Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co potrafia wasze 9 ciomiesieczniaki?

Polecane posty

Gość gość

Chodzi mi o rozwoj umysłowy

Gość gość
Rozwiń pytanie, jeśli możesz, bo nie bardzo rozumiem. Mam dziewieciomiesieczną córkę, jest wiecznie uśmiechniętym dzieckiem i to mnie cieszy. A rozwój umysłowy w tym wieku? Masz na myśli jakieś kosi łapci, pa pa itp?

Gość gość
Agatka, jakoś wątpię, że stawanie i raczkowanie można zaliczyć do rozwoju umysłowego.

Gość gość
Tak, mam na mysli rozwoj intelektualny, czyli czy umie np cos pokazac, w cos sie bawic, co rozumie itp. No o raczkowanie na pewno mi nie chodzilo ;-)

Gość gość
Moja ciagle sie usmiecha, gaworzy, zaczepia wszystkich w domu takim smiesznym "y?". Pokazuje, gdzie lalka ma oko i raczke. Wie, ze jak wciskam wlacznik, to zapali sie swiatlo, od razu patrzy na zyrandol. Bawi sie w a kuku, sama nakrywa sobie czyms twarz, a po chwili odkrywa i sie smieje. Poza tym interesuje ja doslownie wszystko, co robimy i do wszystkiego sie "rwie". Kosi kosi, papa jeszcze nie umie. To by bylo chyba na tyle, chyba jest w normie?

Gość gość
Nie raczkuje, nie siedz, bardzo szybko i sprawnie pelza. Co do rozwoju umyslowego to odwzajemnia usmiech i smiech, boi sie obcych, sylabizuje mama tata dada nana i wiele innych, klaszcze w dlonie, robi 'indianina' klepiac sie po ustach, reaguje na zostaw i nie wolno, jak jestesmy w samochodzie robi brum brum, reaguje na swoje imie i pelza jak mowie chodz do mamy, placze jak klocimy sie z mezem. Nie wyciaga raczek jak chce na rece, wasze wyciagaja?

Gość gość
Moja wyciaga od jakiegos czasu, ale np nie klaszcze w dlonie tak, jak twoja. Zapomnialam jeszcze napisac, ze reaguje na imie i ciagle spiewa :-)

Gość gość
Reaguje na imię, na ,, nie" lub ,, nie wolno" i przybija piątkę. Co dziwne, nie boi się obcych. Czy to jeszcze nadejdzie?

Gość gość
Moja sie boi obcych, a nawet placze gdy ktos z rodziny przyjezdza, kogo zna

Gość gość
niekoniecznie, może być jednym z tych dzieci które w ogóle nie boją się obcych, wssystkovzalezy od charakteru