Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewelinka27lat

cytologia jak często

Polecane posty

Gość ewelinka27lat

Hej wam, miałam robioną cytologię 2,5 r temu. Wynik: brak zmian śródnabłonkowych i procesu złośliwego.Mam małą nadżerkę. Co ile powinnam robić cytologię, czy tak długa przerwa powinna mi dawac powód do nie pokoju? Martwię się ...czy się coś w tym czasie nie rozwinęło....wiele osób mówi że trzeba robić co roku.. Co ile Wy robicie cytologie, jak często rekomenduje wasz lekarz?

Gość ewelinka27lat
upup

Gość gość
cytologie prawidłowo wykonuje się co 5 lat, jeśli są jakieś niepokojące objawy musisz wykonywać ją częściej po uprzedniej konsultacji ze swoim gin. Nadżerka to efekt nie wyleczonej choroby bakteryjnej, antybiotyki załatwią sprawę.

Gość gość
Cytologia co rok obowiązkowo ! Badajcie się dziewczyny.

Gość gość
Najlepiej raz na rok, zwlaszcza jesli poprzedni wynik nie byl najlepszy. A wg NFZ raz na 3 lata, taka wizyta jest refundowana. Chyba, ze coś niepokojącego się dzieje i ginekolog zleci częstsze badanie. Ja jednak chodze raz na rok. Mój ginekolog zawsze pobiera wymaz cytologiczny i robi usg dopochwowe (jajniki tak , między innymi zbadasz, czy tam sie cos nie dzieje). I raz na dwa, trzy lata daje mi skierowanie na usg piersi.

Gość gość
Raz na dwa trzy lata wystarczy.Ale nie czekamy na zły wynik bo to chore leczyć i usuwać jajniki i macie! Tak robić by nie było stanów zapalnych!Nie stosować tamponow powodują stan zapalny i higiena miejsc intymnych prysznic dobry obojga przed seksem bo pochwa to nie ponieszczenie ma bakterie.Do tego zawsze przy Każdym badaniu ginekologiczny pochwy jest mąż i patrzy na sterylnosc by po założeniu rękawiczek niczego nie dotykał ginekolog w gabinecie gdy coś dotyka prosi o zmianę rękawiczek bo leżąc nie widzimy tego Maz wspierał również porody mamy prawo do obecności obecności doby bliskiej nawet w szpitalu podczas zabiegu i badań. Ust 2008r art 21prawo pacjenta.Tu zapewne jakiś ginekolog z zysku dla siebie powie co rok lub pół roku bo to dla niego kasa.

Gość gość
Nadżerka nie zawsze jest do leczenia. Istnieje nadżerka rzekoma, ktora nie daje żadnych objawów, a wygląda tak samo jak nadżerka właściwa.odróżnia je wynik cyto. Nadzerki rzekomej (inaczej ektopii) sie nie leczy, bo nie jest chorobą, a zwykłą fizjologią kobiecą.

Gość gość
Gość z 17.46 to jakaś nawiedzona katoliczka? Wszędzie jej wpisy o "nadmiarze" kontroli ginekologicznej i obecności męża widzę... :-o

Gość ewelinka27
słyszałam że skuteczność cytologii jest taka sama bez różnicy czy się robi co rok, czy co 3lata......

Gość gość
Słyszałaś gdzie? W maglu? Czytałaś to w necie, na takich forach jak to? Lepiej zapytaj o radę ginekologa. A w twoim przypadku i tak mija juz 3 rok,więc najwyższy czas na wizytę u lekarza.

Gość ewelinka27
były to badania amerykańskich naukowców z 2012r

Gość gość
Jasne. Ty po prostu unikasz ginekologa, wiec szukasz potwierdzenia dla tezy, ze nie musisz jeszcze umawiać sie na wizyte kontrolną.

Gość gość
Jak nam nie wierzysz, zapytaj w dziale antykoncepcja lub macierzyństwo.

Gość ewelinka27
Przecież i tak umówię się na wizytę kontrolną;)

Gość gość
Zależy, jak kobieta po bierze material z jednego miejsca to może być taka cytologia o d**e rozbić. Musi porządnie pobrać materiał z całej szyjki

Gość erwelina27
u mnie napisano: rozmaz nadaje się do oceny i zawiera wszystkie komórki

Gość ewelinka27
Poza tym przy ostatniej wizycie pol roku temu lekarz tylko zerknął na cytologię i mówi 'A, BYŁA, WSZYSTKO OK' i nie ponowił badania..

Gość gość
Dupa nie lekarz. Zwlaszcza, gdy masz nadzerke, to wskazanie do częstszych badan. Ale twoje zdrowie, twoje życie...

Gość ewelinka27
Przeciez mowie ze pojde na dniach,,

Gość gość
Zwróć uwagę, czy lekarz używa jednorazowych nakładek na wziernik, a wymaz cytologiczny pobiera specjalna szczoteczką, a nie żadną szpatułką, nie daj Boże.