Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AnnaMAKowY

Socjo czy terapia

Polecane posty

Gość AnnaMAKowY

jaki kierunek będzie lepszy: Socjoterapia czy Terapia Pedagogiczna pod: a) pracę w szkole b) pracę w poradni psych-ped. c) własna działalność Jestem mgr pedagogiki, chce zrobić konkretną specjalizację. Proszę o rady.

Gość gość
terapia pedagogiczna

Gość gość
dziękuję za pierwszą odpowiedź. A czemu akurat uważasz, że terapia?

Gość gość
Proszę :) Terapia będzie lepsza, jeśli chodzi o pracę w poradni, w szkole chyba też, ale nie jestem pewna. Socjoterapia, o ile się nie mylę zajmuje się jakby to powiedzieć? Terapią ogólną? Chodzi mi o to, że terapia pedagoiczna bardziej skupia się na jednostce, co jest bardziej przydatne w terapii konkretnych przypadków.

Gość gość
Wyszło trochę masło maślane. Co do własnej działalności to tu nie mam pojęcia co lepsze.

Gość gość
Dziękuję :) Terapia pedagogiczna to terapia z jednostką i ogólnie związana ze specyficznymi problemami w nauce oraz również zaburzenia w zachowaniu. Socjoterapia - to głównie terapia społeczna, grupowa, dla dzieci i młodzieży przejawiające problemy w zachowaniu, są zagrożone niedostosowaniem społecznym. Zarówno w szkole jak i poradni wskazane jest: a) mieć mgr pedagogiki + przygotowanie pedagogiczne + dwie specjalizacje najlepiej - doradztwo zawodowe, logopedię, terapię pedagogiczną, socjoterapię b) mieć mgr psychologii + przygotowanie pedagogiczne + psychoterapię, terapię sensoryczną etc. W szkole można prowadzić i terapię i socjoterapię - jeżeli są uczniowie z opiniami bądź orzeczeniami PPP. Nie wiem jednak co bardziej może się przydać: terapia ped - problemy w nauce socjoterapia - problemy w zachowaniu?

Gość gość
podbijam

Gość gość
O widzisz, tak dokładnie to opisałaś, że teraz już bardziej rozumiem różnice. Teraz mi się wydaje, że chyba też lepiej terapię pedagogiczną. Może głupio myślę, ale chyba rodzicom bardziej zależy na ocenach dzieci i na to będzie popyt. Choć z drugiej strony teraz jest bardzo duzo przypadków przemocy psychicznej w szkole - na brak zajęcia byś nie narzekała. Może spróbuj sobie odpowiedzieć na pytanie - co lubię robić? Pomagać w trudnościach z pisaniem, czytaniem, nauką czy wolisz pomagać rozwiązywać problemy w relacjach z równieśnikami? Na pewno miałaś jakieś praktyki, jak reagowałaś widząc np. że ktoś jest nieakceptowany? Albo widząc, że mylą mu się literki? Jakie trudności byś chciała pomagać pokonywać?

Gość gość
Obie specjalności są bardzo ciekawe, także nawet rozumiem dylemat.

Gość gość
Wolałabym socjoterapię, ale więcej godzin i zapotrzebowania jest raczej na terapię pedagogiczną

Gość gość
Właśnie też mi się wydawało, że większe zapotrzebowanie jest na to drugie. Skoro podobają ci się obie, to idź na tę bardziej "opłacalną" :)

Gość gość
Tak mi się wydaje, że więcej zapotrzebowania jest na terapię w nauce. Bardziej opłacalna.