego, kaszlał, pluł krwią i kaput (a mial raka pluc) - jesz g****o (zwłaszcza GMO z biedronki, ale nie ma roznicy to po co przeplacac ?) - wszechobecne promieniowanie, komórki, wifi, telewizja naziemna - skażenie środowiska, trucizny w perfumach (nawet te najdrozsze to syf, nie wiem po co ludzie sie tym psikają) Czarnobyl mial znikomy wplyw na rzekomą epidemie nowotworów ktorą sobie ubzdurałaś w główce

Gość gość
...reaktory atomowe są nie tylko w elektrowniach, ciołku. mogą być też doświadczalne jak w CERNie .. No tak, bo CERN zlokalizowany jest na terenie Rosji :D ciołku

Gość gość
Przecież chodziło mi o współczesne tereny, a zachorowanie na raka jest ogromne we współczesnej Białorusi(w 1986r. Białoruskiej Socjalistycznej Republice Radzieckiej).

po 1986 r.po katastrofie w Czarnobylu!:(((nastapily potworne ,nieodwracalne w skutki zdrowotne ,kalectwo,dzieciaczki-potworki itd anomalia u zwierzat jak i spoleczenstwa wschodniej Europy!?

Gość gość
Ludzie, nie kłóćcie się. Nie wiadomo, czy nie jesteśmy narażeni na jakieś skażenie. Skoro uważacie, że skażenie z Czarnobyla nie ma żadnego wpływu na zdrowie, to ciekawe dlaczego moja mama i babcia chorują na tarczycę. Pochorowały się po 1986r., jak wiele innych kobiet. Ja również choruję mimo, że urodziłam się 6 lat po skażeniu.

Gość gość
Każde cywilizowane kraje mają u siebie takie instytuty badawcze, Polska także. Podałam przykład CERNu, bo pomyślałam, że bardziej ci się skojarzy z reaktorem niż jakiś tam instytut w Rosji. I coś w tej główce ruszy.

Gość gość
sądzimy że czas najwyzszy aby pozamykali te swoje przestarzałe instytuty itp. bo tylko trują ludzi i niszczą przyrodę

Gość gość
A polski rząd chce nam postawić elektrownię atomową w 2020...

Gość gość
poproszę linka do tego "wybuchu" bo mam wrażenie, że to w ogóle jakaś sciema

Gość gość
W Polsce obecnie działa jeden reaktor badawczy o nazwie MARIA. Nie produkuje prądu, ale tak jak każdy reaktor, może mieć awarię i pier/dolnąć w każdej chwili.

Gość gość
No to tylko czekać, aż w Polsce pier..... reaktor. W końcu po 2 tygodniach upału już mamy mało prądu, więc reaktor pewnie też wyleci w powietrze.

Gość gość
już znalazłam Moskwa jednak sporo dalej od nas niż Czarnobyl, więc jeśli nawet był tam jakiś reaktor, to raczej do nas to nie dotrze. Bo na pewno nie był tak wielki jak ten czarnobylski. W 86 Ruscy nic nie mówili, a jak już było wiadmo, to pamiętam sławną panią dr Bożyk, pediatrę, która mówiła, żeby nie siać paniki, wychodzić z dziećmi na spacer (a upał był wtedy jak dziś) i potem wystarczy umyć dziecko :D:D:D