Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość matka autorka

imię dla córki takie samo jak ma córka kolezanki

Polecane posty

Gość gość matka autorka

Moja kumpela ma 5 letnia córkę Karolinę, mieszka w innym mieście, ale przyjaznimy się wiele lat. Chcę dać na imię tak samo swojej córce, która urodzi się za 3 miesiace. Czy na jej miejscu miałybyscie mi za złe, że tak samo chce nazwać dziecko?

Gość gość
no raczej zachwycona bym nie była... jest tak wiele imion, musisz wybrać akurat to, które Twoja dobra koleżanka nadała swojej córce?

Gość gość
Ja bym nie miała nic przeciwko, co to za problem? Moja przyjaciółka dala na imię swojemu synowi tak jak ma mój syn, jest między nimi kilka lat różnicy, widzimy się kilka razy w roku, to żaden problem!

Gość gość
My mieliśmy jakiś czas temu podobny dylemat, gdy przy wyborze imienia dla drugiej córki pojawiła się myśl o imieniu, które jest "zarezerwowane" u mojej przyjaciółki. Ja po prostu ją spytałam, co ona na to. W ostateczności i tak stanęło na innym imieniu ;)

Gość gość
Bez sensu, jak Wam się podoba to tak daj na imię i juz, co to znaczy, że imię jest zarezerwowane? Nie przejmuj się, po prostu idź za głosem serca.

Gość gość
Moim zdaniem jak różnica 5 lat to nie ma się co przejmować, gorzej jakby były z tego samego rocznika. Ja tak patrzę po swojej rodzinie i znajomych, dzieci jeszcze nie mam, ale wiadomo jak to kobieta mam swoje typy imion i co rusz mi "podkradają" pomysły, które wydawało mi się zbyt oklepane nie są, a ja dzieci w najbliższym czasie mieć nie planuje. No nic, przynajmniej szczerze chwalę, że piękne imiona wybrali :D

Gość gość
Ja zrobiłam podobnie i moja kumpela się obraziła. ..

Gość gość
Ja bym nie dala takiego samego imienia. Ogolnie nie dalabym imienia takiego samego jak imiona znajomych. Najgorsze jest, ze wsrod znajomych kilka dzieci sie ostatnio urodzilo, wiec kilka fajnych imionich odpadlo. Tak samo jak imona kumpli z pracy :) Niezle sie trzeba naszukac, zeby cos fajnego znalezc i dziecka nie skrzywdzic.

Gość gość
Bez przesady - to, że ktoś nadał pierwszy dane imię dziecku, nie znaczy, że znajomi czy rodzina już ma dożywotni zakaz nadawania swoim dzieciom tego imienia! Samoluby! Ja nadaję swojej córce to samo imię co moja bliska kuzynka, a w dodatku - śmiejemy się z tego - że urodzi sie w podobnym terminie co jej córka! Co - mam zakończyć znajomość albo przeciąć więzy rodzinne, bo podoba mi się i pasuje dla mego dziecka to samo imię co już istniejącemu? Na początku się przejmowałam, ale - qrcze! - to moje dziecko i jego imię.

Gość gość
Nie przejmowąłabym sie autorko i dała na imie tak samo. Czy to imię jest już dożywotnio zaklepane? Popatrz ile masz dzieci i znajomych w otoczeniu, ile razy dane imię sie powtarza. To normalne