Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

magusia2202

Studia filologiczne

Polecane posty

Witam. Mam problem z wybraniem studiów. Mianowicie chciałabym studiować filologię angielską, jednak z tego co wiem nie jest ona zbytnio opłacalna. Kierunek o jakim myślę jest o specjalności kultura-media-translacja. Zaznaczę, że zależy mi na tym by w przyszłości wykonywać zawód tłumacza. Myślę także, czy nie wybrać dwóch kierunków. Dodatkowym miałby być ze specjalnością tłumaczenia w języku chińskim, ponieważ jest to język przyszłościowy. Aktualnie jestem w technikum hotelarskim więc tak bardzo nie boję się o swoją przyszłość jednak chciałabym wiedzieć czy oferta jaką wybrałam jest warta jej rozpoczynania. Uczę się także niemieckiego, włoskiego i francuskiego ale to tak dla własnej samorealizacji. Proszę o pomoc!

Gość gość
W tym momencie studia filologiczne, zwłaszcza angielska, nie są opłacalne, z prostego powodu. Języka spokojnie możesz nauczyć się na własną rękę, języka stricte języka, a nie po drodze jeszcze mnóstwa bzdur - literatury, prehistorycznej gramatyki i tym podobnych. Robisz kursy, dokumentujesz swoje umiejętności, robisz tłumacza, tego nie trzeba studiować. W języku angielskim już teraz posługuje się niemal każdy. Spożytkuj możliwość studiów na coś bardziej przydatnego i dającego zawód. Jesteś po technikum hotelarskim? Nie wiem dlaczego nie boisz się o swoją przyszłość, na ten moment hotele przyjmują ludzi po każdym kierunku studiów, jest wielka konkurencja. Inwestujesz w języki, świetnie. To jest klucz do wszystkiego. Natomiast z angielskim też zostań w ramach nauki indywidualnej. Chiński świetna sprawa, zwróciłabym się bardziej w tym kierunku, bo to już nie jest takie łatwe na własną rękę. A co do wiodącego kierunku - rzuć się na głęboką wodę, wybierz coś ambitnego, bo w przeciwnym razie później będziesz bardzo żałować straconego czasu.