Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość defra

stanik do karmienia ? pomóżcie dziewczyny

Polecane posty

Gość defra

Hej , dziewczyny proszę o pomoc w tej kwestii . Za miesiąc zostanę mamą , chciałam bym wcześniej zakupić stanik do karmienia , ale mam dwa problemy ... pierwsze mam duży biust i nie wiem gdzie taki zakupić może ktos miał podobny problem ( na chwile obecna kupowałam 75K ) a druga sprawa powiedzcie o ile wiekszy powinnam kupić ?? wystarczy wieksza miska czy obw tez? jesli wieksza miska to o ile ?? Dziekuje z góry za pomoc

Gość gość
Bez kupowania "na oko"- po porodzie sama zobaczysz jaki jest potrzebny, a potem pewnie i tak będziesz zmieniać. Ja w ciąży przytyłam sporo, do tego rozepchane żebra i miałam obwód większy niż zwykle, po ciąży się zmieniło, zobaczysz jak u Ciebie będzie. Sama kupowałam staniki Alles, odpowiednia półka cenowa dla mnie (bo hot milk za 200-300 zł to dla mnie sporo, a potrzebowałam w czasie pół roku karmienia po dwa staniki w dwóch rozmiarach), są ładne, usztywniane, wygodne no i rozmiary różne. Zdecydowanie NIE POLECAM miękkich takich jak np. Canpol sprzedaje, bo to kawałek szmatki po prostu. Chyba że do spania. Przy takim sporym biuście sama wiesz jak potrzebny jest dobrze dobrany stanik. Mierzyłam w stacjonarnym a zamówiłam przez internet bo tak taniej, ale ewentualnie możesz próbować sama dobrać i bawić się w odsyłanie.

Gość Pytająca Przyszła Mamma
Nie mam aż tak dużego biustu - rzeczywiście Twój rozmiar jest bardzo kłopotliwy. Pomoże na pewno sklep specjalistyczny - ewentualnie gorseciarka, która uszyje na wymiar staniczek - będzie drogi, ale dobry. Jedno jest ważne - jeśli chcesz karmić piersią i utrzymać produkcję pokarmu, to taki stanik nie może mieć fiszbin! Poprzedniczka pisała, że canpol produkuje "szmatki" - owszem - jak każda firma, która wie o co chodzi z fizjologią produkcji mleka! Jeśli będziesz miała źle dopasowany stanik - a z czasem każdy się zużywa, następuje ucisk na piersi i gruczoły mleczne - następuje zastój pokarmu i może dojść nie tylko do wstrzymania produkcji mleka, ale także do zapalenia piersi... A tego żadna z nas nie chce... Może pomyśl po prostu o jakimś sportowym modelu rozpinanym z przodu? Są modele ekstra trzymające biust - może znajdziesz taki dla swojego rozmiaru. 3mam kciuki! Dbaj o siebie:) Ja tez za miesiąc rodzę :)

Gość defra
Dzieki dziweczyny :) ja własnie maiał polecony przez kolezanke Alles to staniki przeznaczone dla karmiących i fiszbinami na prawde myślisz ze to moze zaburzyć laktacje? hmm :( nie dobrze bo strach mysleć jak z takim biustem chodzić bez podtrzymania , po miesiącu będą wisieć po kolana hehehe Kurcze nia mam pojecia gdzie w krakowie sa takie sklepy by coś przymierzyć od lat szukam czegos dla siebie dopiero rok temu wyczaiłam Dalie która mi pasuje i kupuje w futurze

Gość defra
moze ktos cos jeszcze?

Gość gość
Przede wszystkim poczytaj tutaj (tam jest też wyjaśniona kwestia fiszbin): http://stanikomania.blox.pl/2009/01/Biust-karmiacy-biust-wymagajacy.html Co do rozmiaru to się nie da przewidzieć niestety, możesz mieć nawał i biust skoczy o 2-3 miski, a potem jak się laktacja ustabilizuje - spadnie. Obwód na pewno nie większy, tylko nawet mniejszy (na początku można nosić z przedłużką), bo w ciąży żebra się rozchodzą, a potem wracają do normy. Najlepiej brać obwód taki, jak przed ciążą albo o oczko większy jeśli zgromadziło się trochę tłuszczyku. I jak piszą dziewczyny wyżej: porządne karmniki: Ewa Michalak, Kris Line, Comexim, Hotmilk, Cake... Albo można tanim kosztem przerobić dowolny zwykły stanik: http://stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html No i zapraszam na Lobby Biuściastych, tam dziewczyny odpowiedzą na inne ewentualne pytania i doradzą, mam tam jest bez liku :) A sklepów szukaj na Stanikowej Mapie :)

Gość gość
Pytająca Przyszła Mamma dziś , nie wprowadzaj jej w błąd, bo sama nie masz wiedzy na temat staników. Po pierwsze: "Z fiszbinami czy bez? Rynek i pod tym względem realizuje pieluszkowo-majtkowy stereotyp. Karmniki nagminnie nie mają fiszbin! W pewnym sensie to bezpieczniej - bo nie ma nic gorszego dla karmiącego biustu, niż źle dobrany stanik na fiszbinach, z za małą miseczką. Biorąc pod uwagę marny wybór rozmiarów oznacza to, że kupiony w zwykłym sklepie przeciętny karmnik fiszbinowy byłby potencjalnym sprawcą wielu zatorów i zapaleń, ponieważ zbyt wąski łuk fiszbiny uciska kanaliki mleczne. Zamiast produkować odpowiedni zakres rozmiarów, firmy wolą po prostu zrezygnować z fiszbin i produkować równie źle dopasowane, lecz pozbawione „groźnych” fiszbin szmatki." A po drugie: nie ma żadnego porządnego sportowego stanika rozpinanego z przodu.

Gość gość
Ja kupiłam swoje w triumfie, ńie są złe, ale jakaś rewelacja to nie jest.

Gość gość
W triumfie to większość kobiet niekarmiących nie ma czego szukać, rozmiarówka woła o pomstę do nieba, a ceny niewspółmierne do niczego. A co mówić o karmiących...

Gość gość
Nie słuchaj bzdur że "byle bez fiszbin", oczywiście- fiszbiny uciskające biust matki karmiącej mogą narobić problemów i w konsekwencji doprowadzić nawet do zapalenia, ale w dobrze dobranym staniku fiszbiny nie mają prawa uciskać! Miałam tylko z fiszbinami, wspomniane Alles, karmiłam wyłącznie piersią pół roku i odstawiłam nie ze względu na zanik pokarmu. Dobry artykuł przytoczony- zapomnij o stanikach w których można wyjąć pierś dołem- to pokrowiec który co najwyżej będzie trzymał przy biuście wkładki laktacyjne. Miałam takie do spania i tylko taką funkcję pełnił. Sportowy sprawdzi się... do uprawiania sportu. Ma porządnie i bez deformowania przytrzymywać biust. Nie jest na co dzień. Nie mówiąc o tym że o wiele lepiej poczujesz się zakładając atrakcyjną bieliznę niż rozciągliwy worek. W Krakowie- hm, ale to było 4 lata temu, ja przymierzałam staniki Alles w takim sklepiku na Stradomskiej, bliżej Wawelu. Brafitteria jest super pod arkadami na Krakowskiej, rozmiary w dużym wyborze ale nie wiem jak z karmnikami, no i teraz brafitterię zrobili też na Krakowskiej gdzie wcześniej firmowy sklep Triumpha był. Popatrzyłam teraz, widzę że jest sklep z taką bielizną na Al. Pokoju (adore) i inny na Kazimierza Wielkiego. Poszukaj adresów, poślij maile albo podzwoń żeby nie jeździć bez potrzeby. A na kilka dni po porodzie kiedy będziesz głównie leżeć kup jakiekolwiek...

Gość defra
super bardzo Wam dziękuje , nie spodziewałam sie takiej pomocy z waszej strony :))))

Gość gość
dobre pytanie padło :)

Gość alis_de
defra, ja też mam ten sam problem :( jedyne staniki, które mogę kupić, są wygodne i przede wszystkim pasują kupuję w Alles. Mają swoje sklepy stacjonarne i internetowy więc sprawdź sobie ofertę :)

Gość gość
Taka reklamę robicie, pewnie jedna i ta sama osoba, że tych stanikow kupie chyba z 20..

Gość gość
No sraaales to tu non stop jedna i ta sama osoba reklamuje... marna firma, to szukają naiwnych w najdurniejszy sposób

Gość gość
Ja powiem tak - ja tez kupilam Alles Mama W poznaniu w salonie Macadamia (czy cos takiego na ul. Slowianskiej). Na prawde staniki dobrze dopasowane, a do tego czuje sie jak kobieta. Innych nie probowalam do karmienia Firmowek - niestety ale nie moglam takiego sklepu znalezc innego w Poznaniu.

Gość gość
mam 2 staniki alles i moge szczerze polecic, jedyny problem jest taki ze wiekszosc modeli konczy sie na miseczce H lub I, i to wcale nie jest duzy biust. dla osob ktore mieszcza sie w typ przedziale jest to super zakup.

Jakby co to w Allesie można zamówić swój rozmiar - tylko trzeba wybrać stanik z istniejącej kolekcji, np. właśnie jakiś mamowy, z którego nie ma K, i zamówić K indywidualnie. Tylko nie wiem, ile to będzie kosztować :> ale da się :D

Gość gość
won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa! won z tym żałosnym spamem srraalesa!