Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy powiedziec pracodawcy o ciazy?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam umowe o prace do konca 2016 roku, a niedawno dowiedzialam sie ze jestem w 8 tygodniu ciazy. moje pytanie jest takie. kiedy moge powiedziec o ciazy bez obawy ze zostane zwolniona? moja praca wymaga dzwigania, oraz sa tez 12 godzinne nocki. czytalam na roznych forach ale odpowiedzi sa tak mylace ze juz nie wiem czy mnie prawo chroni od pierwszego dnia ciazy czy od 3 miesiaca....dzieki za odpowiedzi.

Gość gość
Prawo juz Cię chroni, te 3 mce obowiązują kobiety którym umowa kończy się przed upływem tego terminu (czyli np. zaszłabyś w ciążę 2 mce przed wygaśnięciem umowy). Generalnie wiadomo że nie ma co się śpieszyć, ale jeśli warunki pracy nie są odpowiednie dla ciężarnej to daj zaświadczenie już teraz.

Gość gość
Ja umowę tez mam do końca 2016, powiedziałam jak juz było widać w 7 miesiącu. Mam bardzo spokojna prace i dlatego nie chce iść na zwolnienie lekarskie. Bede chodziła tak długo jak mi zdrówko pozwoli. Zależy mi tez na tej pracy i tak dogadałam sie z pracodawca, ze po powrocie bede miała prace a wracam 1 - m-c przed końcem umowy. Wszystko zależy od ludzi. Ale zwolnić Cie juz nie mogą. Możesz iść na 100% płatne L4. Tylko czy zależy ci na tej pracy ? Bo powrótu może juz nie byc po wykorzystaniu rocznego płatnego urlopu macierzyńskiego ... Powodzenia !

Gość gość
powiem tak, praca zadna jakas wymarzona ale dosc dobrze platna jak na jej charakter. z tym ze fizyczna i jest troche dziwgania, przenoszenia bo to praca w sklepie. Sa i nocki bo to sklep calodobowy. nie jest ona spokojna bo to sklep z alkoholem. nie chcialabym zostawiac pracodawcy w glupim polozeniu ale nie mam zamiaru ryzykowac poronieniem zebytylko mu nie podpasc....

Gość gość
dodam ze kiedy powiem o ciazy to stane sie raczej niewygodnym pracownikiem, chcociaz nie chwalac sie do tej pory szefowa najbardziej na mnie mogla polegac. i wiem ze bede przegrana bez wzgledu na to czy rzuce l4 czy bede chciala sie dogadac zeby prcowac le na prawach ciezarnej.