Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

6 letnie dziecko do sklepu

Polecane posty

Gość gość

Czy puszczacie swoje 6 letnie dzieci do sklepu? Ja mam sklep kolo domu wlasciwie to jest mala uliczka do przejscia i czasem wysle syna a to po bulke tarta a to po lola ale moja matka przezywa ze mi dziecko odbiora jak go policjant zobaczy.... Syn przez to nauczyl sie pieniedzy ponadto jest osrtozny przy przechodzeniu przez ulice a jak jest u was?

Gość gość
Nie mam sklepu pod reka to nie puszczam, ale nie sądze, żebyś robiła cos zlego, wręcz przeciwnie:)

Gość gość
Mój syn tez w tym wieku juz chodził sam,ale tez mieszkamy bardzo blisko sklepu.

Gość gość
Gdyby trafił się ktoś upierdliwy to mogłabyś mieć problemy, bo według prawa do 8 roku życia poza domem dziecko musi być pod opieka osoby doroslej. I dodatkowo przechodzi przez ulice więc gdyby trafił na patrol policji to twoja mama ma rację ze mógłby wyjść z tego ambaras. Ja nie puszczam 6cio latka samego do sklepu, bo są 2 przejscia przez dosc *****iwa ulice.

Gość gość
Mój też mając 6 lat zaczął sam chodzić do sklepu,mam obok domu.

Gość gość
dziecko może samo przechodzić przez jednię dopiero kiedy skończy 7 lat!!!

Gość gość
To dlaczego 6-latki mają już obowiązek szkolny???

Gość gość
Zeby wcześniej zapiėrdalac do pracy :D

Gość gość
wg przepisów ruchu drogowego dziecko może się samodzielnie poruszać po ulicy jeśli ukonczyło 7 lat, twoja matka ma rację ktoś upierdliwy mógłby się przyczepić. A w razie jakiegoś wypadku, potracenia, nie daj Boże śmierci dziecka TY pójdziesz do kicia za świadome narażenie dziecka na niebezpieczeństwo.

Gość gość
mam corkę 7 lat nie puszczam mimo ze nawet przez ulice nie przechodzi , boję sie że jakiś palant zrobi jej krzywde ot tyle w tym temacie takie dziecko to do klatki mozna wciagnac i zrobic co sie chce

Gość gość
moze warto poczytac: ht tp://polska.newsweek.pl/nadopiekunczy-rodzice-dzieci-to-ich-ofiary,artykuly,367971,1.html

Gość gość
nie uwazam sie za nadopiekuńcza matke bo na podwórko chodzi sama ale widze ja przez okno caly czas jak bawi sie z kolezankami ma zakaz oddalanie sie na inne podworka , u nas jako mamy znamy sie i dziec***ilnujemy wszystkie nikt obcy sie nie zostanie niezauważony:)

Gość gość
Moja ma 7 lat i parę dni temu po raz pierwszy sama poszła do sklepu, ale nie musiała przechodzić przez ulicę - sklep mamy pod samym blokiem, inaczej bym nie puściła.

Gość gość
Aha no i na placu zabaw też zostaje sama co najwyżej na kilka minut chociaż widzę ja z okna, wolę dmuchać na zimne.

Gość gość
czy wy naprawdę nie widzicie róznicy między nadopiekuńczością a odpowiedzialnością???? to że nie puszczam 6-7 letniego dziecka samopas dla mnie jest rozsądkiem i troską o dziecko. A nadopiekuńcza nie jestem bo dziecko ubiera się samo, robi sobie śniadanie, ścieli łóżko, sama odrabia lekcje (czasem pomagam jak ma kłopoty), pakuje plecak do szkoły. Czasem zostaje sama w domu na godzinę. Jest bardzo rozsądna i odpowiedzialna.

Gość gość
mój syn odkąd skończył 7 lat chodzi sam do szkoły (1,5 km), a jak w sobotę idę do pracy to też jest sam w domu

Gość gość
Odniosłam sie do tego stanu umysłu: gość dziś mam corkę 7 lat nie puszczam mimo ze nawet przez ulice nie przechodzi , boję sie że jakiś palant zrobi jej krzywde ot tyle w tym temacie takie dziecko to do klatki mozna wciagnac i zrobic co sie chce

Gość gość
Moja córka ma 5 lat i 10 miesięcy. Do sklepu koło domu chodzi od roku po zakupy. Jednak gdybym miała jej nie widzieć z okna lub miałaby przekraczać jakąkolwiek uliczkę z ruchem samochodowym, to nie puściłabym jej absolutnie i to jeszcze przez parę lat. Poza tym tylu jest wariatów... W Belgii przejeżdżający przez osiedlę Polak porwał dziewczynkę sprzed domu na oczach matki, wywiózł do lasu i zamordował. U nas w małym, spokojnym mieście ten szaleniec zarąbał dziewczynkę siekierą... Strach teraz puścić dziecko na krok same a co dopiero kawałek dalej i regularnie, gdy jakiś wariat może obserwować i czekać na dogodną okazję.

Gość gość
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/polak-zamordowal-9-latke-we-francji,534271.html Tu trochę info, oczywiście można znaleźć więcej, w tym o przebiegu tamtej tragedii, żebyście nie myślały że jakieś legendy miejskie rozpowszechniam.

Gość gość
Do 7 roku życia nie może być samodzielnym uczestnikiem ruchu drogowego (kodeks drogowy) musi iść z opiekunem. Taki opiekun musi mieć min. 10 lat. Sześciolatki w szkole? U mnie w szkole na początku roku podpisuje oświadczenie, że biorę odpowiedzialność za doprowadzenie i odbiór dziecka z przystanku (autorobus) Teoretycznie jeśli nie ma mnie na przystanku to kierowca nie powinien wypuścić dziecka- nie ma komu przekazać opieki nad dzieckiem. Może myślisz że masz rozsądne dziecko ale wystarczy donos sąsiada i cała machina odbierania dziecka rusza. Wejdź sobie na stronę rzecznik rodziców i poczytaj raporty z telefonu wsparcia to zobaczysz za co w PL odbiera się dzieci....