Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jest większe prawdopodobieństwo, że będę miała bliźniaki?

Polecane posty

Gość gość

Czy jeżeli moja mama pochodzi z bliźniaków jednojajowych i mój tata także pochodzi z bliźniaków, ale dwujajowych to jest większe prawdopodobieństwo urodzenia, że ja urodzę bliźnięta ? Dodam jeszcze, że w mojej rodzinie od strony mamy bliźnięta występują co drugie pokolenie.

Gość gość
"Jakie kobiety mają większą szansę na urodzenie bliźniąt? które same są z bliźniąt, w których rodzinie występowały bliźnięta (zwiększona skłonność do powstawania ciąż bliźniaczych dwuzygotycznych jest prawdopodobnie dziedziczona przez kobiety, nawet jeśli nie odkryto jeszcze genu odpowiedzialnego za dziedziczenie tej skłonności. Występowanie bliźniąt w rodzinie ojca nie odgrywa tu żadnej roli.), które długo brały hormonalne tabletki antykoncepcyjne, które raz już urodziły bliźnięta, (choć osobiście znam tylko dwie rodziny, które po bliźniętach zdecydowały się na dziecko - i nie były to ciąże wielopłodowe) - podobno jednak występowanie spontanicznych ciąż bliźniaczych u kobiet, które urodziły już bliźnięta jest ok. 2 razy częstsze! które mają ponad 35 lat, które leczyły się na niepłodność - gonadotropina, stosowana w leczeniu niepłodności, wpływa na stymulację owulacji."

Gość gość
A ja znam kobiete ktorej trafily sie dwie pary blizniat. Druga para wlasnie w okolicach 35 r.ż.