Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ominięcie etapu raczkowania a mowa

Polecane posty

Gość gość

O co z tym chodzi? Moj synek ma 10 miesiecy i nie raczkuje tylko pelza, przemieszcza się bardzo sprawnie, ale pelzajac, teraz zaczal juz wstawac i podejrzewam, ze ominie etap raczkowania, zwłaszcza, ze u mojego męża tak było. Ostatnio uslyszalam, ze wtedy trzeba uważać na mowe dziecka, slyszalyscie o tym?

Gość gość
Jak dziecko raczkuje to wykonuje ruchy naprzemienne i dzięki temu kule mózgowe się synchronizują

Gość gość
czyli jakie następstwa może mieć brak raczkowania?

Gość gość
Może mówić niewyraźnie albo wcale.

Gość gość
Niektóre dzieci trzeba nauczyć raczkowania. Ja sama się trochę przy tym namęczyłam ale da się.

Gość gość
moze byc dyslektykiem (jezeli jest to drugie twoje dziecko, to napewno ) Chociaz nie nalezy popadac w panike, moze twoj synek ma swoj kalendarz rozwojowy.

Gość gość
To moje pierwsze dziecko. Kurcze tak jak wspominalam moj maz tez nie raczkowal i wszystko jest z nim ok. Nie jest dyslektykiem, moja siostra tez nie raczkowala i tez nigdy nie miała zadnych problemow z nauka, skonczyla super studia. A wczoraj właśnie uslyszalam od znajomej, zebym obserwowala synka bo brak raczkowania moze mieć wplyw na pozniejszy rozwoj. Do osoby, ktora nauczyla tego dziecka, jak to zrobić?

Gość gość
BZDURY! Mam chrześniaka 4l urodzony w zamartwicy niemowlęcej-reanimowali go. Także nie raczkował, jedynie siedział i przekręcał sie jak trzeba. Zaczął chodzić późno bo 1,5 roku ale mówił także w tym samym czasie-płynnie! Klepał zdaniami tak pięknie i wyraźnie ze wszyscy mu wiecej dawali lat. Do tej pory okaz zdrowia szybko/prędki jak to o nim mówimy ;) nic sie nie przejmuj-także pierwszym dzieckiem był.

Gość gość
Zawsze mnie dziwilo czerpanie wiedzy z kafe zamiast wpisac to w google i sobie poczytac naukowe artykuly o tym. Ps. Za raczkowanie sa odpowiedzialne te same miejsca w mozgu co za mowe - wiedzialabys to jakbys szukala wiedzy gdzie indziej

Gość kokoszka123
moja córcia też nie raczkowała. tylko przemieszczała sie na pośladku, podpierając ręką. Jak małpka. Nie czworakowała zupełnie pomimo ćwiczeń i wizyt u rehabilitantki i neurologa. Próby ćwiczeń owocowały zupełną blokadą na premieszczanie się. Zaczęła mówić jak miała dokładnie 2 lata i 2 m-ce. W ciagu tygodnia pełne zdania. Wcześniej były pojedyńcze słowa. teraz ma 2 lata i 8 m-cy, mówi przepięknie, pełnymi zdaniami, wyraźnie,odmienia, liczy, zna literki (w ramach rozsądku). nie przejmuj się. obserwuj dziecko i pracuj z nim ;)

Gość gość
U nas tez raczkowania brak a mowi jak najęta :)

Gość Ruth55
Mam dwoje dzieci. Córka nie raczkowala wcale. Majac dwa lata mowila pieknymi zdaniami. Mam tez syna. Raczkowal duzo. Ma 2,5 roku i mowi malo, raptem pojedyncze słowa. Tyle w temacie.