Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dominikasz

Mdłości a obiad dla dziecka

Polecane posty

Gość Dominikasz

Hej...bardzo proszę o rady..Mam 14 miesięcznego synka, jestem w 4 miesiącu ciąży, trudnej z cukrzycą i mega mdłościami. Do tego stopnia nie mogę gotować dłużej niż kilka minut, że podaje mu na obiadki słoiczki Gerbera itp. (dla dzieci powyżej roku). Mam straszne wyrzuty sumienia...proszę podpowedzcie co mogę ugotować mu szybko i łatwo, bo pomijając mdłości, jest tak absorbującym dzieckiem, że dłuższe gotowanie nie wchodzi w grę. Będę wdzięczna za każdy przepis...

Gość gość
Wszelkie zupy, makaron gazowy z mięsem i suszonymi pomidorami, królika w piekarniku, gulasz - gotuje się sam.

Gość gość
Mąż niech gotuje albo babcia

Gość gość
Autorko, powiem Ci na pocieszenie, choć pewnie to marne pocieszenie, że możesz się cieszyć, że masz takie słabe te mdłości;) W drugiej ciąży miałam tak koszmarne mdłości, że nie byłam w stanie podać dziecku jedzenia podgrzanego w słoiczku jeśli nie miałam zatkanego nosa. Wierz mi, sporą część dnia chodziłam z klamerką na nosie, bo tak mnie nosiło. Jedyną możliwości były słoiki, bo nie byłam w stanie lodówki otworzyć bez odruchu wymiotnego i nic nie działało na te nudności. Nie miej wyrzutów sumienia, że podajesz słoiki, to nie jest wcale taki najgorszy syf, jak to co poniektóre piszą. A co do szybkich dań: myślę, że problem byłby rozwiązany, gdyby np jakieś zupki gotował wieczorem mąż, o ile jest taka możliwość? Ewentualnie zrób rosół, podziel na porcje i zamroź. Na bazie tego rosołu robisz zupki, rosół rozmrażasz, dodajesz warzywa (możesz te warzywa umyć, obrać, pokroić i włożyć do lodówki w pojemniku też dzień wcześniej, wtedy w danym dniu nie robisz niczego poza wrzuceniem składników do garnka). Do tego z drugich dań: makaron z serem białym, ryż z jabłkiem. Możesz też podawać na 2 danie gotowane mięso z zupy + kuskus + pomidory lub ogórki. Jeśli masz urządzenie do gotowania na parze to jest super sprawa. Przygotowujesz warzywa dzień wcześniej, potem je tylko wrzucasz do urządzenia i gotuje się samo. Do tego szybko i zdrowo.