Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wygląda badanie u ginekologa zaznacze ze pierwszy raz

Polecane posty

Gość gość

Jak wygląda badanie u ginekologa tym bardziej że ja pierwszy raz.Proszę o wpisy.

Gość gość
Najpierw pyta się czy masz jakies choroby na stale,czy bierzesz leki. Potem kiedy miałaś miesiączkę ostatnie,co ile ja masz i ile trwa. Prosi żebyś się rozebrala od pasa w dol i idziesz na fotel. Gin bierze wziernik żeby zajrzeć do pochwy i wklada tez palce padając podbrzusze. Generalnie spoko

Gość gość
Pierwsza wizyta u ginekologa: kiedy? Optymalnie byłoby po raz pierwszy pójść do ginekologa po rozpoczęciu miesiączkowania, a najpóźniej, gdy zamierzasz rozpocząć współżycie. W praktyce często jest tak, że do ginekologa trafiasz dopiero wtedy, gdy dopadają cię jakieś nieprzyjemne dolegliwości. Koniecznie wybierz się do ginekologa, jeżeli obserwujesz jakiekolwiek niepokojące objawy: upławy świąd pieczenie bóle w podbrzuszu powiększający się obwód brzucha nieregularne miesiączki utrzymujące się ponad 2 lata od pierwszej miesiączki krwotoczne miesiączki brak miesiączki brak oznak pokwitania po teoretycznym zakończeniu tego okresu życia zaburzony rozwój sutków nieregularne krwawienia miesiączkowe powiększenie łechtaczki brak owłosienia łonowego anoreksja, otyłość hirsutyzm, trądzik, łysienie planowane rozpoczęcie współżycia seksualnego rozpoczęcie współżycia bez wcześniejszej konsultacji ginekologicznej Pierwsza wizyta u ginekologa: jakie dokumenty? Jeśli ma to być wizyta w ramach świadczeń refundowanych przez NFZ to potrzebny będzie dowód osobisty lub legitymacja szkolna bądź studencka. W gabinecie prywatnym wystarczy dokument potwierdzający numer PESEL, niezbędny do wystawienia recepty. Pierwsza wizyta u ginekologa: z mamą czy bez? Osoby do 16. roku życia nie mają prawa do decydowania o swoim zdrowiu i leczeniu. Wszystkie decyzje, także o podawanych lekach, należą do rodziców lub opiekunów. W przypadku młodzieży od 16 do 18 lat wymagana jest zgoda i rodzica, i dziecka, dopiero po osiągnięciu pełnoletniości można samodzielnie decydować o swoim zdrowiu. Przepisy nie mówią, że zgoda rodzica musi być wyrażona osobiście, więc lekarz może udzielić świadczenia na podstawie domniemanej zgody, czyli oświadczenia pacjenta, że rodzic się zgadza, jednak w praktyce lekarze rzadko korzystają z tej możliwości. W świetle prawa nastolatki mogą być aktywne seksualnie od 15. roku życia, jednak dopóki nie skończą 18 lat, lekarze nie mogą przepisać im środków antykoncepcyjnych bez zgody rodziców. A z badań wynika, że ok. 80 proc. nastolatek rozpoczyna współżycie przed ukończeniem 18. roku życia. Pamiętaj, że lekarza obowiązuje tajemnica zawodowa. Ginekolog nie ma prawa informować rodzica o tym, czy jesteś nadal dziewicą czy nie. Ma natomiast obowiązek zawiadomić prokuraturę, jeśli dziecko miało kontakty seksualne przed ukończeniem czternastego roku życia. Pierwsza wizyta u ginekologa: jak wybrać lekarza? Najlepszym rozwiązaniem dla dziewczyn poniżej 18 roku, a szczególnie tych, które nie rozpoczęły współżycia byłaby wizyta u ginekologa dziecięcego. To nie żart - lekarz o takiej specjalności ma specjalne przygotowanie do zajmowania się nie tylko dziećmi ale młodymi dziewczęta, a w jego gabinecie na pewno jest wyposażenie pozwalające badać zarówno dziewice jak i dziewczyny, które już rozpoczęły współżycie. Szukając dobrego lekarza warto też oprzeć się na opinii znajomych, które już taką wizytę mają za sobą. Pierwsza wizyta u ginekologa: jak bada się dziewicę? U dziewcząt nieaktywnych seksualnie przeprowadza się w celu oceny narządu rodnego badanie dwuręczne zestawione przezo******cze (jedną ręką lekarz uciska brzuch a drugą jamę brzuszną przez o***t). Tylko w niektórych przypadkach klinicznych (np. krwawienie z dróg rodnych, obecność ciała obcego w pochwie, podejrzenie wad rozwojowych) lekarz może wykorzystać wzierniki dziecięce (ogrzane, zwilżane 0,9% roztworem NaCl) lub waginoskop. Niekiedy wystarczy w zupełności przeprowadzenie badania ultrasonograficznego (usg) narządów miednicy mniejszej, które w przypadku dziewic wykonuje się głowicą przezbrzuszną przy wypełnionym pęcherzu moczowym lub głowicą rektalną (przez o***t). http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/pierwsza-wizyta-u-ginekologa_36488.html

Gość gość
Najlepszy termin na wizytę u ginekologa to pierwsze dziesięć dni od daty zakończenia menstruacji, bo wtedy w trakcie badania odczuwasz najmniejszy dyskomfort - zespół napięcia przedmiesiączkowego już za tobą, a ewentualne dolegliwości związane z jajeczkowaniem jeszcze cię nie dotyczą. Termin tuż po miesiączce jest korzystny również z innego względu - w tkance gruczołu sutkowego nie występują wtedy zgrubienia charakterystyczne dla dni poprzedzających krwawienie, dzięki czemu lekarzowi łatwiej jest zbadać piersi pacjentki. Nie znaczy to oczywiście, że badanie podczas miesiączki nie jest możliwe. Nie można jednak wtedy pobrać np. wymazu do przeprowadzenia cytologii. Są też sytuacje, w których najlepszym, a nawet jedynym wskazanym terminem jest miesiączka - tak jest np. w przypadku zakładania i wyjmowania spirali domacicznej. http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/wizyta-u-ginekologa-jak-sie-przygotowac_33818.html

Gość gość
Żeby badanie ginekologiczne było miarodajne, to przez 2-3 dni poprzedzające wizytę nie powinnaś stosować leków w globulkach ani dopochwowych środków antykoncepcyjnych (gdy trzeba będzie pobrać próbki wydzieliny, środki te mogą zniekształcić wyniki analizy). Dobrze byłoby, gdybyś przez 2 doby przed badaniem nie współżyła płciowo i nie wykonywała irygacji pochwy. Jeśli idziesz po raz pierwszy do lekarza, który wcześniej cię nie badał, powinnaś przygotować się do odpowiedzi na następujące pytania: kiedy miałaś pierwszą miesiączkę (w jakim wieku); ile dni ma twój cykl miesiączkowy (liczy się od pierwszego dnia miesiączki do ostatniego dnia przed kolejną menstruacją); kiedy ostatnio miałaś miesiączkę (data); czy masz regularne krwawienia; jeśli masz nieregularne okresy: czy przesuwają się one o kilka czy kilkanaście dni, w każdym cyklu, czy np. co drugi; czy krwawienia są w normie, obfite czy skąpe; czy cierpisz na syndrom napięcia przedmiesiączkowego; czy odczuwasz jakieś dolegliwości związane z okresem (np. silne bóle podbrzusza, nudności, zawroty głowy); jakich środków higienicznych używasz podczas krwawienia; czy rozpoczęłaś współżycie płciowe i masz stałego partnera; czy podczas zbliżenia odczuwasz dolegliwości (np. ból, suchość pochwy itp.); czy stosujesz środki antykoncepcyjne (jakie); czy poddawałaś się jakimś zabiegom ginekologicznym; czy któraś z kobiet z twojej najbliższej rodziny chorowała na raka piersi lub szyjki macicy. http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/wizyta-u-ginekologa-jak-sie-przygotowac_33818.html

Gość gość
Dzięki wam za wpisy.okres mi się spóźnia już sporo ostatni raz miałam 2lipca okres i do tej pory nie mam jeszcze.i to mam tak często że nie mam nigdy na czas.nie wiem dlaczego tak się dzieje. :-(

Gość gość
albo nieregularne miesiączki albo jakiś inny problem, w każdym razie wizyta u ginekologa pozwoli ci zadbać o zdrowie i nie jest straszna;)

Gość gość
Mam nadzieję że źle nie będzie i stres mnie nie zje. Ale znając życie będę w stresie :-( ile trwa Takie badanie bo słyszałam że nawet pół godziny

Gość gość
Badanie ginekologiczne trwa moze 2 minuty, moja pani ginekolog zawsze mnie tak zagada podczas badania,ze nawet nie wiem kiedy jest po wszystkim. Tez sie bardzo stresowalam przed pierwsza wizyta a teraz to jest dla mnie standardowe badanie raz na rok. Piszesz,ze nie masz miesiaczki, nie wspolzylas w ostatnim czasie?

Gość gość
Wspolzylam ale ja mam prawie tak co miesiąc nie na czas zawsze mi się spóźnia i to sporo czasu

Gość gość
Dokładnie samo badanie trwa moment, nawet z pobraniem cytologii;) większość to wywiad/rozmowa/zalecenia no i zależy jeszcze jaki lekarz bo miałam takiego co się ruszał jak mucha w smole i nieraz miałam ochotę sama podbić pieczątkę i wypisać receptę:D Nie ma czym się stresować naprawdę.

Gość gość
Ale wstydzę się rozebrać :-(

Gość gość
Ja mogę nawet być pół zależy mi żebym była dobrze zbadana

Gość gość
A boli pewnie co bo słyszałam że trochę tak że jest nie miłe te badanie.

Gość gość
Nic nie boli i trwa chwile, kto Ci nagadal takich glupot ile masz lat w ogole?

Gość gość
musisz byc naprawde mloda skoro nie bylas jeszcze u ginekologa( wow uprawiasz juz seks) a nawet nie bierzesz pod uwage ciazy.

Gość gość
Poczytałem opinie o jednym lekarzu że badanie robi dłużej jak ktoś tu pisał 2min.czy to dziwne że uprawiam sex??? Ciąży nie biorę pod uwagę bo ja mam tak zazwyczaj że się spóźnia.

Gość gość
Młoda hmm chyba nie muszę pisać ile mam lat zamiast pisać o tym temacie to piszecie ile mam lat.:-( :-(

Gość gość
Nie jest źle lecz gdy masz zawsze partnera przy całym badaniu zawsze obok siebie a masz prawo do obecnośc***artnera przy badaniu i zabiegu nawet w szpitalu. Ust 2008 art 21 Prawo Pacjenta.

Gość gość
Mężczyzna jako doradca ,czy pomocnik gina?